Honden en hitte: wat te doen?

Last updated on July 10th, 2023 at 10:50 am

 hond en hitteAls nieuwbakken hondenbezitter voel ik me regelmatig erg onwetend en onervaren.

We kregen ons hondje Trixie in december. Mijn grootste zorg was destijds of het niet te koud voor haar was buiten. Gelukkig las ik in diverse boeken over honden dat hun vacht ze goed warm houdt.

Inmiddels is het juni en heb ik een nieuwe zorg:

‘Is het niet te heet voor Trixie buiten?’

Trixie wordt vier keer per dag uitgelaten. ‘s ochtends vroeg, om een uur of twaalf, rond half zes en ‘s avonds rond half elf. Mijn vraagtekens over de hoge temperaturen en Trixie’s welbevinden hebben vooral betrekking op de tweede keer uitlaten. Dat doe ik altijd. Ik wandel dagelijks zo’n drie kwartier met Trixie. Maar dat is natuurlijk wel het heetste moment van de dag…

Tijd om weer in de boeken over honden te duiken!

Wat ik leerde over honden en tropische temperaturen?

Het eerste wat ik leerde is dat bepaalde honden gevoeliger zijn voor hitte dan andere honden. Honden zweten niet, en reguleren hun lichaamstemperatuur door te hijgen.

Honden met een kleine stompe neus hebben meer last van de hitte. Bij honden met een platte neus werkt dat namelijk minder efficiënt. Ze kunnen als het ware minder effectief hijgen.

En laat Trixie nou inderdaad een stomp neusje hebben.

Wat zijn symptomen dat je hond het te warm heeft?

  • Echt heel erg hijgen.
  • Duizelig zijn.
  • Hele dikke kwijl.
  • Overgeven en diarree.
  • Piepend ademhalen en naar adem snakken.
  • Paniekerig overkomen.

Doe je oververhitte hond in ieder geval NIET in een koud badje!

Als een hond het te warm heeft, lijkt het me belangrijk om hem of haar snel af te koelen. Bijvoorbeeld door hem of haar snel in een koel badje te doen. Maar laat dat nou juist het domste zijn wat je kunt doen volgens de Amerikaanse dr. Greenhouse.
Want één van de manieren waarop honden hitte kwijtraken is doordat bloedvaten in hun pootjes verwijden. Als je je hond in heel koud water doet, gaan die bloedvaten juist samenknijpen! Met andere woorden: je hebt het zojuist erger gemaakt! Want nu kan je hond de warmte niet meer kwijt.

Tegelijkertijd zijn er ook dierenartsen die zeggen dat koel, niet ijskoud water, wel geschikt is om je hond af te koelen. Lekker dan.

Het lijkt Moederland wel: daar zijn de adviezen ook altijd zo lekker tegenstrijdig.

Wat moet je dan wél doen?

  • Voorkomen is beter dan genezen: wandel dus bij voorkeur op een moment van de dag dat het koeler is. De lange middagwandeling die ik met Trixie maak kan ik dus beter even laten gaan als het tropisch warm is.
  • Neem water mee tijdens de wandeling, en geef je hond hier regelmatig van.
  • Zorg dat je hond zich niet teveel inspant. Maak een kortere wandeling dan bij hondvriendelijke temperaturen.
  • Wrijf een beetje alchohol over de onderkant van de pootjes van je hond.
  • Stop regelmatig even in de schaduw.
  • Vertrouw je het niet? Bel dan de dierenarts.

Verkoelende hondenhesjes!

Tot mijn verrassing zijn er alweer slimme ondernemers die producten verkopen om een hond koel te houden. Zo kun je op hondenoutlet.nl een verkoelend vest kopen voor maar liefst 49,95. Onderstaand hondje draagt een ‘hyperkewl’ vest. Er zijn zelfs van dit soort vestjes voor paarden en mensen! Ik vraag me af of er ook hardlopers zijn die dit gebruiken!

hyperkewl

Gelukkig zijn ze er ook goedkoper. Onder andere bij Pejediertotaal.nl. Daar vind je ze voor zo’n 21,95:

aqua coolkeeper

Je hebt zelfs zogenaamde verkoelende matjes voor 19,95. Maar dan lijkt me een vochtige handdoek wel voordeliger.verkoelend matjeEn last but not least: de honden bandana voor 12,95:

pet cooler

Hoe reageert jouw hond op de hitte? Welke maatregelen neem je? En heb je nog tips?

Lees ook mijn post Puppy zindelijk maken.


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

40 Comments

  1. Wij hebben een Tibetaan, maw: geen hond, maar gewoon een grote bal haar :D En die gaat ieder jaar mee op reis naar Italië waar het rond de 35 graden draait iedere keer. Nog nooit problemen gehad. Gewoon doen wat je bij jezelf zou doen: ze blijft bv binnenshuis op de warmste momenten van de dag, krijgt continu vers water voorgeschoteld, als ze meegaat op uitstapjes letten we erop dat ze in schaduwplekjes kan liggen en vooral kan wandelen. Want je wilt niet weten hoe heet die grond is! Zelf eens mijn blote voeten op gezet uit nieuwsgierigheid en ik schrok me te pletter!
    En moest je toch ooit problemen ondervinden: een heleboel handdoeken doordrenken met koud water en over haar lichaam leggen. Koele ze direct af ;)

  2. Een koelmat is handig. Hier 2 kortsnuiten, een engelse bull en een shih tzu. Weet vooral dat asfalt HEET is! Mijn honden komen op het heetst van de dag niet buiten. De engelse wil niet binnen maar die is slim en gaat in de schaduw onder de boom liggen, in het gras. De rest zit binnen met de airco aan, alle 3. De 2 spitse snuiten zijn dat ook gewend. Want met 2 gaan wandelen en 2 mogen niet mee? Dat geeft een hoop gejank. Ze kunnen elkaar niet missen:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.