De 10 meest voorkomende redenen om te scheiden
Last updated on October 26th, 2023 at 04:33 pm
Ken jij de top 10 redenen om te scheiden?
Elke maand ga ik naar de Open Coffee in een naburig dorpje. Dat is een ochtend voor ZZP-ers. Je kunt er gewoon binnenlopen als je zin hebt. Hoewel ik helemaal niet van netwerken houdt, vind ik die Open Coffee ochtenden warempel erg leuk. Het is fijn om anderen tegen te komen die ook de hele dag in hun eentje zitten te werken.
Eén van de mensen die ik daar ontmoette is een jonge advocate. Zij heeft zich gespecialiseerd in echtscheidingen. Een interessant onderwerp! Zeker omdat je zo vaak om de oren wordt geslagen met de statistiek dat 1 op de 3 huwelijken eindigt in echtscheiding.
Dus toen Rechtsinfo me benaderde voor een inhoudelijke samenwerking over echtscheiding was ik geïnteresseerd.
Hun artikel gaat over de 6 meest voorkomende redenen om te scheiden. Vooral reden no. 3 viel mij op. Een kennis van mij ging om die reden scheiden van zijn vrouw. ‘De koek is op,’ zei hij. Maar zijn vader heeft toen tegen hem gezegd: ‘Dan bak je samen maar een nieuwe!’
Ik ben benieuwd wat jullie vinden van hun artikel met hun top 10 redenen om te scheiden.
Top 10 redenen om te scheiden
‘Er zijn veel redenen voor mensen om een echtscheiding aan te vragen. Zo kan ontrouw een reden zijn, of lijkt het er misschien op dat de vele ruzies nooit opgelost worden. Om inzicht te krijgen in wat wél en niet werkt in een huwelijk, zet ik in dit artikel de meest voorkomende redenen om te gaan scheiden uiteen.
Om dit lijstje op te stellen werd gebruikgemaakt van onderzoek van CBS en recentere analyses van experts van YourTango.
1. Een huwelijk om verkeerde redenen
Het klinkt voor veel van ons logisch, maar een huwelijk dat gebaseerd is op andere dingen dan liefde heeft op de lange termijn maar een kleine kans van slagen. En dan hebben we het niet alleen over vrouwen die een rijke man trouwen voor het geld, maar ook over koppels die trouwen ‘omdat het van ze verwacht wordt’. Het is afhankelijk van het soort huwelijk of deze scheiding soepel verloopt of niet: een man zal een op geld beluste vrouw bijvoorbeeld weinig van zijn vermogen gunnen, terwijl een koppel dat eigenlijk niet bij elkaar past misschien in beter overleg uit elkaar gaat.
2. Er is iemand anders in het spel
In veel gevallen wordt een huwelijk opgebroken door een derde persoon. Wel opvallend is dat ‘maar’ 29% van de mannen dit als reden voor de scheiding aangaf tegenover 43% van de vrouwen. Volgens het onderzoek kwam in deze gevallen het initiatief voor de scheiding vaak van de vrouw, maar het is onbekend of dat kwam doordat de man er iemand op nahield of dat de vrouw er zelf met een ander vandoor ging. Het staat buiten kijf dat een buitenechtelijke relatie kan zorgen voor een vervelende scheiding. Er is immers vaak sprake van een hoop verdriet en pijn bij de een, en machteloosheid bij de ander.
3. Op de ander uitgekeken
Soms is het einde van een huwelijk heel simpel: de vonk is er niet meer. Ongeveer 19% van de mannen en maar liefst 36% van de vrouwen zag dit als een van de grootste redenen om het huwelijk te beëindigen. Deze reden zorgt vaak voor een soepele scheiding, omdat het koppel meestal nog samen door een deur kan en elkaar dingen gunt.
4. Toekomstplannen zijn onverenigbaar
Gemeenschappelijke interesses en passies zorgen ervoor dat je tijdens het huwelijk nieuwe dingen samen blijft ontdekken, maar dit soort persoonlijke gedachtes zijn niet de enige die enigszins zouden moeten overlappen. De plannen die mensen voor de toekomst hebben, of het nou over het krijgen van kinderen, een woonplaats, of de manier waarop jullie je tijd indelen is, moeten op elkaar af te stemmen zijn: 23% van de gescheiden mannen en 18% van de gescheiden vrouwen geeft aan dat ze door de uiteenlopende toekomstplannen niet bij hun partner konden blijven.
5. Financiële problemen
Het gaat vaak niet om het gebrek aan geld dat ervoor zorgt dat koppels uit elkaar gaan, maar om de manier waarop er met het geld wordt omgegaan. De een heeft er bijvoorbeeld geen probleem mee om geld te lenen (van vrienden, of van de bank), terwijl de ander daar fel op tegen is. Of de een geeft graag geld uit, terwijl de ander graag spaart. Zo’n 14% van de gescheiden mannen geeft aan dat deze financiële verschillen de grootste reden om te scheiden waren, tegenover 11% van de vrouwen. Deze reden voor scheiding kan voor een vervelende scheiding zorgen, vooral als partners elkaar door de financiële problemen ‘het licht in de ogen’ niet meer gunnen.
6. Gebrek aan intimiteit
We horen regelmatig dat mannen vaker seks willen dan vrouwen, maar toch lijken vrouwen op seksueel gebied vaker onbevredigd te blijven. Voor 10% van de vrouwen tellen seksuele problemen als grote reden voor de scheiding, terwijl slechts 1% van de mannen hier hetzelfde over dacht. Ook andere intimiteitsproblemen (weinig fysiek contact in het algemeen) zorgen ervoor dat koppels uit elkaar groeien. Wij denken dat een goede communicatie ervoor kan zorgen dat dit soort problemen geen reden voor een scheiding hoeft te zijn.
7. Verslaving
Verslaving aan alcohol, drugs, gokken of andere verslavende gedragingen kan ernstige spanningen in een huwelijk veroorzaken. Partners van verslaafden kunnen zich machteloos en gefrustreerd voelen, wat kan leiden tot een scheiding als de verslaving niet wordt aangepakt.
8. Fysiek of emotioneel misbruik
Mishandeling in een huwelijk, zowel fysiek als emotioneel, is onaanvaardbaar en kan leiden tot een onmiddellijke scheiding om de veiligheid van het slachtoffer te waarborgen. Het is belangrijk om hulp te zoeken bij misbruikrelaties.
9. Onverenigbare levensstijlen
Soms ontdekken koppels dat ze eigenlijk heel verschillende levensstijlen en waarden hebben naarmate de relatie vordert. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op religie, politieke opvattingen, of culturele achtergrond. Als de verschillen te groot blijken, kan dat leiden tot een echtscheiding.
10. Gezinsconflicten
Conflicten met schoonfamilies of andere familieleden kunnen de relatie onder druk zetten. Het is niet ongebruikelijk dat spanningen tussen echtgenoten ontstaan als gevolg van problemen met schoonouders, broers en zussen, of andere familieleden.
Wanneer op zoek naar hulp?
Of je nu twijfelt over een scheiding of al in scheiding ligt, in beide gevallen adviseren wij: soms gaat het allemaal wat makkelijker als je er hulp bij zoekt. Een bemiddelaar/mediator kan ervoor zorgen dat een scheiding in goede banen geleid wordt en jullie er allebei tevreden vanaf komen. Een bemiddelaar kan met name belangrijk zijn als de scheiding vervelend kan verlopen (bijvoorbeeld bij reden 1, 2 of 5). Deze bemiddelaar behartigt jullie belangen, en zet het belang van eventuele kinderen voorop. Aan de andere kant kan een therapeut of andersoortige bemiddelaar ervoor zorgen dat jullie over bepaalde problemen heenkomen (zoals bij reden 6), waardoor het huwelijk misschien nieuw leven ingeblazen kan worden.’
Wat vind je van de genoemde redenen voor echtscheiding?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik trouwde op mijn 21 ste. Was toen echt bang dat ik over zou blijven. Verkeerde reden dus. Maar ik was verliefd, hij zag er best leuk uit ( later stond zijn uiterlijk mij juist vreselijk tegen) Alle redenen die je noemde goldeen voor ons. Gebrek aan intimiteit, op elkaar uitgekeken, anders met geld omgaan (zo heeft hij eens van al ons spaargeld aandelen gekocht. Ze gelderden een week later enorm. Hij verkocht ze gauw. 5000 gulden verlies. AH aandelen)
De koek was zo vreselijk op. We hadden kinderen, voor hun ben ik nog lang bij hem gebleven. En ik durfde het ook mijn ouders niet aan te doen. Ik was zo zeer diep ongelukkig, dat ik graag een einde aan mijn leven wilde maken. Uiteindelijk stonden we elkaar naar het leven en was ik bang dat hij mij iets aan zou doen. Ik was inmiddels allang verliefd op iemand anders. Tor de scheiding wist diegene dat niet. Ik ben gescheiden, het was een zeer nare dure vechtscheiding. Nu ben ik al jaren super super gelukkig getrouwd met de man waar ik toen verliefd op werd. De kinderen zijn gelukkig goed ermee uitgekomen.
Dat is niet niks Anna. Maar wat fijn dat het uiteindelijk helemaal is goed gekomen en dat je nu gelukkig bent.