Zelf schoonmaakmiddel maken met Groene zeepjes & sopjes

zelf schoonmaakmiddel makenZelf schoonmaakmiddel maken. Je spaart er geld mee uit, het is beter voor het milieu en je krijgt meer ruimte in je keukenkastje. Zeker als je interesse hebt in natuurlijke producten en liever geen chemische schoonmaakmiddelen wilt gebruiken, is zelf schoonmaakmiddel maken echt iets voor jou. Bijkomend voordeel is dat je met een zelfgemaakt middel vaak allergische of overgevoeligheidsreacties kunt voorkomen. Je eigen schoonmaakmiddel maken heeft dus duidelijk veel voordelen. Maar ja, hoe maak je zelf schoonmaakmiddel? In het boek Groene zeep & sopjes vind je maar liefst 68 schoonmaakmiddelen om zelf te maken.

Zelf schoonmaakmiddel maken: wat heb je nodig?

Fern Green, de schrijfster van Groene zeep & sopjes geeft een basislijst met ingrediënten om je eigen schoonmaakmiddel te maken. En dat zijn:

 1. Natuurazijn: antibacteriëel, ontvettend en reinigend
 2. Zuiveringszout ook wel bekend als baking soda
 3. Fijne soda
 4. Borax
 5. Blok Marseillezeep: zeer milde zeep op basis van plantaardige ingrediënten
 6. Vloeibare Marseillezeep
 7. Bitterzout ook wel Epsomzout genoemd
 8. Zeezout
 9. Amandelolie
 10. Olijfolie
 11. Kokosolie
 12. Waterstofperoxide: reinigend en desinfecterend.
 13. Gedenatureerde alcohol (70%)
 14. Aloë vera-gel
 15. Etherische olieën

Zelf schoonmaakmiddel maken: verschillende opties

Fern Green heeft de zelfgemaakte schoonmaakmiddelen handig geordend op ruimte in je huis. Zo vind je recepten voor in de keuken, denk aan afwasmiddel, middels voor verstopte gootsteenafvoer en magnetronreiniger. Voor de badkamer geeft ze onder andere een recept om zelf wc-bruisballen met limoen en grapefruit te maken. De volgende ruimtes komen aan bod: badkamer, keuken, slaap- en woonkamer en bijkeuken. Achterin zit een register waar je op alfabetische volgorde kunt zoeken naar bepaalde onderwerpen en schoonmaakmiddelen. Er is ook een speciale bladzijde met tips hoe je bepaalde vlekken kunt verwijderen. Zo kun je volgens Fern Green een vlek van braaksel en bloed het beste weghalen met een pasta met waterstofperoxide.

Zelf allesreiniger maken

Laten we eens zo’n recept om zelf schoonmaakmiddel nader bekijken. Bij elk recept heeft Fern Green gezet hoe lang het duurt om het schoonmaakmiddel klaar te maken en hoe lang het houdbaar is. Allesreiniger maak je bijvoorbeeld in vijf minuten, en is daarna twee weken houdbaar. Je maakt allesreiniger als volgt:

Giet vloeibare Marseillezeep + 1 eetlepel waterstofperoxide + 40 mililiter in een fles met een verstuiver. Voeg daarna 5 druppels eucalyptus, 5 druppels citroen en 10 druppels pepermunt toe. Goed schudden en klaar.

Zelf schoonmaakmiddel maken voor de wasmachine

Deze is helemaal makkelijk.  Gooi 1 liter natuurazijn in de wasmachine en wacht 1 uur. Kies een programma op de hoogste temperatuur met de langste duur en zet de wasmachine aan. Laat de deur van de wasmachine tijd open staan.

Zelf wc-bruisbal maken

Voor een wc-bruisbal heb je 225 gram zuiveringszout, 75 gram citroenzuur en 25 druppels etherische olie die naar citroen ruikt nodig. Deze drie ingrediënten meng je goed terwijl je voorzichtig 1 tot 2 eetlepels water toevoegt. Het mag ‘slechts licht vochtig’ worden. Daarna vul je een vorm met het mengsel dat je hebt gemaakt, en dat laat je een nachtje drogen. Zo’n bruisbal laat je vervolgens 5 minuten in de wc inwerken, en daarna schrob je hem schoon met een wc-borstel.

Zelf schoonmaakmiddel maken volgens Groene zeepjes & sopjes

Met 68 recepten biedt Fern Green met haar boek Groene zeepjes & sopjes duidelijke en handige recepten om je eigen schoonmaakmiddel te maken. Ze kosten weinig tijd, en worden duidelijk uitgelegd. Wel vind ik dat je best veel ingrediënten moet aanschaffen, hoewel veel mensen zuiveringszout en natuurazijn misschien al wel in huis hebben. Maar heb je eenmaal een goede basisvoorraad ingrediënten voor schoonmaakmiddelen opgebouwd, dan is het werkelijk eenvoudig om voortaan je eigen schoonmaak te maken. Het boek is bovendien prettig vormgegeven.

N.B. Dit is overigens echt een boek met recepten voor schoonmaakmiddelen. Niet voor natuurlijke cosmetica en huidverzorging.

Conclusie over zelf schoonmaakmiddel maken

Wil jij graag zelf schoonmaakmiddel maken, maar weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Dan is het boek Groene zeepjes & sopjes zeker een aanrader. Het is namelijk heel duidelijk en geeft makkelijke recepten om je eigen middelen te maken.

Praktische informatie over Groene zeepjes & sopjes

Groene zeepjes & sopjes van Fern Green is voor maar 13,99 te koop bij bol.com. Dat vind ik niet duur voor zo’n handig en uitgebreid boekje.

Zelf schoonmaakmiddel maken

 

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: