Vloeibaar versus poeder wasmiddel: wat is beter?

Vloeibaar wasmiddel of poeder?

Als ik aan vloeibaar wasmiddel denk, dan komt altijd de gedachte aan vetluis ook wel wasluis genoemd, bij mij op. Toch gebruik ik meestal vloeibaar wasmiddel. Dat vind ik prettiger. Bovendien kun je die wasluis voorkomen door je wasmachine regelmatig op 90 graden te laten draaien. En dat combineer ik dan altijd even met de was van vieze vaatdoekjes en dergelijke.

De Consumentenbond testte maar liefst 32 wasmiddelen voor de bonte was. Hieruit kwamen een aantal interessante feiten over vloeibaar versus poeder wasmiddel.

Vloeibaar versus poeder wasmiddel

  • Waspoeder wordt vaak minder goed uit het wasgoed gespoeld dan vloeibaar wasmiddel! Dat vind ik beslist een minpunt van de poeders zeg. Als ik mijn haren was, wil ik daarna ook niet dat er nog shampoo in zit. En als ik kleren was, wil ik niet dat er daarna nog wasmiddel in zit.
  • Daarnaast blijkt waspoeder slechter voor het milieu! Door de korreltjes veroorzaakt het meer wrijving dan vloeibaar wasmiddel. En dat leidt er weer toe dat meer plastic vezels loslaten tijdens de was. Dezelfde vezels die ook loskomen bij microvezeldoekjes. En die zijn slecht voor het milieu en dragen bij aan de plastic soep. Je kunt kleding van microvezels dus beter wassen met vloeibaar wasmiddel als je het milieu goed gezind bent.

Maar poeder wasmiddel wint het in effectiviteit

Volgens de test van de Consumentenbond is poeder wasmiddel uiteindelijk toch het meest effectief. Op de eerste plaats staat Ariel Kleur & stijl met een testoordeel van 8,3. Maar dit waspoeder heeft één groot nadeel: het scoorde een 5,1 als het ging om het goed uitspoelen van wasmiddelresten. Formil van de Lidl krijgt een 7,9 én scoorde een 9,2 als het ging om het uitspoelen van het wasmiddel. Beide zijn poeder wasmiddelen. Wil je liever vloeibaar wasmiddel gebruiken? Dan scoort Una van de Aldi het hoogst met 7,8. Het slechtst scoorden Robijn Color met een 4,9 en Sodasan met een 3,8. Allebei een flinke onvoldoende.

Wat kun je dus het beste kopen?

Kies je voor poeder wasmiddel? Dan ben je volgens de Consumentengids het beste af met Formil Ultra Plus Color van de Lidl voor 3,50. Wil je vloeibaar wasmiddel? Kies dan voor Una van de Aldi voor 2,80, of AH kleur wasmiddel voor 2,70.

Winnaar poeder wasmiddel voor gekleurde was

Winnaars vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was

Una kleur van de Aldi

una wasmiddel color

Albert Heijn vloeibaar kleur

ah wasmiddel color

Wat heeft jouw voorkeur: waspoeder of vloeibaar wasmiddel?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: