Tafelblad opties: 10 verschillende soorten!

Tafelbladen

Je kunt tegenwoordig tafels helemaal naar je eigen smaak maken. Je kunt natuurlijk een kant en klare tafel kopen, maar je kunt ook de verschillende onderdelen van een tafel los kopen. Zo maak je een unieke tafel. Denk aan een tafelblad, waarbij je vervolgens de poten zoekt die jij mooi vindt. Het leek me leuk om de verschillende opties op tafelbladgebied op een rijtje te zetten!

Tafelblad: wat valt er zoal te kiezen?

 1. Een glazen tafelblad. Een glazen tafelblad heeft meteen al twee grote voordelen: het is makkelijk schoon te maken, en het heeft een ruimtelijk effect. Bij Ikea zag ik bijvoorbeeld een glazen tafelblad met honingraatpatroon.
 2. Een eiken tafelblad. Niet heel vernieuwend, maar niet voor niets een klassieker. Wil je wat anders, maar wel met de goede eigenschappen van eiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zogenoemde boomstamtafel van eikenhout. Sommige tafelbladen in deze stijl zijn niet recht, maar volgen de natuurlijke lijn van het hout waardoor het echt net lijkt alsof je een tafel hebt van een boomstam. Zoals deze: eikenhouten tafel
 3. Spaanplaat tafelblad. Die kun je dan bijvoorbeeld verven met betonverf, zodat het net lijkt alsof je en een betonnen tafel hebt. Dat lijkt me wel stoer staan : )
 4. Hardhout tafelblad.
 5. Een deur als tafelblad! Dit heb ik wel eens gezien in van die creatieve boeken over wonen. Of je nou een krap budget hebt, of het gewoon leuk vindt om een deur te recyclen: ze hebben vaak een uitstekend formaat om een tafelblad te worden : ) Het is wel handig als de deur glad en egaal is natuurlijk, dus niet met reliëf. Hoewel, ook dit kun je oplossen met een glasplaat. Kijk maar naar onderstaande foto die ik vond op Pinterest:
 6. Vuren tafelblad
 7. Melamine tafelblad. Melamine wordt als kunststof toplaag op een spaanplaat geperst. Het is kleurvast, makkelijk te onderhouden en goed schoon te maken. Bovendien is het verkrijgbaar in allerlei kleurtjes. Dat geeft lekker veel opties.
 8. Formica tafelblad. Formica is een merknaam voor een vezelversterkte kunststof volgens Wikipedia. In de jaren 50, 60 en 70 waren formica tafels erg populair.
 9. Een tafelblad met een print. Op tafelbladen.eu kwam ik tafelbladen tegen met een print! Dat ziet er superleuk uit. Nadeel lijkt me wel dat zo’n print misschien snel gaat vervelen.De print wordt overigens gedrukt op eiken gefineerde mdf panelen. Hieronder een voorbeeld:

  tafelblad met print

  Bron: tafelbladen.eu

 10. Linoleum ken je misschien vooral als vloerbedekking. Maar er zijn ook tafelbladen met als bovenste laag linoleum! Net als melamine heeft dit het voordeel dat het beschikbaar is in allerlei kleurtjes.

Geen geld voor een nieuwe tafel of tafelblad?

Wat nou als je geen geld hebt voor een nieuwe tafel of tafelblad? In dat geval kun je heel veel doen met een tafelkleed vind ik altijd. Die verdoezelen beschadigde of lelijke tafelbladen. En bovendien kun je ze heel makkelijk wisselen als je ze zat bent.

N.B. Tot mijn verbijstering bleek een tijdje terug onze tafel een bovenblad van leer te hebben!

Tot slot

Tenzij je een tafel vooral voor de sier hebt, is een belangrijk aandachtspunt dat je het tafelblad goed kun afnemen en schoonmaken. En ook dat er geen etensresten tussen kieren en groeven kunnen komen. Een tafelblad met knoesten en kieren tussen de boomstammen oogt bijvoorbeeld wel heel authentiek, maar kan in de praktijk lastig zijn om schoon te houden. Hoewel je dit eventueel kunt oplossen met een glasplaat.

Van welk materiaal is jouw tafelblad?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: