Netflix serie You: review Comment formulier werkt weer!

Netflix You review

Joe Goldberg. De hoofdpersoon van de serie You is een sympathiek type dat een sfeervolle boekenwinkel runt. Hij is belezen, helpt zijn buurjongetje als zijn moeder weer eens wordt mishandelt door haar vriend, en hij gelooft in liefde op het eerste gezicht. Als op een dag Beck zijn boekwinkel binnenkomt, vindt hij haar meteen aantrekkelijk. Eenmaal thuis zoekt hij haar op, op het internet. Joe:

‘Love is tricky. A guy has to protect himself. I had to be sure you’re safe. And your name was a glorious place to start. And there your were. Every account set to public. The next thing our little friend the internet gave me was your address.’

Een scène later staat Joe stiekem naar het huis van Becks te kijken, en concludeert:

‘Jesus it’s like you’ve never watched a horror movie or the news.’

Romantische held of stalker?

Joe Goldberg is een man die zijn best wil doen voor een vrouw. Hij helpt Beck om te schrijven, hij wil haar helpen om gezonder te eten, en hij probeert de perfecte vriend te zijn. Maar Joe passeert de grens tussen romantische interesse en stalken. Zo sluipt hij Becks huis binnen, steelt hij haar smartphone en volgt vervolgens alles wat ze zegt en bespioneert hij haar. Maar nergens vindt Joe zijn eigen gedrag crimineel. Sterker nog, in zijn beleving is het heel normaal. Hoe kan hij anders de best mogelijke partner voor Beck zijn? Als hij bijna betrapt wordt nadat hij bij haar heeft ingebroken verstopt hij zich in de badkamer en denkt bij zichzelf:

‘I’ve seen enough romantic comedies to know that guys like me are always getting in jams like this.’

Joe Goldberg is een wonderlijke paradox. Hij weet het verschil tussen goed en kwaad. Zo maakt hij zich oprecht zorgen over het stalker-achtige gedrag van Becks vriendin Peach. Maar hij realiseert zich niet dat hij precies hetzelfde doet. Dat maakt de serie You humoristisch. Nergens wordt het spreekwoord: ‘De pot verwijt de ketel dat ze zwart ziet,’ zo goed weergegeven.

De rol van internet in ons dagelijks leven

De serie You geeft ook nog eens een prachtig tijdsbeeld. Eén van de redenen dat Joe Beck zo makkelijk kan vinden en bespioneren is het internet en social media. Mensen laten vaak veel van zichzelf zien op social media. Zo ook Beck. En dat maakt het voor Joe makkelijk om haar leven binnen te dringen. Ook het taalgebruik in de serie You, en de verwijzingen naar influencers op Instagram geven een accuraat beeld van online bestaan anno 2019. Neem nou deze uitspraak van Joe, die ik zeer treffend vond:

‘It wouldn’t be a digital detox without announcing it to the world.’

Een aantal favoriete uitspraken van Joe Goldberg

 • I’m not a maybe. I’m the one.
 • There’s scary people in the world Beck.
 • Honestly, you’re lucky to have me.
 • Let’s get real. You have questionable taste in friends.
 • Every relationship has its obstacles to overcome. Right?
 • I’m going to help you get the life you deserve.
 • How exactly does one get rid of a body…?
 • The things you do for love.
 • She wants you all to herself. Beck, you’ve got a stalker!
 • You waste of hair.
 • Sometimes I swear, I’m the only real feminist you know.
 • I’ve got a dead body in the trunk, but hey. No biggie, right?

Trailer van de serie You

Hieronder de trailer van de serie You.

Praktische informatie over You

Netflix serie You is gebaseerd op het boek You van Caroline Kepner. Dat boek ga ik zeker lezen. Bovendien is er ook al een vervolg: Hidden bodies. En ik heb gelezen dat er ook een tweede seizoen komt van de serie You. Ik ben benieuwd naar de boeken, want de serie vind ik geweldig. Meestal is een serie of film minder goed dan het boek is mijn ervaring.

Je kunt de serie bekijken via Netflix Nederland. Heb je geen Netflix? Geen probleem! Je kunt You ook kijken via Youtube voor zo’n 19 dollar. Of je neemt een gratis proefabonnement op Netflix ; ) Dat is goedkoper.

Conclusie

Houd je van series die zich afspelen in New York, en het genre psychologische thriller? Dan is You een echte aanrader denk ik. En als je niet van thrillers houdt, is de serie leuk om te kijken vanwege de kritische kijk op hoe wij omgaan met social media.

Wat vind jij van de serie You?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: