Hoe maak je tússen het glas van je ovendeur schoon?

Ovendeur schoonmaken tussen het glas.

Toen we onze oven kochten, kwam het geen moment op mij op dat ik moest letten op het glas van de ovendeur. En dan met name of ik daartussen goed zou kunnen schoonmaken. We kochten destijds een Etna Avance A3570FRC oven in een nostalgische stijl.

Vuil tussen de glasplaten van je ovendeur

Ik heb de Etna oven inmiddels al een tijdje. Op een gegeven moment viel het me op dat het glas van de ovendeur er viezig uitzag. Terwijl ik het toch net had schoongemaakt. Ik maakte het glas aan de binnenkant nog eens extra schoon. Maar het bleef er viezig uitzien. Wat bleek? De viezigheid zat aan de binnenkant van de twee glasplaten. Oftewel op een plek waar ik niet bij kon.

via GIPHY

De oorzaak van deze viezigheid tússen de ovenruit was overigens dat ik er een bakje ammoniak in had gezet gedurende een nacht. Mij was beloofd dat ik de volgende dag dan met een paar elegante vegen de oven zo kon schoonmaken. Als je je afvraagt of die belofte klopte, verwijs ik graag naar bovenstaande afbeelding…

2 oplossingen: zo maak je tussen je ovenruit schoon

Bij viezigheid tussen de twee glasplaten van je oven heb je twee opties.

  1. Je verzint een manier om met een doekje tussen de twee glasplaten schoon te maken. Vaak zit er aan de onder- of bovenkant van de ovenruit een smalle opening.
  2. Je leest de gebruiksaanwijzing eens goed na. Grote kans dat daarin staat beschreven hoe je de ovenruit kunt verwijderen om hem schoon te maken. Spoiler alert: dit is de beste tip.

Oplossing 1: de primitieve manier

Ik besloot eerst te zoeken naar een manier om tussen het glas van de ovendeur schoon te maken, want ik kon de gebruiksaanwijzing natuurlijk weer nergens vinden. Hieronder het probleem in beeld:

ovendeur schoonmaken

Mijn eerste poging was een microvezeldoekje wikkelen om een houten lepel. Maar die combinatie  bleek te dik: hij kwam niet tussen de glasplaten. Uiteindelijk bleek een vliegenmepper met daaromheen een microvezeldoek de oplossing. Dun genoeg om tussen de glasplaten van de ovendeur te kunnen, en ook bijna lang genoeg om overal bij te komen. Hieronder het resultaat:

Ovendeur schoonmaken

N.B. Zorg wel dat je het microvezeldoekje zorgvuldig om de vliegenmepper wikkelt. Anders kan het zijn dat je het doekje halverwege het glas van de ovendeur verliest! Dan heb je dus een oven met een microvezeldoekje in de deur….

Oplossing 2

Oplossing 2 is de betere oplossing. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je oven. Nadat ik de gebruiksaanwijzing van onze oven gevonden had, bleek op pagina 15 een beschrijving te staan hoe je de ovenruit kunt verwijderen! En dat bleek eigenlijk best simpel. Hieronder het resultaat:

Ovendeur schoonmaken

Eenmaal losgemaakt uit de oven kon ik hem heel makkelijk schoonmaken.

Wat kun je hiervan leren?

Moet jij nog een nieuwe oven kopen? Controleer de glasplaat in de ovendeur op het volgende:

  1. Is er 1 glasplaat of zijn het er 2?
  2. Als het er 2 zijn: zijn ze goed afgesloten, of zit er aan de bovenkant ruimte zodat er viezigheid in kan komen?
  3. Kunnen de glasplaten eenvoudig even losgemaakt worden om ze schoon te maken? Deze informatie vind je doorgaans in de gebruiksaanwijzing.

Het antwoord op de vraag

Het beste antwoord op de vraag ‘Hoe maak je tussen het glas van je ovenruit schoon’ is: je kunt waarschijnlijk de ovenruit even verwijderen om schoon te maken. Kijk voor instructies in de gebruiksaanwijzing van jouw oven.

Wat voor type ovenruit heb jij? Enkel glas? Of dubbel?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: