Hoe maak je je huis groter: van simpel tot wat ingewikkelder

Huis groter makenStel, je bent best tevreden over je huis, maar je zou eigenlijk best wat meer ruimte willen hebben. Bijvoorbeeld omdat het soms best lastig is om alle spullen netjes op te bergen. Hoe kun je dit dan aanpakken? Hieronder 5 manieren om je huis groter te maken/laten lijken. Geordend van makkelijk tot wat meer werk.

Hoe maak je je huis groter?

  1. De simpelste manier om je huis groter te maken, of in ieder geval ruimer te laten voelen, is door het eens flink op te ruimen. Hoe minder spullen er in je huis staan, hoe ruimer het zal voelen. De methode van Marie Kondo is wat dat betreft een heel grondige manier om je huis te ontdoen van alles wat overbodig is.
  2. Go big, or go home. Kijk eens kritisch naar je meubels. Binnenhuisarchitecten zeggen vaak dat je in een kleine ruimte beter af bent met 1 groot meubel, dan met vele kleintjes. Al die kleine meubels kunnen namelijk juist een rommelig en ‘klein’ gevoel geven. Luister maar:
  3. Is je huis opgeruimd en ontdaan van overbodige spullen maar voelt het nog steeds klein? Dan komen we nu bij de wat drastischer maatregelen. Soms kun je meer ruimte creëren door de indeling van je huis te veranderen. Toen mijn middelste zusje graag een ruimere zolderkamer wilde, hebben ze simpelweg de trap anders neergezet. Daardoor ontstond er veel meer ruimte. Ik was helemaal verbaasd over zo’n groot effect door zo’n kleine ingreep. Voor zoiets heb je zelf een goed inzicht nodig, of kun je advies vragen aan een binnenhuisarchitect.
  4. Heb je een ongebruikte zolderkamer? Dan ben je in het voordeel! Want zolderkamers kun je vrij simpel groter maken door ze te voorzien van een dakkapel. Wil je een goedkope dakkapel? Dan kun je volgens de site dakkapel-kosten.nl het beste kiezen voor een zogenoemde prefab dakkapel. Maar dan zit je volgens hen nog steeds met een kostenplaatje van zo’n 3300,-. Voor een kunststof dakkapel noemen ze een bedrag van ongeveer 3800,-. De duurste optie is een polyester dakkapel.
  5. Maak buiten een overkapping. Eén van mijn maandagochtendvriendinnen heeft dit gedaan. Aan de zijkant van haar tuin hebben ze een soort buitenkamer gemaakt. Er staat zelfs een grote tafel, stoelen en een rotan bank. Ook al is dit technisch gezien buiten, het geeft toch een gevoel van ruimte in je huis.

Ons huis: groot genoeg

Wij wonen in een zogenoemde woonboerderij, in het deel waar vroeger mijn oma en opa woonden, en ook nog haar zus. We hebben een keuken, woonkamer, drie slaapkamers op de eerste verdieping en één slaapkamer op zolder. Zeker nu een aantal kinderen het huis uit zijn, is het ons huis ruim genoeg. Soms verbaas ik me wel eens een beetje dat we hier ooit met z’n zevenen woonden! Dat was toch best vol.

Een tijdje vond ik tiny houses erg leuk. Vooral vanwege het idee dat je dan geen hypotheek meer nodig hebt en helemaal zelfvoorzienend kunt zijn. Maar toen zag ik hoeveel mensen in zo’n tiny house de hele dag bezig zijn met het in-en weer uitklappen van al die vernuftige multifunctionele meubels. Sindsdien ben ik helemaal van het tiny house idee af.

En ben ik extra tevreden met ons huis : ) Het is niet te groot, het is niet te klein, het is precies goed.

Ben jij tevreden over de grootte van je huis?

Bron afbeelding: Shutterstock

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: