Gietvloeren: 13 vragen van mij, en 13 antwoorden van een expert

13 vragen + antwoorden over gietvloeren!Heb jij interesse in een gietvloer? Of vraag je je misschien af wat zo’n type vloer precies inhoudt? Lees dan vooral deze post!

Een tijd geleden schreef ik over onze lelijke laminaat keukenvloer. En ik herinnerde me dat Daniëlle van het blog Mama Lifestyle destijds reageerde, en vertelde dat ze met haar man een bedrijf runde voor gietvloeren*. Die gietvloeren vind ik intrigerend. Zou zo’n gietvloer bijvoorbeeld een goede optie zijn in onze keuken? Dus ik vroeg Daniëlle of ik haar, als expert, wat vragen mocht stellen over gietvloeren. Hieronder al mijn vragen + Daniëlle’s antwoorden!

13 vragen + antwoorden over gietvloeren!

1. Wat is een gietvloer eigenlijk? Van wat voor soort materiaal is het gemaakt?

Een gietvloer is zoals het woord al zegt: een gegoten vloer. Een gietvloer is eigenlijk een laag coating die je op de vloer aanbrengt. Wij doen altijd nog een voorbehandeling, zoals een primer, voordat we een gietvloer aanbrengen. Dit doen we om ervoor te zorgen de gietcoating goed hecht op de ondergrond.

2. Sinds hoe lang bestaan gietvloeren?

Ik heb geen idee hoe lang gietvloeren al bestaan, maar je merkt wel dat steeds meer mensen kiezen voor een gietvloer. Zeker nu een industrieel interieur zo hip is, kiezen steeds meer mensen voor een strakke vloer. Daarnaast is een gietvloer ook aantrekkelijk omdat het onderhoudsarm is.

3. Is het makkelijk om te leggen?

Een gietvloer wordt niet gelegd, maar gegoten. Wij gieten de coating op de vloer en verspreiden de coating daarna met een kam. Wij dragen dan zogenaamde spijkerschoenen (zodat we door de coating heen kunnen lopen).

4. Wat is belangrijk bij het ‘leggen’ van een gietvloer?

Een gietvloer kan alleen aangebracht worden op een egale ondergrond. Wij hebben bijvoorbeeld ook een gietvloer in ons nieuwe huis (hierover later meer), maar voordat we een gietvloer konden aanbrengen, moesten we onze vloer egaliseren. Toen we het huis kochten, zat er een tegelvloer in. De tegels haalden we eruit en de ondergrond onder de tegels was heel slecht. Er zaten – door het verwijderen van de tegels – allemaal gaten in. We hebben toen de vloer geëgaliseerd. Dit hebben wij zelf gedaan, omdat mijn vriend dit ook voor ons bedrijf doet en hierin dus zeer ervaren is.

5. Wat voor opties heb je in gietvloeren? Kleuren en materialen? Zijn daar nog verschillen in?

Wij gebruiken altijd één soort gietcoating. Wij kunnen de kleur wel altijd afwerken met een kleurcoating in de kleur die de klant wenst, en eventueel in antislip.

6. Maakt het nog verschil of je een gietvloer in de badkamer of keuken wilt leggen?

Qua technische eigenschappen niet, een gietcoating is altijd waterdicht. Wel zou ik wanneer ik een gietcoating in de badkamer aan zou laten brengen, kiezen voor een antislip afwerking. Een gietvloer die nat is, kan natuurlijk glad zijn.

7. Hoeveel tijd kost het installeren van een gietvloer?

Hoe lang het duurt om een gietvloer aan te brengen, hangt af van de grootte van het oppervlak. Een kleine badkamervloer is sneller gedaan dan een grote woonkamer vloer. Wel moet je rekening houden met de tijd die nodig is tussen het aanbrengen van een primer en het aanbrengen van de gietcoating. Het aanbrengen van de gietcoating zelf was bijvoorbeeld in onze woonkamer binnen een dag gedaan. Maar dan reken ik de tijd tussen het aanbrengen van de primer en de gietcoating niet mee. Wanneer je eerst de vloer nog moet egaliseren, moet je ook de droogtijd hiervan meetellen.

8. Is elke ondergrond geschikt?

Voorwaarde voor een gietvloer is dat de ondergrond egaal en droog is. Is de geëgaliseerde vloer nog niet voldoende gedroogd, dan heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van de gietvloer. Je krijgt dan onthechting van de gietvloer, deze komt dan (plaatselijk) los te liggen van de ondergrond.

9. Wat zijn voordelen van een gietvloer?

De voordelen zijn dat het er strak uitziet, onderhoudsarm is en naadvrij. Je hebt geen kieren of naden zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld laminaat. Een gietvloer is dus hygiënischer, omdat er geen vuil kan ophopen tussen naden en het is makkelijker schoon te houden. Ideaal voor bijvoorbeeld een keuken of badkamer.

10. Wat zijn nadelen van een gietvloer volgens jou?

In onze woonkamer hebben wij ook een gietvloer aangebracht, maar daar overheen hebben wij toch weer een andere vloer gelegd (PVC). Nadat wij de gietvloer hadden aangebracht, vonden we de woonkamer er wel heel erg zakelijk uitzien. Daarnaast zie je elk stofje op de vloer liggen, omdat het een effen vloer is. Wij hebben nu een PVC vloer welke op een tegel lijkt, dus met structuur en verschillende kleuren. Dit past beter bij onze gezinssituatie (twee jonge kinderen en twee poezen die altijd haren verliezen). Ach, we hebben nu in elk geval een heel goede ondergrond voor onze PVC vloer, een egale, isolerende en geluiddempende doch dure ondergrond.

Wel of niet een gietvloer is dus echt een kwestie van smaak (en van budget).

11. Hoe is het kostenplaatje van een gietvloer?

Een gietvloer die wij aanbrengen is vrij prijzig. Wij gebruiken namelijk alleen hoogwaardige materialen. Daarnaast betaalt de klant ook de uren die wij bezig zijn (met twee man). Een laminaatvloer bij bijvoorbeeld de Praxis is natuurlijk een stuk goedkoper. Anderzijds heb je duur visgraat parket dat professioneel gelegd wordt en helemaal op maat gemaakt moet worden. Dat is waarschijnlijk ook duur. Maar een gietvloer gaat jaren mee, is onderhoudsarm, hygiënisch en heeft een strakke uitstraling.

12. Kunnen mensen dit zelf, of moet je een professional inschakelen?

Ik weet niet of mensen dit zelf kunnen. Ik zou het in ieder geval niet aanraden. Dit zeg ik niet om klanten te trekken, maar omdat het aanbrengen van een gietvloer echt een kunst is. Wij doen dit al jaren en hebben hier ruime ervaring mee.

13. Wat is het onderhoud van een gietvloer?

Een gietvloer is onderhoudsarm en makkelijk te dweilen. Je moet wel in de gaten houden of de gietvloer UV-lichtbestendig is. Zo niet, dan zou je verkleuring kunnen krijgen van de delen van de gietvloer die blootgesteld zijn aan zonlicht. Vraag dit dus altijd na wanneer je bij een bedrijf een offerte opvraagt. Wanneer het bedrijf alleen gietcoatings heeft die niet zonlichtbestendig zijn, zou je kunnen vragen of ze een kleurcoating hebben die wel UV-lichtbestendig is.

Nawoord

Dankjewel Daniëlle voor je antwoorden! Ik vond ze heel informatief! Een gietvloer klinkt als uitstekend materiaal voor de keuken, hoewel het me wel een nadeel lijkt dat je er dus veel op ziet liggen. Qua schoonmaken lijkt het me wel ideaal.

*Kleine toelichting/achtergrondinformatie van Daniëlle: wij brengen voornamelijk gietvloeren aan in sanitaire ruimten en keukens van bijvoorbeeld vakantieparken en gemeentelijke zwembaden (wij komen namelijk veel bij vakantieparken en zwembaden omdat we ook waterglijbanen en zwembaden coaten) en in kantoren van andere klanten.

Ook interessant: Hoe houd je een parketvloer schoon en mooi?

Wat vind jij van gietvloeren? Heb je er ervaring mee?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: