Douche versus bad: wat is zuiniger?

douchen of bad

Sinds onze verhuizing naar het platteland hebben we geen bad meer. Ik vind dat geen probleem, want ik werd altijd een beetje sloom en akelig van in bad liggen. Een douche vind ik verkwikkender en actiever. Bovendien verbeeld ik mij graag dat een douche beter is voor het milieu en de energierekening! Maar is dat ook echt zo? Ik ging op zoek naar het antwoord.

Douche versus bad: wat is zuiniger?

Het Nibud bevestigt meteen mijn idee dat douchen goedkoper is. Heerlijk om gelijk te krijgen! Zij gaan uit van een gemiddelde douchetijd van 9 minuten. Dat kost volgens hen gemiddeld 65 liter warm water. En dan volgt de onthulling hoeveel liter water er in een bad gaat per keer: 120 liter! Dat is bijna het dubbele! Met andere woorden: voor douchen gebruik je veel minder water dan voor een bad. Op de site van tijdschrift Margriet noemen ze ook nog even bedragen: douchen kost zo’n 28 (gasboiler) tot 38 cent (elektrische boiler) per keer, en een bad nemen kost tussen de 0,58 en 87 cent per keer.

Invloeden op de kosten van douchen en badderen

  • De kosten van het water dat je gebruikt.
  • Het type douchekop dat je gebruikt.
  • Hoe lang je doucht.
  • Hoe groot je badkuip is.
  • Hoe vol je je bad laat lopen.
  • Het type boiler dat je hebt: elektrisch of gas.
  • De temperatuur waarop je het water wilt hebben.
  • Eventuele verwarming van de badkamer zelf, zodat je niet nat in de kou stapt na het douchen of badderen.

Of de vorm van je douchecabine nog van invloed is op de kosten kon ik nergens vinden. Maar ik kan me voorstellen dat bij kleine vierkante douchecabines de warmte meer geconcentreerd wordt, en je dus minder heet water nodig hebt.

Is douchen dus goedkoper?

In principe lijkt het antwoord op de vraag wat is zuiniger: douchen of badderen duidelijk. Douchen is in principe goedkoper. Je gebruikt simpelweg minder water bij douchen dan bij badderen. Toch kwam ik ook een artikel tegen op de site van de NOS dat ik eerlijkheidshalve wel even wil noemen. Daar in staat dat de kosten tussen douchen en badderen helemaal niet zoveel verschillen, en dat het ook qua milieu weinig uitmaakt. Sterker nog:

‘Mensen die een extra krachtige douche gebruiken, kunnen tijdens een douchebeurt zelfs twee keer zoveel water en energie gebruiken, dan wanneer ze in bad waren gegaan.’

Maar goed, dit is gebaseerd op een onderzoek van Unilever onder 100 Britse gezinnen. Ik vind dat een vrij kleine groep.

Kortom: mijn conclusie is op dit moment dat douchen goedkoper en milieuvriendelijker is dan badderen. Maar je kunt wel even kritisch naar je douchekop kijken voor de zekerheid.

Wat heeft jouw voorkeur: douchen of een bad nemen?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: