Boeken opruimen: wat te doen met oude boeken?

Wat te doen met oude boeken?

Boeken zijn vaak lastig om op te ruimen of weg te doen. Toch kan er een moment komen dat je je boeken wilt opruimen. Omdat je kasten uitpuilen bijvoorbeeld. Of omdat je het boek Opgeruimd van Marie Kondo hebt gelezen, en de opruimkriebels hebt gekregen. Zelf heb ik ook een aantal boeken waarmee ik eigenlijk niks meer heb. Die slingeren in mijn kast rond. Eigenlijk wil ik die boeken opruimen. Maar hoe zal ik dat doen? Het bracht me op de vraag: ‘Wat te doen met oude boeken?’

Ik heb een overzicht gemaakt van verschillende mogelijkheden.

Wat te doen met oude boeken?

Geef ze weg

 • Breng ze naar de kringloop. Dit is een simpele en snelle oplossing. Je boeken zijn meteen het huis uit, en bij de kringloop zijn ze er hopelijk ook blij mee.
 • Zoek naar een lokale minibibliotheek en leg er daar een aantal neer. Zo kunnen andere mensen van je boeken genieten, en bovendien steun je er het leuke initiatief van de minibieb mee.
 • Maak er een zwerfboek van. Dat wil zeggen dat je je boek ergens neerlegt, waar andere mensen het kunnen vinden en meenemen. Zelf vind ik het leuk om te weten of een boek inderdaad gevonden is. Heb jij dat ook dan kun je je zwerfboek registeren bij Bookcrossing.nl. Op die manier kun je zien waar je boek allemaal ‘komt’!
 • Doneer je oude boeken aan kaftwerk.com. Bij kaftwerk nemen ze covers van oude boeken en maken er notitieboekjes van. Je kijkt echt je ogen uit. Ik werd er helemaal enthousiast van. Zo’n notitieboekje kost 20,-. Hieronder een voorbeeld van een boek van Cissy van Marxveldt dat ze bij Kaftwerk hebben omgetoverd tot een notitieboek:

  kaftwerk

  Bron: Kaftwerk

 • Geef ze cadeau. Als een boek er nog goed uitziet, kun je het best weggeven. Pak het mooi in, en geef het cadeau. Zoals ze in een country liedje zingen: ‘And no one has to know,’ dat het niet nieuw is.
 • Bied ze gratis aan in een Facebookgroep. Je hebt allerlei lokale Gratis Op Te Halen Facebook groepen. Je vindt ze door bijvoorbeeld op Facebook te zoeken op Weggeef Hoek.
 • Er zijn vaak stichtingen en goede doelen die boeken verkopen om zo geld te verzamelen. Als je hen je boeken geeft doe je dus ook nog een goede daad.
 • Op diverse plekken vind je weggeefkasten. Bij mijn bibliotheek staat bijvoorbeeld een kast waar mensen spullen in kunnen leggen voor een ander. Je kunt daar ook een boek neerleggen. In heel Gelderland staan er maar liefst 82 van die weggeefkasten.
 • Deze suggestie doe ik met huivering, want ik vind het eigenlijk niet kunnen: gooi je oude boeken bij het oude papier. Brrr, er loopt een rilling over mijn rug….

Verkoop je oude boeken

Je kunt ook kijken of je nog wat geld kunt verdienen met je oude boeken. In dat geval combineer je opruimen met geld verdienen. Wel betekent deze methode dat je de boeken nog wat langer in huis hebt. Dat kan lastig zijn als je ze acuut wilde opruimen. Als je ze verkoopt zul je ze toch nog even moeten bewaren totdat iemand ze aanschaft.

 • Boeken verkopen via marktplaats. Op marktplaats kun je prima boeken verkopen. Wel klagen steeds meer mensen over asociale kopers op marktplaats die onzinnige bedragen bieden, of ineens niets meer van zich laten horen. Wil je dat niet? Kies dan voor de volgende optie van boeken opruimen:
 • Verkoop je boeken via bol.com. Het voordeel van boeken verkopen via bol.com is het proces van onderhandelen veel gestroomlijnder verloopt. En je hebt minder gedoe met kopers die ineens afhaken. Groot nadeel is wel dat bol.com een commissie rekent. Soms kan het daardoor amper meer lonend zijn om een boek te verkopen.
 • Verkoop je oude boeken in een Facebookgroep. Mijn oudste dochter heeft dit gedaan. Bijkomend voordeel was dat ze haar boeken precies kon aanbieden aan de juiste doelgroep. Daardoor liep de verkoop van haar boeken vlot.
 • Begin zelf een online winkeltje met boeken. Speciaal voor deze post heb ik dat even gedaan, en dat was me toch leuk! En makkelijk! Je kunt heel makkelijk een online winkeltje op je blog beginnen namelijk. Wil je mijn winkel in actie zien? Kijk dan op mijn boekenblog. Ik krijg helemaal zin om op al mijn blogs een winkeltje te zetten nu! Ik wist niet dat het zo makkelijk was. Je kunt mensen zelfs direct online laten betalen. Ik heb er maar liefst 2 boeken opstaan!online shop op je blog
 • Verkoop ze op Koningsdag
 • Schrijf je in voor een zogenoemde kofferbak verkoop of voor een tweedehands beurs. Je betaalt dan wel voor een tafel/plek maar als je flink veel verkoopt kan het de moeite waard zijn.

Overige dingen die je met je oude boeken kunt doen

 • Ruil je boek voor een ander boek. Op de site boekenruilen.nl kun je een account maken en boeken ruilen! Ik vond het alleen al leuk om te kijken waar mensen daar om vragen. Want stel dat je zo’n boek hebt dat iemand graag wil ruilen. Dan kun je meteen even iemand blij maken!
 • Als je maar genoeg boeken hebt dan kun je er van alles mee bouwen. Mijn bibliotheek heeft bijvoorbeeld een balie van boeken! Ze hebben gewoon zoveel boeken op elkaar gestapeld dat er een balie is ontstaan. Je kunt er ook een kerstboom mee bouwen : ) Kijk maar:
 • Als je het over je hart kunt verkrijgen om te scheuren in oude boeken zou je bepaalde bladzijden kunnen inlijsten bij wijze van kunst..
 • Knutsel ermee. Op zin.nl vind je allerlei knutseltips voor je oude boeken.
 • Je kunt van de rug van oude boeken boekenleggers maken.
 • Maak er een onzichtbare boekenplank van! Dat ziet er superleuk uit. Zelf ben ik er niet handig genoeg voor, maar hier zie je hoe het moet!
 • Lijm de bladzijden van een boek aan elkaar, en snijd daarin het middendeel eruit. Nu heb je een doos die eruit ziet als een boek.
 • Maak er mooie ansichtkaarten en/of enveloppes van.

Wat te doen met je oude boeken: filmpje

Verrassend: je kunt zelfs een plantenpotje maken van oude boeken : )

Wat te doen met oude boeken?

Boeken kunnen aanvoelen als goede vrienden. Die doe je niet zomaar weg. Maar soms ontgroei je je boeken, en weet je dat ze je nooit meer zult lezen. In deze post kon je lezen wat je kunt doen met je oude boeken. De tips zijn verdeeld in weggeven, verkopen en overige bestemmingen voor oude boeken. Mijn favoriete methodes zijn een online winkeltje op je blog beginnen, en de optie van kaftwerk waar ze je oude boek omtoveren in een notitieboekje. Die laatste vind ik ook meteen een superleuk cadeau idee. Stel dat iemand dol is op boeken van Cissy van Marxveldt. Dan kun je zo iemand blij maken met een notitieboekje met een originele Cissy van Marxveldt cover!

Wat doe jij met oude boeken? Welke van de genoemde methodes in deze post is jouw favoriet?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: