Boodschappenlijstje voor een nieuwe lamp met fitting

Nieuwe lamp kopen

Als je een nieuwe lamp nodig hebt, zijn een aantal dingen goed om te weten voordat je naar de winkel gaat. Hieronder een lijstje met punten om op te letten in de winkel.

Welke fitting heb je nodig?

De fitting is het onderste stuk van een lamp: het is het deel dat je in de lamp draait. Het is belangrijk dat je de juiste fitting koopt, want anders kom je thuis met een lamp waar je niks aan hebt. Hieronder een afbeelding:ledlamp fitting

De twee meest gangbare fittingen zijn: E27 en E14. E14 is een smalle fitting. Je ziet die bijvoorbeeld voor die kaarsvormige lampen die je in een kroonluchter doet.

Welk type lamp wil je?

Anno 2018 zijn ledlampen de standaard. En eigenlijk zijn de alternatieven ook niet zo goed: spaarlampen moeten bijvoorbeeld even opwarmen voordat ze goed licht geven en er zit kwik in en halogeenlampen zijn duur in het gebruik. Volgens de Consumentenbond kun je het beste ledlampen kopen.

Hoeveel Watt of lumen heb je nodig??

'Vroeger' werd met Watt aangegeven hoe fel een lamp brandde. Maar eigenlijk gaf Watt aan hoeveel stroom een lamp gebruikte. Daarom wordt er nu de term lumen (lm) gebruikt: de lichtopbrengst. Als je wilt weten hoe energiezuinig een lamp is moet je het aantal lumen delen door het aantal Watt. Maar stel je staat in de winkel, en je vraagt je af hoeveel lumen je moet kiezen. De Consumentenbond geeft onderstaande handige vuistregels:

  • 800 lumen: hele ruimte verlichten.
  • 200 lumen: schemerlamp.
  • 100 lumen: kaarsjes in een kroonluchter, sfeerlampjes.
  • 35 watt halogeenspotje vervangen met lamp van 250 lumen.
  • 50 watt halogeenspot vervangen met lamp van 350-400 lumen.

Overigens staat op veel verpakking zowel het aantal Watt als het aantal lumen. Zoals bij deze van de Kruidvat:

Kruidvat lamp
Zoals je ziet vertalen ze 250 lumen naar het aantal Watt.

Wat voor uiterlijk wil je hebben?

Alsof het allemaal al niet ingewikkeld genoeg was, hebben ze tegenwoordig lampen in allerlei vormen, tinten en maten. Je kunt bijvoorbeeld simpele kaarsvormige lampen kopen voor in je kroonluchter, maar je hebt ze ook in een model dat lijkt op een vlam! Zoals deze:

led lampen

Of kies je voor een led filament lamp, oftewel een lamp waarbij de ledjes als gloeidraden opgehangen zijn, zoals deze: ledlamp

Welke lamp is de beste?

Als je een lamp koopt dan doe je dat in de hoop dat het ding lang zal meegaan. In 2017 publiceerde de Consumentenbond het volgende:

  • Beste uit de test: Osram LED Retrofit Classic A 60 FIL helder
  • Beste koop: Flair LED filament peervorm 6W helder
  • Filament LED bollamp 806lm A60 (20090013) helder 6W biedt ook 'waar voor haar geld'.

Helaas stonden er geen kaarsvormige ledlampen van de Kruidvat bij, want die heb ik op het moment in mijn kroonluchters zitten.

Waar wil je de lampen gebruiken?

Heb je lampen nodig voor bijvoorbeeld een caravan of camper of voor in je badkamer? Dan worden vaak 12V lampen aangeraden. Hieronder een voorbeeld van led lampen van 12Volt bij Ledlampendirect.nl:

Screen Shot 2018 12 05 at 16.07.19 Screen Shot 2018 12 05 at 16.07.27

Test de lamp als het even kan in de winkel

Bij bijvoorbeeld de Action kun je lampen meteen testen. Helaas moet je ze wel eerst betalen, maar toch. Merk je ter plekke dat de lamp het niet doet, dan ga je in ieder geval niet met een kapotte lamp naar huis.

lamp kopen

Samenvattend

Als je nieuwe lampen nodig hebt, dan zijn de volgende twee punten het belangrijkst om te weten: de maat van de fitting die je nodig hebt, en het aantal lumen dat je wilt. Ga voor een ledlamp, en de rest is vooral keuzestress. Heb je daar geen zin in, kies dan gewoon het meest simpele modelletje.

Lees ook over Oude ledlampen weggooien, en waar je dan op moet letten.

Waar koop jij je lampen? En waar let je dan op?

Vergelijkbare berichten

30 reacties

  1. Handig artikel! Goed tips. Ik vergeet altijd de fiting van het lamp als ik lamp ga kopen. Op dit moment zoek ik daglicht lampje. De meeste zie ik alleen maar warm white lampen

  2. Wat een handig lijstje! Ik kan zelfs na iets 10 x nagekeken te hebben namelijk nog de verkeerde lamp mee naar huis nemen haha! Dit gebeurd vooral in de Ikea. Dan denk je dat de lampen die bij een lamp liggen wel de juiste zijn.. think again hihi!

  3. Ik vind het tegenwoordig best lastig om een fitting te kopen. Hoefde je voorheen alleen maar op de grootte van de fitting, het wattage en de kleur te letten, tegenwoordig moet je met veel meer dingen rekening houden. En dan mag je ze meestal ook niet ruilen dus het is zeker opletten geblazen.

  4. Handig overzicht
    Nu onthouden
    Heb netvperkkelenngehad er mee
    Nu de juiste lamp geen dimmer schakelaar
    Kon halogeen niet tegen
    Pff
    Gloeilampen vervangen door led
    Bijna overal nu nog staande lamp met halogeen
    Vervangen

  5. Waarom word er niets uitgelegd over de kleur , aangegeven als kelvin..kortweg k.
    Zoveel te hoger als het k getal is zoveel te witter word het licht.
    Beetje jammer dat dit niet uitgelegd word...simpele dingen als een fitting wel , dit kun je zelf ook met het blote oog zien en behoeft mijns inziens nauwelijks uitleg.

  6. Wij kopen altijd LED, meestal bij Kruidvat, soms ook in andere winkels. Een beetje afhankelijk van wat we nodig hebben. En bij vervanging nemen we de oude lamp altijd mee, zodat we de juiste nieuwe mee hebben ????

  7. Hoe kóm je toch aan die onderwerpen. Zo handig. Ook ik vergis mij weleens in de fitting. Maar nog belangrijker vind ik het soort licht. Ik kies graag voor de warmere variant (ook weleens 'flame' genoemd). En inderdaad baal ik van die spaarlampen waarbij het langgggg duurt voordat je eindelijk genoeg licht hebt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.