Vlekken verwijderen met natuurlijke middelen

Vlekken verwijderen

Vlekken verwijderen.

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik heb regelmatig met vlekken te maken. Sterker nog, ik heb zelfs een aantal jurken en rokken die ik niet goed aandurf omdat ik bang ben dat ik er vlekken in krijg. Vlekken die ik er niet kan verwijderen. Soms voel ik me echt een soort vlekken magneet.

Vlekken verwijderen met veilige biologische middeltjes

Dus toen ik in de bibliotheek het boekje Vlekken verwijderen van Angela Martin tegenkwam was ik meteen geïnteresseerd. Bovendien belooft dit boekje informatie over vlekken verwijderen met veilige, biologische alternatieven voor chemische schoonmaakmiddelen.

Denk aan citroenen, zout, baking soda of witte azijn.

Kortom, natuurlijk vlekken verwijderen!

Wanneer gingen we vlekken verwijderen met chemicaliën?

Ik las in het boek dat vóór 1940 eenvoudige alledaagse producten werden gebruikt om het huis schoon te maken. Zelfs cosmetica waren gemaakt van keukenproducten zoals eieren, olie en azijn. Na de Tweede Wereldoorlog werden chemische schoonmaakmiddelen pas populair.

Natuurlijk vlekken verwijderen: de basics

Angela Martin zegt dat je aan de volgende producten genoeg hebt voor vlekken verwijderen en schoonmaken:

  • Zuiveringszout: verwijdert vlekken en geurtjes en is een mild schuurmiddel.
  • Zout: wit, kristalachtig poeder met schurend effect. Het heeft bovendien een desinfecterende functie.
  • Azijn: mild zuur met vergelijkbaar effect als citroensap. Het breekt vet af. Je kunt schoonmaakazijn ook in de tuin gebruiken tegen onkruid.
  • Citroenen: natuurlijk bleek- en desinfecterend middel. Breekt net als azijn vet af.
  • Harde borstel voor hardnekkige vlekken die meer schrobwerk vereisen.
  • Zachte borstels voor oppervlaktes die snel krassen.
  • Een grote en één kleine emmer.
  • Doekjes om mee schoon te maken.
  • Bakken voor het bewaren van je basisingrediënten

Daarnaast adviseert ze ook Borax*, wijnsteenzuur, glycerine, zuivere zeep, soda water, soda en essentiële oliën.

Algemene regels voor natuurlijk vlekken verwijderen van Angela Martin

  1. Heb je een vlek? Wacht niet, en ga meteen over tot actie. Hoe sneller je handelt, hoe groter de kans dat je de vlek er uit krijgt. Een verse vlek heeft namelijk nog niet de tijd gehad om zich te hechten!
  2. Wrijf de vlek niet, maar dep. Door te wrijven heb je het risico dat je de vlek groter maakt.
  3. Begin aan de buitenkant van de vlek, en werk naar binnen. Zo voorkom je een kring.
  4. Heb je geknoeid, maar zie je geen vlek? Dat wil niet zeggen dat het geen vlek kan worden. Sommige kleurloze vlekken van bijvoorbeeld frisdrank kleuren later bruin omdat de suiker die erin zit gaat karamelliseren.
  5. Zit er een vlek in een kledingstuk? Dan adviseert Angela Martin om het een paar uur in een emmer koud water met 125 ml schoonmaakazijn te weken. Daarna was je het als gebruikelijk.
  6. Heb geduld. Soms moet je een behandeling een paar keer herhalen voor een vlek helemaal weg is. Geef dus niet te snel op.
  7. Zit ergens een vlek in? Strijk het kledingstuk dan niet. Doe het ook niet in de wasdroger. Want als je een vlek strijkt, of in kleding met een vlek in de droger doet, brandt de vlek als het ware in.

Zie ook Schoonmaakazijn Action!

Vlekken verwijderen: alfabetische opsomming van vlekken + behandeling

Behalve dat ze algemene tips geeft voor vlekken verwijderen, behandelt Angela Martin ook de behandeling van diverse soorten vlekken. De vlekken zijn alfabetisch geordend. Als je dus met een vlek te maken krijgt, kun je die in het boekje Vlekken verwijderen makkelijk even opzoeken.

Vlekken verwijderen van afwasbaar behang

Voor afwasbaar behang adviseert Angela Martin een mengsel van vloeibare olijfoliezeep* in een emmer warm water. Het viel me op dat ze vaak olijfoliezeep gebruikt trouwens. Heeft iemand gemorst op je vloerkleed? Volgens Angela moe je er dan soda water op sprenkelen, en dat meteen weer 'opnemen' met droge doeken. Dat doe je vervolgens net zolang totdat de vlek weg is.

Bloedvlekken verwijderen

Bloedvlekken zijn ook lastige vlekken. Dus ik was benieuwd wat Angela daarover zou zeggen. Ze zegt dat je zoveel mogelijk koud water door de vlek moet laten stromen. Daarna week je de stof een paar uur in koud water, en vervolgens was je hem zoals je gewend bent.

Brandvlekken

Brandvlekken hebben ook altijd mijn interesse. Want ik krijg het helaas telkens weer voor elkaar om brandvlekken te krijgen in het vloerkleed dat bij de houtkachel ligt. Volgens Angela kun je de verbrande vezels wegknippen, en de rest van de vlek bewerken met een spons met een beetje witte azijn. Dit ga ik zeker proberen!

Vetvlekken verwijderen uit kleding

Als ik mijn haren was, dan doe ik er daarna altijd arganolie in tegen het pluizen. Maar het is helaas wel eens gebeurd dat er wat van die olie op mijn rok belandde en zo een vetvlek veroorzaakte.

Bloem op vetvlek strooien

Tegenwoordig doe ik de arganolie dus altijd in mijn haar als ik alleen mijn ondergoed maar aan heb. Maar Angela Martin zegt dat je een vetvlek kunt verwijderen door er bloem of talkpoeder op te strooien. Vervolgens laat je dat een tijdje zitten, zodat het poeder het vet kan absorberen. Daarna schud je het poeder eraf, en was je het kledingstuk zoals je gewend bent.

6 x Ingetrokken vetvlekken verwijderen

ingetrokken vetvlekken verwijderen

Oude vetvlekken en ingetrokken vetvlekken verwijderen is moeilijk, maar niet onmogelijk. De reden dat oude vetvlekken uit kleding krijgen zo lastig is, omdat het dan om ingetrokken vetvlekken gaat. Het beste is dan ook om zo gauw je een vetvlek meteen in actie te komen met een stuk keukenpapier en te deppen alsof je leven of kledingstuk ervan afhangt!

Maar goed, daarvoor is het dus te laat bij ingetrokken vetvlekken, en dus is het tijd voor Plan B!

Ingetrokken vetvlekken verwijderen: methodes

  1. Wasbenzine. Dit is niet een natuurlijk middel, maar het proberen waard. Wrijf de ingetrokken vetvlek in met wasbenzine en laat 30 minuten intrekken. Daarna was je het kledingstuk gewoon.
  2. Wrijf de oude vetvlek in met een schijfje citroen en strooi er daarna zout over. Daarna was je het kledingstuk.
  3. Afwasmiddel werkt ontvettend en is ook het proberen waard bij ingetrokken vetvlekken. Wrijf de ingetrokken vetvlek ermee in, laat 30 minuten intrekken en daarna gewoon wassen.
  4. Sommige mensen raden tandpasta aan voor ingetrokken vlekken verwijderen. Aangezien je kledingstuk toch niet meer draagbaar is met een grote oude vetvlek, is dit het proberen waard.
  5. Je kunt ook een kant en klaar antivlekkenmiddel kopen. Ossengalzeep is bijvoorbeeld geschikt voor ingetrokken vetvlekken verwijderen. Daarnaast schijnt Terre de Sommieres ook heel goed te zijn,  en het is nog een natuurlijk vlekkenmiddel ook: terre de sommieres web
  6. Niet ecologisch verantwoord, maar wel met grote beloftes is deze HG vlekkenverwijderaar: Screenshot 2023 08 20 at 11.12.35

Vliegenpoep

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik heb zeker in de zomer best veel last van vliegen. En dus ook van die vieze kleine stipjes die vliegenpoep zijn. Angela Martin zegt dat je ze eenvoudig weg wrijft met een vochtige docht met een beetje zuiveringszout. Veeg na met een natte doek met witte azijn.

Zoomsporen

Ken je dat: je maakt een rok wat langer, maar je blijft zien waar de oorspronkelijke zoom zat! Superlelijk. Volgens Angela krijg je dat weg door met witte azijn te deppen op de zoomsporen en daarna te strijken op een warme stand.

Aangebrande pannen

Pannen met een vieze aangebrande bodem. Ik probeer heus wel op te letten, maar toch overkomt het me nog regelmatig. Vooral als ik Rode kool maak uit een pot. Op een gegeven moment word ik altijd ongeduldig en dan zet ik het fornuis iets hoger. Meestal net iets té hoog blijkbaar, want vaak brandt de rode kool dan aan. Angela Martin adviseert een papje te maken van zuiveringszout en water/of citroensap. Doe dat in de aangekoekte pan, en laat een nachtje staan. De volgende ochtend maak je de pan eenvoudig schoon. Zie ook mijn post: Aangebrande pan schoonmaken.

Ingedroogde tomatenvlekken verwijderen

ingetrokken tomatenvlekken verwijderen

Ook zo'n leuke: ingedroogde tomatenvlekken verwijderen.... Net als bij vetvlekken geldt bij tomatenvlekken dat onmiddellijke actie nodig is. Je moet namelijk voorkomen dat de tomatenvlekken intrekken. Zo gauw de tomatenvlek op je kleding zit, is het zaak om de tomaat voorzichtig van je kleding te schrapen. Je wilt voorkomen dat je de tomatenvlek verder je kleding induwt.

Maar heb je dat niet gedaan?

Dan gaan we het nu hebben over ingedroogde tomatenvlekken verwijderen!

  1. Kies een wasmiddel met enzymen voor het afbreken van organische vlekken, zoals tomatenvlekken. Doe dat op de vlek, en laat het een paar minuten inwerken. Op deze manier behandel je de vlek voor. Vervolgens was je het kledingstuk.
  2. Heb je nog steeds ingedroogde tomatenvlekken? Probeer dan vervolgens een mengsel van gelijke delen water en witte azijn. Doe dit op de ingedroogde tomatenvlek. Laat een paar minuten intrekken, en daarna weer gewoon wassen. Witte azijn is vooral heel geschikt bij ingedroogde tomatenvlekken in synthetische kleding.
  3. Maak een pasta van water een baking soda en doe die op de ingedroogde tomatenvlekken. Laat de pasta meerdere uren, of zelfs de hele nacht intrekken! Spoel daarna de pasta van het kledingstuk af, en was het.
  4. Waterperoxide Kruidvat. Sommige mensen raden waterperoxide aan voor ingedroogde tomatenvlekken verwijderen, maar zelf ben ik hier een beetje huiverig voor. Er is namelijk het risico dat de waterperoxide de stof 'uitbijt'. Test dit daarom eerst op een plek van je kledingstuk om te kijken of de kleur goed blijft. Durf je het aan? Meng dan een oplossing van gelijke delen waterstofperoxide (3%) en water en dep daarmee de ingedroogde tomatenvlekken. Waterperoxide vind je onder andere bij Kruidvat.

Vooruit nog eentje dan: Afvoerbuizen schoonmaken

Sinds onze riolering verstopt zat, en de expert zei dat er relatief veel vet in zat, ben ik huiverig voor onze afvoerbuizen. Op advies van de expert spoel ik maandelijks kristalsoda met heet water door onze gootsteen. Maar Angela Martin noemt een combinatie van 125 gram soda of zuiveringszout gevolgd door 125 ml witte azijn. Laat dat ongeveer 60 minuten inwerken. Giet er daarna 150 gram zout en 1,5 kokend water door.

Sommige tips vond ik een beetje raar. Zoals een inktvlek op kleding verwijderen met plantaardige olie. Maak je dan niet ook nog een vetvlek? Zelfs als de inkt er dan uitgaat, zit je daarna met een veel ergere vlek vind ik. Deze tip zal ik dus niet gauw toepassen.

Opzet van het boekje Vlekken verwijderen

Het boekje Vlekken verwijderen is als volgt opgebouwd:

  • Argumenten om voor natuurlijke schoonmaakmiddelen te kiezen: beter voor het milieu, je eigen gezondheid en goedkoper
  • Schoonmaken en vlekken verwijderen: de basics.
  • Schoonmaakrecepten: formules, mengsels en behandelingen. Angela geeft recepten om je eigen schoonmaakmiddelen te maken met natuurlijke ingrediënten.
  • Vlekken op alfabetische volgorde + hun behandeling.

Een voorbeeld van zo'n mengsel waarmee je kunt schoonmaken is de 'Krachtige Keukenmix'. Ik vind dat daar trouwens nog best veel ingrediënten in moeten zeg. Kijk maar: 2 theelepels Borax, 125 ml heet water, 60 ml witte azijn, 625 ml water, 2 theelepels vloeibare olijfoliezeep, 6 druppels essentiële zoetesinaasappelolie en 6 druppels essentiële citroenolie. Deze vind ik best veel werk. Dan klinktkt Angela's Ongelooflijke Ovenreiniger simpeler: meng 150 gram zout, 50 gram Borax, 125 gram zuiveringszout met warm water totdat er een papje ontstaat.

Lees ook Baking soda Nederlands!

Hoe zit dat met Borax voor vlekken verwijderen?

In Nederland hoort Borax niet tot de dagelijkse schoonmaakmiddelen, in tegenstelling tot in de VS. Volgens Wikipedia is Borax een zogenoemde neurotoxische stof: dat wil zeggen dat het het zenuwstel zou kunnen aantasten. Ik kon niet echt duidelijke informatie vinden over de veiligheid van borax. Maar wat ik er wel over kan zeggen is dat het controversieel is. Om die reden zou ik het zelf niet gebruiken.

Lees ook: Zelf schoonmaakmiddel maken

En die andere huismiddeltjes?

Wijnsteenzuur is ook niet zo heel gangbaar in Nederland. Bij de Albert Heijn heb je bijvoorbeeld wel wijnsteen bakpoeder, maar dat is wat anders dan wijnsteenzuur. Wijnsteenzuur kun je onder andere kopen bij pit-pit.com.

Glycerine is wel makkelijker te verkrijgen. Bijvoorbeeld bij de Kruidvat voor 2,99:

glycerine kopen

Soda water blijkt niet meer of minder dan water met prik te zijn! Spa rood bijvoorbeeld. Dat kun je gelukkig bij iedere supermarkt kopen. Bijvoorbeeld AH:sodawater

Wat betreft zuivere zeep: het is me niet helemaal duidelijk wat Angela hiermee bedoelt. Ik verwacht dat het zeep is waar verder niets aan is toegevoegd. Ik ga er vanuit dat Groene Zeep ook wel zuivere zeep is.

Last but not least: soda. Dit kun je ook in Nederland makkelijk kopen bij o.a. de supermarkt.

Vlekken verwijderen met melk en bruine zeep

In onderstaand filmpje behandelt iemand een inktvlek tot mijn verbazing met melk! Een gras- en vetvlek worden behandeld met bruine zeep. Bloedvlekken worden behandeld met koud water en zout. Allemaal natuurlijke middelen. Maar vooral de melk vond ik verrassend!

Vlekken verwijderen: samenvatting

Een vlek kan enorm vervelend zijn. Een vlek ontsiert een kledingstuk, vloerkleed, muur etc. In het ergste geval wil je een kledingstuk met een vlek erin helemaal niet meer aan. In het boek Vlekken verwijderen geeft Angela Martin heel veel handige tips om vlekken te verwijderen. Ze doet dat met huis, tuin en keukenmiddeltjes. Denk aan zuiveringszout, azijn, citroen en zout. Als je deze 4 middelen in huis hebt, kun je eigenlijk alle vlekken verwijderen.

Het voordeel van natuurlijke middelen om vlekken te verwijderen is dat je niet bang hoeft te zijn dat je per ongeluk vieze, chemische stoffen inademt. Daarnaast is het milieuvriendelijk en goedkoper.

Vlekken verwijderen

Mijn conclusie over Angela Martins boek Vlekken verwijderen

Ik vind het boek Vlekken verwijderen erg handig. Vooral vanwege de vlekken op alfabetische volgorde en hun behandeling. Het enige minpunt is dat Angela Martin in de VS woont en daardoor vaak Borax noemt als hulpje bij vlekken verwijderen. En Borax heeft een twijfelachtige reputatie en is in Nederland dan ook niet zo makkelijk verkrijgbaar. Ook mis ik Groene Zeep als vlekkenmiddel en Ossengalzeep. Maar de 4 basics zuiveringszout, zout, citroen zijn gewoon bij de supermarkt te koop.

Lees: Waar kun je zuiveringszout kopen?

Andere tips over vlekken verwijderen

Hieronder een aantal handige boeken met daarin tips over vlekken verwijderen op een rijtje:

Praktische informatie over Vlekken verwijderen

Vlekken verwijderen van Angela Martin is voor 9,99 te koop bij bol.com

Vlekken verwijderen

Wat is jouw nummer 1 tip voor vlekken verwijderen? Vertel het in de comments!

*Net als Borax is Olijfoliezeep in Nederland minder gangbaar. Ik kwam er eentje tegen bij bol.com, maar die kost maar liefst 15,33.

Lees ook mijn posts over blauwsel voor een witte was, seconde lijm verwijderenKruidvat groene zeep en Biologische schoonmaakmiddelen Action

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Vetvlekken verwijder ik tegenwoordig eerst met een beetje wasbenzine. Klinkt niet heel milieuvriendelijk, maar dit werkt heel goed en het kledingsstuk weggooien is nog minder milieuvriendelijk. Andere middeltjes werken lang zo goed niet is mijn ervaring. Ik was vaak op lage temperaturen en ben voorzichtig met krimpen van kleding.
    Inktvlekken verwijder je makkelijk met melk. Hoewel die niet zo vaak meer voorkomen tegenwoordig.

  2. Een vetvlek op een kledingstuk ? Gewoon een beetje detergent op de vlek doen en laten intrekken. Kledingstuk dan wassen zoals je gewoonlijk doet. Vlek is daarna gegarandeerd verdwenen. Ik gebruik het witteproduct afwasmiddel van mijn supermarkt.

  3. Het verschilt ook erg op welke stof een vlek zit. Ik had op een jurk en witte broek een vlek van et trekhaakvet. Uit de broek ging het prima uit met het niet zo natuurlijke dasty,bij de jurk wil het niet weg wat voor middelen we ook hebben gebruik

  4. Ik moet toegeven dat ik meestal mijn toevlucht neem tot chemische middelen. De roze pot Vanish heeft hier al veel vlekken verwijderd.Maar ik besef wel dat dit vast niet al te best is voor het milieu.

  5. Ik zet melk op nummer 1. Niet omdat ik het vaak gebruik, maar omdat ik met eigen ogen heb gezien hoe mijn moeder een inktvlek met de omtrek van een koffiekopje uit een lichtgekleurd overhemd kreeg (lekke fijnschrijver in borstzakje. Weken in melk. Uitspoelen met water. Weken in melk. Uitspoelen - etc. Met engelengeduld en tussenpozen werd de klus geklaard, daarna nog even in de wasmachine e niets meer van te zien! Mijn moeder wist allemaal van dit soort middeltjes. Ze was heel huishoudelijk en als je je tante Marie beschrijft moet ik altijd aan haar denken. Overal een mouw aan weten te passen, handig en flink!

  6. Ik gebruik echt nooit chemicaliën. Koud water en inderdaad deppen ipv wrijven. Werkt meestal prima, Ik gebruik al jaren dat groene boekje wat je ook laat zien als naslagwerk.

  7. ik gebruik altijd ossegalzeep,te krijgen in zeepblok of in een flesje bij de kruidvat ook vaak bij de Lidl,inwrijven en een poosje laten intrekken,daarna gewoon mee wassen in de wasmachine,en de meeste vlekken zijn er uit zo niet dan gewoon nog een keer herhalen.
    het is heel goedkoop en doeltreffend.

  8. Wat leuk! ik lees allemaal tips die ik van mijn oma zou hebben gekregen. Die had ook allerlei middeltjes voor alles. De middeltjes van tegenwoordig zijn vaak veel duurder en minder effectief. Handig artikel.

  9. Prima vlekkentips, maar schoonmaakazijn gebruiken tegen onkruid in de tuin is een slecht idee! Schoonmaakazijn is zeker niet milieuvriendelijk maar juist schadelijk voor het milieu. Het is een chemisch middel met een hoog gehalte aan azijnzuur. Slecht voor je gezondheid en je doodt er niet alleen het onkruid mee maar meteen ook alle bodemleven. Dat lijkt me niet in de geest van je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.