De ventilator: een uitkomst voor elk huishouden

Ventilator

Op dansles vertelde één van de andere cursisten dat ze net een camper hadden gekocht. 'Want,' zei ze, 'nu zijn ze veel voordeliger dan als je ze koopt vlak voor de zomervakantie, of tijdens.'

Slim kopen buiten het seizoen!

En daar had ze een goed punt! Veel dingen kun je veel goedkoper aanschaffen ná het seizoen. Denk alleen maar eens aan al die kerstartikelen die na Kerstmis voor dumpprijzen weggaan. Ooit mocht ik bij de Kruidvat zelfs een zakje kruidnoten gewoon gratis meenemen nadat 5 december voorbij was.

De aankoop van de camper herinnerde me eraan dat ik een airconditioning wil kopen voor volgend jaar zomer. Tijdens de tropisch warme zomer die we achter de rug hebben verlangde ik regelmatig naar zo'n apparaat. Maar ik vond het toen niet het goede moment om er een te kopen. Ik wilde mijn moment goed uitzoeken en dan toeslaan!

Hoe dan ook, Rianne schreef voor Huisvlijt onderstaande post over ventilators.

De ventilator: een uitkomst voor elk huishouden

Tijdens warme zomers kun je veel baat hebben bij een ventilator. Hiermee krijg je direct verkoeling, en in tegenstelling tot een airco is deze vele malen energiezuiniger. Daarnaast zorgt een ventilator voor luchtverplaatsing. Dit is namelijk noodzakelijk wil je een gezond leefklimaat creëren. Om deze reden zijn ventilators er niet alleen voor om tijdens grote warmte je huishouden van verkoeling te voorzien. Je kunt ze ook op plekken in je huis installeren die vochtgevoelig zijn, zoals een badkamer of een keuken. Door het douchen of het koken ontstaat er een hoge luchtvochtigheid in deze ruimtes en het is van belang dat deze luchtvochtigheid naar beneden gebracht wordt. Je kunt anders last krijgen van condensvorming en schimmels. Een ventilator zorgt er dan voor dat het vocht netjes afgevoerd wordt. Niet alleen in de zomer kun je een ventilator gebruiken. Ook in de winter kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een ventilatorkachel om bepaalde ruimtes in je huis juist te verwarmen.

Plaatsing en werking

Als je een ventilator aanzet, ervaar je verkoeling. Deze verkoeling ontstaat niet omdat de ventilator de lucht afkoelt. Dit kan een ventilator namelijk niet. De verkoeling ontstaat doordat lucht in beweging wordt gebracht. Als je de ventilator weer uitzet zul je dezelfde warmte ervaren als voordien.

Axiaalventilator of radiaalventilator

Een ventilator kan een axiaalventilator zijn of een radiaalventilator. Bij een axiaalventilator zal de luchtstroom zich verplaatsen in de lengterichting van de ventilator. Deze techniek zien we bij de meeste uitvoeringen zoals een tafelventilator. Een radiaalventilator daarentegen zuigt de lucht in de lengterichting van de ventilator aan. Daarna wordt de luchtstroom met 90° gebogen en vervolgens uitgeblazen in een tegengestelde richting. Dit soort kom je tegen als aanjager in de auto.

De blaasrichting

Vrijwel alle ventilators kunnen in verschillende richtingen blazen. Dit voorkomt dat er constant op dezelfde plaats gekoelde lucht wordt geblazen. Vooral als jij net op die plek zit kan dit zijn uitwerking hebben op je spieren. Voor je het weet heb je een stijve nek!

Neigen en oscilleren

De draaifunctie zorgt ervoor dat de lucht door de gehele ruimte wordt verplaatst. Het is bij de meeste modellen overigens wel mogelijk om hem vast te zetten. Het van links en naar rechts blazen wordt ook wel oscilleren genoemd. Er zijn ook types die lucht van boven naar beneden kunnen blazen. Dit wordt neigen genoemd. Dit is vooral van toepassing op zuilventilators of wat luxere uitgevoerde soorten.

Soorten en uitvoeringen

Er zijn talloze verschillende varianten te koop. Afhankelijk of je enkel een bepaalde ruimte wilt verkoelen of juist een gehele ruimte schaf je daarop de juiste ventilator aan.

Tafelventilator

Een tafelventilator is het meest populaire en meest verkochte model. Dit komt omdat een tafelventilator heel flexibel is. Hij is gemakkelijk te vervoeren en op vrijwel elke plek neer te zetten. Overdag kun je hem op tafel in de woonkamer zetten en ‘s avonds neem je hem gewoon mee naar de slaapkamer. De meeste tafelmodellen zullen enkel oscilleren, maar is de blaasrichting wel handmatig naar boven of beneden bij te stellen. Ook zitten er enkele standen op, zodat je de tafelventilator harder of zachter kunt laten blazen. Een veiligheidskooi om de bladen heen zorgt ervoor dat niemand zich hieraan kan bezeren.

Staande- of statiefventilator

De naam zegt het eigenlijk al, de statiefventilator staat op een statief. Je bent daardoor niet afhankelijk van een tafel of bureau in de ruimte om hem op te zetten. Het statief kan naar wens omlaag of omhoog geschoven worden, zodat je de gewenste hoogte kunt bereiken. De statiefventilator is ideaal als je vooral een hele ruimte wilt verkoelen. Luxere versies van de statiefventilator kunnen zowel oscilleren als neigen en veel moderne statiefventilators kunnen bediend worden met een afstandsbediening.



Vloerventilator

Vloerventilators zijn de meest robuuste en krachtige modellen die er te verkrijgen zijn. Het apparaat zelf zit in een stevige metalen of aluminium constructie waardoor het tegen een stootje kan. Hij kan gewoon op de grond gezet worden, maar het is ook mogelijk om hem op een tafel te zetten. Vloerventilators kunnen niet oscilleren, maar de blaashoogte is wel handmatig in te stellen.

Zuilventilator

De zuilventilator wordt ook wel een torenventilator of kolomventilator genoemd. Kenmerkend is dat de zuilventilator compact is en weinig vloerruimte inneemt. Toch is hij hoog en kan zo een hele ruimte verkoelen. De zuilventilator kan zowel oscilleren als neigen en de moderne modellen zijn voorzien van een programmeerfunctie en een timer. 

torenventilator

Plafondventilator

De plafondventilator kan gemakkelijk aan het plafond in de woonkamer of de slaapkamer worden opgehangen en zorgt door de grote bladen voor de verplaatsing van grote hoeveelheden lucht. Het voordeel van dit type is dat hij geen ruimte inneemt en toch kun je optimaal van verkoeling profiteren. Hij kan aangesloten worden op het lichtnet zodat hij met de lichtschakelaar te bedienen is. Sommige modellen zijn voorzien van verlichting.

Ventilatorkachel

Deze kun je in de zomer gebruiken voor verkoeling en in de winter voor verwarming. Hij biedt dus ventilatie en verwarming in één doordat er een verwarmingselement in verwerkt zit. Vooral in kleinere ruimtes waar het ‘s winters erg koud kan zijn, zal deze kachel goed zijn nut kunnen bewijzen. Overigens verbruikt de verwarmingsoptie wel meer energie dan wanneer de ventilator aan het verkoelen is.

Waar op letten bij aanschaf?

Wil je een ventilator aanschaffen dan moet je met enkele zaken rekening houden, zodat je wel het goede model of type aanschaft.

  • Let altijd op het vermogen. Hoe hoger het vermogen is, des te harder kan de ventilator blazen. Dit is handig als je grotere ruimte wilt verkoelen.
  • Is de hoeveelheid geluid die een ventilator maakt van belang voor jou, kies dan voor een ventilator aan het plafond. Die zijn vrijwel geluidsvrij.
  • Let ook op de grootte van de bladen. Hoe groter de bladen zijn hoe meer lucht hij kan verplaatsen.
  • Dan kun je ook nog letten op het gebruiksgemak. Je kunt dan kiezen voor een ventilator met een timer die zich vanzelf zal uitschakelen op een bepaalde tijd of eentje die je van grote afstand kunt bedienen met een afstandsbediening.

Nawoord

Dankjewel Rianne voor je uitgebreide uitleg over ventillators! Dat oscilleren en neigen was beslist nieuw voor me. Zelf heb ik een tafelventilator en een zuilventilator. En op dansles hebben ze een plafondventilator!

N.B. Het principe van de ventilatorkachel vind ik overigens ook erg handig. Ik houd wel van apparaten die 2 functies combineren in 1 apparaat!

Lees ook: Ventilators effectief benutten.

Heb jij een ventilator in huis? En waar staat die nu?

Vergelijkbare berichten

23 reacties

  1. Haha grappig, toen ik je blog las moest ik denken aan mijn vader. Die maakte zich in de zomer enorm druk: 'ik moet een ventilator gaan kopen want het is zo ontzettend warm! Maar waarschijnlijk zijn ze nu overal uitverkocht!!' Goed punt dus, beter koop je hem nu!

  2. je hebt helemaal gelijk! Ik heb ooit prachtige kerstballen gekocht voor een fractie van de prijs op28 december. Ik hang ze al jaren tevreden in de boom..Ventilatoren vind ik niet zo fijn: ze verplaatsen alleen maar de lucht..

  3. Hele fijne tips! Deze zomer was het zooooo warm, en kon ik nergens meer een ventilator vinden. Uiteindelijk zit ik hier met een van de slechtste ventilators ooit die me ook nog eens heel veel kostte.

  4. Hier op Curaçao hebben we een 'windmachine' die op de grond kan staan. Die gebruiken we om muggen weg te blazen tijdens de schemering. Binnen hangt een plafondventilator, die zetten we aan als we binnen lunchen (buiten waaien de boterhammen van tafel), zodat de vliegen weg blijven. Voor koelte helpt dat natuurlijk ook, maar wij zitten verder altijd buiten in de wind (natuurlijke ventilator ;-) ) en we slapen met de airco aan.
    In Nederland hadden we vroeger ook een plafondventilator. Die vond ik ideaal. 's Winters stond hij ook vaak aan, want je kon hem andersom laten draaien en dan zorgde hij ervoor dat de warme lucht niet tegen het plafond bleef hangen.

  5. Ik heb een vloerventilator. Maar bij ons helpt het helaas niet. Wij hebben een hoekhuis dus de zon staat echt heel de dag op onze huiskamer. De ventilator verspreid alleen maar de warme lucht.

  6. Ik kocht net voor de hittegolf deze zomer, eentje bij Hema, een retro tafelmodel! Heel handig & was ook nog eens in de sale! Gelukkig is mijn appartement goed geïsoleerd en blijft het vrij koel!

  7. Ik heb ook nog zo'n ding staan op zolder. Heb hem deze zomer wel gebruikt omdat het zo ontzettend warm was. Maar ik vind het altijd wel een sta in de weg.
    Eerlijk gezegd koop ik nooit dingen "na afloop". dus ook geen kerstspullen in de uitverkoop. als ik iets koop wil ik het gelijk gebruiken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.