Reacties

Vakantie aandoeningen: Kortjakje en de Zwitserse ziekte! — 55 reacties

  1. Ahh ja ik heb vroeger ontzettend veel last van heimwee gehad! Maar waarom Dat weet ik niet precies, want ik heb wel altijd genoten van mijn vakanties. Sinds ik inmiddels een aardig stuk ouder ben en een paar keer verhuisd ben heb ik er geen last meer van trouwens :)

  2. Toen ik jong was, was ik altijd de eerste dagen van de vakantie ziek, nooit geweten dat hier een naam voor was. Heel herkenbaar dus. Heimwee heb ik ( gelukkig) nooit

  3. Ik voel het ook wanneer ik enkele dagen vrij heb dan gaat men lichaam plots protesteren en krijg ik inderdaad griepachtige symptomen. Soit dat doet me dan altijd denken dat ik wat sneller op de rem moet gaan staan en te rusten.

  4. Ha ha, ik ben noooooit ziek behalve....... In de vakantie dan ben ik snotterig hoofdpijn lamlendig.
    En als ik op vakantie ben boeken wij korte reisjes zodat ik genoeg lol heb in die paar dagen en geen tijd heb om heimwee te krijgen. Na een week begin ik weer naar huis te verlangen...

  5. Ik heb geen heimwee, nooit gehad maar "huiswee". Ik kan precies een week weg, ik heb het dan ook erg naar mijn zin, maar langer trek ik niet.
    Ik kan het niet erg goed verklaren, maar gewoon "weer thuis zijn" is dan wat ik wil. Ik heb het trouwens ook op feestjes die lang duren, ik wil naar huis!

    Ik ga dus nooit langer dan een week weg!

    Overigens was mijn man altijd erg beroerd de eerste twee dagen en na jaren hebben we uitgevonden hoe dat kwam: gebrek aan koffie!
    Als je een jaar lang elke dag 5-6 koffie drinkt, staat je lichaam daarnaar. Drink je minder koffie, 1-2 dan word je ziek.

    De koortslip komt overigens door je weerstand en door de zon, als je voor de vakantie begint met het slikken van Lysine-500 tabletten (reformzaak, apotheek) kun je het voorkomen met 2 tabletten per dag. Lysine is een aminozuur dat we zelf niet kunnen maken dus moet toegevoegd worden. Verbetert je weerstand, heb je eenmaal een koortslip gehad dan blijf je levenslang de klos (het virus blijft in je lichaam). Lysine helpt echt! Bij uitbraak bij griep bv. 4 tabletten per dag en je voorkomt zo'n nare koortsblaas.

  6. Van heimwee heb ik gelukkig niet zo snel last. Gelukkig maar, ik ben vaak voor het werk weg van huis. Maar het omgekeerde Kortjakje syndroom, dat herken ik wel! Vroeger had ik daar vaak last van, na de examens.

  7. Last van heimwee heb ik nooit, maar ik ken de vermoeidheid en de kwaaltjes aan het begin van de vakantie. Vaak heb ik net vóór de vakantie te hard gewerkt, en dan komt alles in een keer eruit.

  8. Van heimwee heb ik niet zoveel last maar van ziek zijn toch wel. Ben zo enkele jaren geleden ziek geworden in Australië waardoor ik de laatste week daar er niet meer heb van kunnen genieten.

  9. Vreemd verschijnsel, het omgekeerd Kortjakje syndroom. Ik had ook wel tijd nodig om te ontstressen tijdens mijn eerste vakantiedagen! Vroeger heb ik weinig last gehad van heimwee. Mijn jongere zus had er net iets meer last van tijdens de eerste dagen van haar eerste bivakken bij de jeugdbeweging!

  10. Vooral het ziek worden na een drukke periode is zo herkenbaar. Helaas heb ik daar nu ook behoorlijk last van. Het fijne is wel dat ik het gevoel heb dat ik nu echt even rust mag nemen en dat mijn lichaam ook echt tot rust komt.

  11. Van heimwee heb ik bijna nooit last gelukkig en het omgekeerde syndroom van altijd is kortjakje ziek ook niet meer. Dat was vroeger wel anders, ik moest in de vakantie altijd bijkomen van het harde werken maar ik doe het bewust rustig aan voordat ik op vakantie ga de afgelopen jaren en dat helpt enorm.

  12. Jarenlang heb ik last gehad van hoofdpijn in mijn eerste vakantieweek en als ik een paar dagen vrij was, had ik het ook. Ik ben reuze benieuwd of dat dit jaar ook weer gaat gebeuren, ik hoop het niet.
    Heimwee is iets wat ik niet echt ken. Als ik weet dat alles goed gaat, dan verlang ik niet snel naar huis. Mits je het natuurlijk naar je zin hebt op je vakantie.

    • Grappig is dat. Voor mij maakt het niets uit of het thuis allemaal prima gaat. Dat is voor mij niet het punt blijkbaar. Ik wil gewoon naar huis ; )

  13. Ik heb er jaren last van gehad dat ik heimwee had op vakantie. Gelukkig de laatste jaren niet meer. Het scheelt vast dat we nu niet meer op een camping staan (herrie!) maar dat we een vrijstaand huis huren midden in de natuur. Dat hebben we nu drie keer gedaan. In het eerste huis in UK wilde ik heel graag wonen, met het tweede huis in Normandie had ik iets minder maar zoveel wandelingen op het strand werd ik erg blij van, en nu naar Duitsland geweest (voormalig DDR) en nu heb ik heimwee naar de rust en de sfeer daar. Ik heb Duitse tijdschriften gekocht, kijk vaker Duitse tv, zoek op Netflix naar Duitse films, helaas niet zoveel aanbod. En ik heb een boekje gekocht met Duitse grammatica. Volgend jaar gaan we weer en ik wil dan beter Duits kunnen praten. Mijn man en ik hebben vage plannen om mogelijk naar Duitsland te verhuizen als hij eeder met pensioen wil. Nee, dat is niet iets nieuws. Ik heb hier al veel vaker over gedacht en het wordt een beetje concreter.

    • Wat bijzonder dat de sfeer in de voormalige DDR je zo positief heeft getroffen VeggieMo! Dan kan ik me best voorstellen dat je er naar terug verlangt. Wat voor soort sfeer was dat dan?

    • De rust, de ruimte, als hsp'er ben ik erg gevoelig voor 'achtergrondruis'. Dat is niet alleen lawaai, ik kan die energie voelen. De mensen waren erg aardig. Het is wat minder welvarend, maar dat stoorde mij iig niet. Mensen hadden de ruimte om huis, een waterpomp in de tuin, moestuin. Ik zie mezelf daar wel wonen.

  14. Toen ik in mijn land woonde en nog ini mini Dhini was, was ik altijd ziek (van verkouden tot iets moest in de ziekenhuis). Het maakt niet in de vakantie of niet. Gelukkig sinds hier woon heb ik niet zo veel last van

  15. Ik heb het zelf al meerdere keren meegemaakt dat ik flink ziek werd, vlak voor ik op vakantie vertrok! Telkens met een snotterende neus en pijnlijke keel het vliegtuig op, zeker geen pretje. Voor mij is het dus zeer herkenbaar.

  16. wat een enorm leuke info! Vooral die doodstraf op het fluiten van liedjes die heimwee op roepen ( nou dat is als feit natuurlijk niet leuk )
    Ik heb heel weinig last van heimwee, dus dat gevoel vind ik heel lastig te begrijpen

  17. Als freelancer heb ik hier gelukkig zelf geen last van, al geld het wel voor mijn vriend. Zijn vermoeidheid komt er ook altijd uit op vakantie. Nooit geweten dat het een naam heeft!

  18. Ik heb er zelf geen last van, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen nood hebben aan thuisblijven of verlangen om naar huis te komen zodra ze weg zijn.

  19. Ik hoorde dit vaak bij collega's. De werkdruk was ook vrij hoog waardoor ze vaak over hun grenzen heen gingen. Wanneer ze vrij waren, waren ze altijd ziek. Dit lijkt me een goed moment voor een leidinggevende om in te grijpen omdat je er dan gif op kunt innemen dat je werknemer wel eens zou kunnen uitvallen. Plus je krijgt een werknemer die niet goed is uitgerust en dus niet optimaal presteert, zou je denken.

    • Eigenlijk zou je dan lang genoeg vrij moeten hebben om eerst even ziek te zijn en daarvan ook te herstellen. Dan ben je daarna weer helemaal fris en fruitig, klaar voor je werk.

  20. Ik heb daar nooit last van gehad eigenlijk? Heimwee vind ik een groot woord. Als je weer in NL komt met rot weer na een zon vakantie dan wil iedereen wel terug denk ik haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder