Hoe maak je een te kleine dekbedhoes passend?

Dekbedhoes passend maken

Het is alweer een tijd geleden dat ik een lits jumeaux dekbedhoes bij de Hema kocht in de maat die ik altijd koop. Maar dit keer waren de dekbedhoezen ineens te klein voor ons dekbed.

Daardoor gebruik ik ze alleen als het echt niet anders kan.

Oorzaken te kleine dekbehoezen

Ik zal vast niet de enige zijn die wel eens te maken heeft gehad met een te kleine dekbedhoes. Mogelijke oorzaken zijn:

 1. Je hebt de verkeerde maat gekocht. Dat kan gebeuren! Als ik echt grote dekbedhoezen wil, dan koop ik altijd maat 240×220. In mijn ervaring zijn dekbedhoezen met de maat 240 x 200/220 cm vaak te klein.
 2. De belofte van de maten op de verpakking klopt niet. Dit overkwam mij dus.
 3. De dekbedhoes paste eerst prima, maar is gekrompen in de was.

Teruggaan naar de winkel met de te kleine dekbedhoes?

De simpelste oplossing voor een te kleine dekbedhoes is natuurlijk er mee teruggaan naar de winkel. Ik weet alleen niet hoe het bij jou zit, maar ik wás nieuw beddengoed altijd eerst voordat ik het gebruik. Dat betekent dat ik er dus ‘te laat’ achterkom dat de dekbedhoes te klein is. Nou kun je met een gebruikte, en gewassen dekbedhoes teruggaan naar de winkel, maar ik vind dat persoonlijk een beetje lastig.

Is teruggaan naar de winkel met de te kleine dekbedhoes voor jou ook geen optie? Lees dan hieronder verder voor oplossingen!

1. Maak de onderkant van de dekbedhoes open

Van de week gebruikte ik een te kleine lits jumeaus dekbedhoes van de Hema van ‘hotelkwaliteit’ ad 60,- voor ons bed. Tegen beter weten in deed ik het dekbed  erin, maar moest opnieuw constateren dat de hoes toch echt te klein was.

Soms is het net als bij een droevige film: je wéét dat het slecht afloopt, maar toch hoop je op een goed einde.

Toen kreeg ik een ingeving: gezien de matige kwaliteit van het stikwerk, was het heel eenvoudig om de naden aan de onderkant van de hoes open te scheuren.

Voila!

Ineens ‘paste’ de dekbedhoes wel. Weliswaar steekt het dekbed er aan de onderkant uit, maar de hoes wordt er een stuk bruikbaarder van. Hieronder een close-up van het resultaat:

te kleine dekbedhoes
Mooi staat het niet, maar het werkt wel.

Een oplossing voor deze slordige look is een decoratieve deken over het voeteneind leggen, alsof het zo hoort. Zelf doe ik dat niet, want dat vind ik te heet. Maar in de winter zou het prima kunnen.

2. Naai er een strook stof bij aan

Deze oplossing is vooral geschikt voor mensen die handig zijn met naald en draad. Je kunt bijvoorbeeld op de markt een bijpassende lap stof kopen en die onderaan je te kleine dekbedhoes naaien. Of je haalt een stuk van een andere dekbedhoes af, en zet die aan de te kleine hoes. Zo maak je de te kleine dekbedhoes simpelweg groter.

Samenvattend

Heb je een dekbedhoes die te klein is voor je dekbed? Een makkelijke manier om hem toch enigszins te kunnen gebruiken is de onderkant helemaal open te maken. Weliswaar is de hoes dan nog steeds te klein, maar als je het dekbed goed instopt bij het matras wordt hij wel bruikbaarder. Je hoeft hier verder niets voor te kunnen. Alleen een beetje kracht te zetten, en voorzichtig te scheuren ; )

Ben je handig met naald en draad? Zet er dan een lap stof aan om de dekbedhoes langer te maken.

Heb jij nog goede oplossingen voor te kleine dekbedhoezen? Vertel het vooral in de comments!

41 Responses to Hoe maak je een te kleine dekbedhoes passend?

 1. Hier eigenlijk geen tips, hier past het altijd wel, al wilt het er aan de onderkant nog wel eens uithangen, maar dit deel stop ik toch onder het matras in, dus je ziet het niet.

 2. De onderste naad van de dekbedhoes openmaken en openlaten als de hoes in de lengte tekort is, kan je enkel doen als de hoes geen flessenhals heeft.
  Als de hoes in de breedte te klein is, wat ook soms voorkomt, kun je het probleem oplossen door de zijkanten van de hoes open te maken en er een band stof aan te stikken die past bij de stof van de dekbedhoes. Je hoes heeft dan wel twee verticale randen in een ander dessin maar het dekbed past dan in de breedte wel in de hoes.
  Dekbedhoes die aan de bovenrand versleten is, maar voor de rest nog mooi, kan je herstellen door het versleten gedeelte aan de bovenrand af te knippen en terug toe te stikken en onderaan de hoes een lap stof zetten waardoor je hoes terug de benodigde lengte heeft. De extra aangezette band stof is bij bedden met een opstaand voeteneinde toch niet te zien of zit onder de matras.

 3. Goeie tips, echter heb ik hier echt geen geduld voor. Ik heb al een hekel aan het bed verschonen. Laat Staan als de dekbedhoes niet past, dan gaat hij echt gelijk de prullenbak in. haha het klinkt zo wat extreem, maar ik koop meestal gewoon de wat duurdere dekbedhoezen, zodat ik weet dat de maten goed zijn.

 4. Oh zo erg als dat gebeurd he 🙁 Ik doe het altijd dubbelop, eerst kijken of tie past, daarna gelijk weer afhalen en wassen voordat we eronder slapen. dus als tie niet goed is kan ik m makkelijk weer terugbrengen

 5. Koop altijd hoezen met een instopstrook over de gehele breedte. Nog nooit meegemaakt dat dergelijke hoezen niet passen.
  Vroeger wel vaak geklungeld met aanzetten van extra stroken.

 6. Je kunt het probleem oplossen door aan de bovenkant een stuk (oud) laken te bevestigen. Het laken dubbelvouwen en op maat aan het opengetornde dekbed bevestigen. Lijkt net of jij je laken er omheen hebt gevouwen! Niet zo moeilijk toch. Ik doe dit soort karweitjes zoveel mogelijk s’avonds tijdens het televisie kijken!!

 7. Hahaha. Geniaal dit. Iedereen is dit probleem vast en zeker wel eens tegengekomen. Ook mooi hoe je dit omschrijft: “Nou kun je met een gebruikte, en gewassen dekbedhoes teruggaan naar de winkel, maar ik vind dat persoonlijk een beetje lastig.” Ik denk dat er weinig mensen zijn die dit doen. Ik had het er hier laatst met mijn dochter over die nav haar opleiding moest verdiepen in consumer rights. Je hebt aardig wat rechten als koper waar veel mensen zich niet bewust zijn, ook veel verkopers niet blijkt vaak uit de praktijk. Als ik iets voortaan terugbreng neem ik mijn dochter gewoon mee 😉 Scheelt onnodige discussies.

 8. Ja met een deken erover kan het prima. Eigenlijk had ik altijd maar één oplossing: verkopen of weggeven. Die dingen zijn wel duur he? Als je tenminste een goede wil.

 9. Hé, dit is een handig artikel! Ik heb namelijk nog een hele lade vol met dit soort ‘ongelukjes’, waaronder ook een dekbedhoes die verkeerd gekocht was. Ik ga het zeker eens proberen!

 10. Ik heb dit zelf nog nooit gehad, maar ik heb wel eens dat de kussenslopen veel te klein zijn voor mijn slaapkussen. NIet leuk! Die gebruik ik dus ook niet meer en vervang ik door witte, neutrale kussenslopen.

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.