De voordelen van een eiken tafel en wat heeft het LBD er mee te maken?

eiken tafel

Er gaat niets boven een mooie grote eettafel.

Tafels vormen het middelpunt van het huis. Mensen verzamelen zich er om te eten, koffie te drinken, een spelletje te doen, te knutselen of om aan te werken. Des te meer reden om jouw tafel met zorg te kiezen.

Ga liever voor kwaliteit als het om tafels gaat

In het verleden maakte ik nog wel eens de fout om vooral goedkoop uit te willen zijn. Dat zie je helaas terug in onze afgeragde keuken. In plaats van goede houten deurtjes, zijn de keukenkastjes gelamineerd. Met alle vervelende gevolgen vandien. Onze keuken is pas 7 jaar oud, maar oogt alsof hij de oorlog nog heeft meegemaakt. Letterlijk.

Inmiddels preek ik daarom tegen mezelf en de kinderen:

Voor sommige dingen kun je echt beter wat meer geld uitgeven zodat je een goede kwaliteit hebt. Dat is het waard.

En sommige spullen worden zelfs mooier naarmate ze langer meegaan. Zoals leer. En tafels van eikenhout.

Een eiken tafel is de meubel versie van de Little Black Dress

Eiken tafels zijn de tafelversie van klassiekers als The Little Black Dress, een trenchcoat en andere zaken met een tijdloze uitstraling die altijd 'kunnen'. En net als leer wordt eikenhout alleen maar mooier naarmate je het langer gebruikt.

Voordelen van eikenhouten tafels

En eikenhout heeft nog een aantal voordelen:

  • Het is makkelijk om schoon te houden.
  • Eikenhout is makkelijk te onderhouden.
  • Eikenhout is stabiel. Het zet niet meer uit, of krimpt niet.
  • Eikenhout is verkrijgbaar in heel veel verschillende 'looks'.
  • Eikenhout is ijzersterk.
  • Je krijgt niet zo gauw vlekken op een eikenhouten tafel omdat het zo sterk is.
  • Omdat eikenhout zo lang meegaat is het een duurzame keuze. Je kunt bij wijze van spreken je hele leven doen met een mooie eikenhouten tafel.

Eikenhouten tafels: inspiratie

Hieronder twee van mijn favoriete eikenhouten tafels die ik vond bij tafels99. Deze ronde tafel vind ik leuk vanwege het witte onderstel:

eiken tafel

Kloostertafel

Wat ook niet in dit lijstje mag ontbreken is de zogenoemde kloostertafel. Alleen de naam van dit type tafel vind ik al mooi. Vroeger zaten monniken urenlang te werken aan een kloostertafel. Vandaar ook de naam. kenmerkend voor kloostertafels zijn een robuuste en geleefde uitstraling. Vooral dat laatste is handig als je kinderen hebt ; )

Hieronder een voorbeeld van een kloostertafel:

eiken kloostertafel

Vind je het lastig om te bepalen of je beter voor een ronde of rechthoekige tafel kunt kiezen? Lees dan mijn post: Wat is handiger: een rechte of een ronde tafel?

Je eigen tafel naar wens maken

De afbeeldingen zijn afkomstig van tafels99.nl. In hun webwinkel staan ruim 45 tafels aan waaruit je kunt kiezen. De tafelbladen zijn op voorraad en er zijn 8 kleuropties.

Het handige bij tafels99 is dat je de mogelijkheid om je eigen tafel samen te stellen in 3 eenvoudige stappen:

  1. Je kiest eerst het type tafelblad.
  2. Kies een onderstel/poten die je mooi vindt.
  3. Kies een kleur en afwerking.

Ik vind dit een ideale manier om precies de tafel te krijgen die je graag wilt. Want zeker het onderstel maakt een wereld van verschil voor de totale uitstraling van je tafel. Zelf houd ik van houten poten, maar moet je zien wat een compleet ander effect je krijgt met een zwart, metalen onderstel:

metalen onderstel tafel

Bij mij thuis zou dit niet passen. Maar als je van een stoere, industriële look houdt, kan zo'n metalen onderstel voor een tafel juist perfect zijn.

Let op: kies de juiste hoogte eettafel!

Eikenhouten tafels samenvatting

Eikenhouten tafels zijn tafels die eindeloos lang meegaan. Dat maakt ze bijzonder, want zo krijgen ze geschiedenis. Ze zijn bovendien enorm sterk en tijdloos.De showroom bij tafels99 is net vernieuwd, dus het is de moeite van een bezoekje zeker waard. Je vindt de showroom in Zevenaar, op 10 km afstand van Arnhem.

Leestip: 10 tafelblad opties.

Van welke soort hout is jouw tafel? En waarom koos je juist daarvoor?

Deze post werd geschreven in samenwerking met tafels99.

Vergelijkbare berichten

27 reacties

  1. Onze salontafel is van eikenhout en idd onverslijtbaar. Ik vind het helaas alleen ietwat aan de grote kant voor de woonkamer die we nu hebben. De eettafel is ook eikenhout. Hij is al heel oud, we hebben hem gekregen. Prima tafel, alleen een lastig onderstel en de tafel is iets te hoog. Maakt allemaal niet uit want we gebruiken de tafel niet om te eten ofzo. Wij eten altijd in de zithoek omdat ik na het koken te moe ben om rechtop een stoel te zitten.
    Ik zou tzt best een andere eettafel willen. Zo’n kloostertafel vind ik mooi, maar zal hier niet passen omdat die te groot is.

  2. In onze keuken, waar we eigenlijk altijd leven, staat een grote eiken tafel (2.70) met 8 heerlijke stoelen er omheen. We genieten hier dagelijks van ons kopje koffie en de maaltijden.
    Nog geen moment spijt gehad van onze aankoop.

  3. Ohoooo ik vind die kloostertafel echt práchtig!
    Wij hebben een massief houten eettafel van 2 m. Ik wilde ondanks niet mega-grote woonkamer toch een grote tafel. En we hebben er nooit spijt van gehad.
    Hij is van Indiaas hout, dat heeft heel bijzondere vlammen erin.
    We hebben er een teakhouten bankje bij en aan de andere kant 3 verschillende witte IKEA stoelen.

  4. De kloostertafel vind ik echt prachtig, zelf hebben we op moment ook een eikenhouten eettafel en die gaat al een tijdje mee! Wat ik ook mooi vind is een witte eettafel, hmm keuze genoeg!

  5. Mijn vader had destijds een meubelzaak in houten meubelen. Daarvan heb ik nog 2 boekenkasten en krukjes onverwoestbaar allemaal.
    Eettafel in de keuken is hout en gelakt met door partner zelf gemaakte lak, ook onverslijtbaar.
    In de kamer nog een mooie met matglas van goed merk die dubbel zo groot kan worden.

  6. Wij hebben een woonkeuken en daarin een grote, rechthoekige tafel (220 bij 90) van kersenhout met stoelen. Daaraan wordt gegeten, de krant gelezen, koffie gedronken, veel gesprekken, gefröbeld etc. Ik zit ook bij vrienden/familie graag aan een eettafel maar dan moeten de stoelen wel comfortabel zijn!

  7. Laat ik nu in Zevenaar wonen. En hoef niet naar tafels te kijken, want onze eikenhouten eettafel is nu mijn werktafel. Aangeschaft in 1971. Wel een keer geschuurd en weer gelakt.
    In de keuken een mooie eikenhouten tafel, wel met metalen onderstel. Daar ligt nu mijn puzzel op van 1000 stukjes en we kunnen er nog steeds aan eten.
    Ik neem hem alleen maar met een vochtige doek af. Hij is geolied.

  8. Wij hebben een eikenhouten salontafel van dik dertig jaar oud. Is wel opnieuw gebeitst en heeft twee lagen parketlak zodat ie goed slijtvast is. Onze eettafel is ook eikenhout en waarschijnlijk meer dan zestig jaar oud. Deze tafel hebben we gekregen. We gebruiken hem weinig, ik vind hem wel nog steeds mooi al is ie niet praktisch vanwege het onderstel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.