Is Goede Vrijdag een vrije dag?

Ik dacht altijd dat Goede Vrijdag een vrije dag was. Zelfs mijn man, die bij een Japans bedrijf werkt, heeft op die dag vrij.

Middelbare school mijn kinderen: les op Goede Vrijdag

Om die reden was ik een paar jaar geleden ook erg verbaasd dat op de middelbare school van mijn dochters de lessen gewoon doorgingen op Goede Vrijdag. Zeker gezien het feit dat ze normaliter om de haverklap roostervrije-, studie- en vrij-om-onduidelijke-redenen-dagen hebben. Maar het is een openbare school, dus ik kon het ergens wel snappen.

Maar wie schetst mijn verbijstering dat mijn jongste zoon aanstaande vrijdag ook gewoon les heeft. Terwijl hij toch naar een christelijke middelbare school gaat!

Hoe zit dat nou?

Is Goede Vrijdag een vrije dag? Dit zegt de Overheid

Op de site van de Rijksoverheid lees ik het antwoord:

‘Goede Vrijdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.’

Wel schrijven ze dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat scholen gesloten zijn op Goede Vrijdag!

Dus nu ben ik benieuwd: moeten jouw kinderen Goede Vrijdag naar school? En moet jij werken, of heb je vrij?

54 Responses to Is Goede Vrijdag een vrije dag?

 1. Kinderen hebben gewoon school normaal gesproken, maar dit jaar is het icm de dag ervoor een studiedag. Zelf (overheidsdienst) ben ik vrij, manlief (semi-overheid) moet gewoon werken.

 2. Vrijdag is mijn roostervrije dag, maar als ik op mijn rooster kijk is hij wel geblokkeerd, dit betekend dus dat het voor onze school een vrije dag is. Ik zit op de Hogeschool van Rotterdam

 3. Ik heb echt geen idee! Mijn kinderen zitten op het hoger onderwijs.

  Vroeger heel lang geleden was het een vrije dag en ging je smiddags om 3 uur naar de kerk of S avonds.

  Maar ja……. lang geleden en katholiek deel Nederland.

 4. Hier hebben de kinderen (middelbare school) ook geen vrije dag. School doet er zelfs nog een schepje bovenop. ‘s Morgens les, ook toetsen, daarna actiedag tot 19.00u. Actiedag = kraampjes, loterij, sponsorloop, workshops etc. Mocht je dus een lang-weekend weg hebben gewild dan kun je nu dus pas aan het begin van de avond weg i.p.v. halverwege de middag.

 5. Hier kinderen vrij, ik heb standaard vrij op vrijdag. De kinderen van mijn zusje moeten dit jaar voor het eerst wel naar school. Andere gemeente en openbaar onderwijs. Mijn kinderen zitten op christelijk onderwijs.
  Ik dacht altijd dat scholen dicht waren op die dag. Lekker lang weekend maar dus niet voor iedereen.

 6. Ik had vroeger altijd vrij op goede vrijdag. Ik ben protestant. Mijn buurvriendinnetje die katholiek was (en nog is)
  moest dan gewoon naar school. Volgens mij is dat nog zo.

 7. Ik werk bij de gemeente en ben vrij, net als de kinderen. Man zit het hele paasweekend inclusief vrijdag op cursus. Ook wel bijzonder. Niet van een kerk dus geen probleem verder.

 8. De basisschool van onze kinderen is gesloten op goede Vrijdag, de middelbare school hier vlak bij huis heeft wel gewoon lessen op het programma staan.

  Het is best wisselend als ik het zo lees!

 9. Op mijn werk sluit het kantoor om 1 uur ‘s middags en zijn we dus vrij (als het werk het toe laat). Dat laatste stond er vroeger altijd bij toen we nog een memo op papier hier over kregen. Het komt voor rekening van de werkgever en ik hoef dus geen verlofuren in te leveren. Ik ben benieuwd hoe lang dat deze regeling bij ons nog duurt.

 10. Eerder was het bedrijf waar mijn man werkt dicht met Goede Vrijdag, maar de laatste jaren niet meer.
  Op de basisschool waren de kinderen ook altijd vrij, maar nu moeten ze alle drie naar school. Ook de middelste die op een christelijke middelbare school zit.

 11. ‘n Vriendin, gemeenteambtenaar, is altijd vrij op Goede Vrijdag, Op veel scholen in mijn omgeving begint op Goede Vrijdag het paasweekend.
  Als kind ging ik op Goede Vrijdag met de hele school naar de kerk om de kruisiging te gedenken en waren we de rest van de dag vrij. We aten (vraag me niet waarom) altijd stokvis op die dag. Jammer genoeg lustte ik dat niet…..

 12. Het is overdag geen vrije dag, maar de winkels moeten ‘s avonds vroeger sluiten. Ik werk in een winkel, en zoals elke vrijdag van 9 tot 18 uur (de koopavond vervalt die dag). Zaterdag, zondag, maandag, alle dagen is de winkel open. Alleen 1e kerstdag en nieuwjaarsdag zijn we nog gesloten (en er zijn elk jaar klanten die mopperen dat ze op die 2 dagen voor een gesloten deur stonden; tja, kun je alleen doen als je zelf wel lekker vrij bent). Zelf werk ik op 2e Paasdag, en dan sluit de winkel al om 17 uur ipv 21 uur, omdat de gemeente niet toestaat dat we op die dag na 17 uur open zijn.

 13. Ik ben, voor het eerst in jaren, vrij op Goede Vrijdag omdat het bedrijf waar ik werk gesloten is. Maar ik krijg hem niet uitbetaald, want zó officieel is het schijnbaar niet.

 14. Helaas moet ik gewoon werken op goede vrijdag. Maar zo druk zal het wel niet zijn. Er zijn toch veel bedrijven wel dicht op goede vrijdag. Jammer hé, dat het allemaal zo onduidelijk is. De één wel en de ander niet. Als het een nationale feestdag is, moeten we gewoon vrij zijn vind ik.

 15. Hier gaan ze geloof ik ook naar school. Wel goed om nog even na te kijken. Maar idd eenduidigheid zou fijn zijn, al vind ik vrij op goede vrijdag wel een beetje achterhaald tenzij je naar de kerk gaat.

 16. Hier zijn de kinderen vrij en ik zag in de klimhal ( ik checkte even of ze open waren) dat ze aangepaste openingstijden hadden, ik vind het wel ingewikkeld, dit is net als met 5 mei, leuk een keer in de zoveel jaar vrij, maar waneer dan?

 17. Nu je het zegt… Ik heb er niet bij stilgestaan, maar a.s. vrijdag ben ik ingehuurd door een oer-Hollands bedrijf. Die zijn dus niet gesloten. Fijn voor mij, natuurlijk. 😉

 18. Ik werk (gelukkig) sowieso niet op vrijdag. Mijn zoontje is wel vrij en die zit op een basisschool van de zevende dag adventisten waar ik zelf ook heb gezeten dus ik weet eigenlijk niet beter. Op het middelbaar (katholiek) was ik volgens mij ook altijd gewoon vrij.

 19. Mijn zoon heeft morgen een studiedag en vrijdag ook vrij. Een korte vakantie dus. Mijn man is wel vrij, maar die werkt in een speciaal soort onderwijs dus eigenlijk geen maatstaf.

 20. Klopt, meestal hebben openbare middelbare scholen geen vrije dag op Goede Vrijdag. Het is blijkbaar niet een erg strenge feestdag in Nederland. In Duitsland weet ik dat het een erg strenge feestdag is waarop bijvoorbeeld ook geen concerten of feesten gegeven mogen worden.

  • Ik weet nog van mijn Duitse lessen op de middelbare school dat het Karfreitag heet. En dat er veel Duitsers op Goede Vrijdag richting Nederland komen. Er stonden ook veel files hier in de buurt van de grens.

 21. Een officiele feeestdag in Nederland die wij in België niet hebben. Dat is pas gek! Wij hebben dan na Pasen wel weer Paasmaandag, ik weet niet hoe het bij jullie is. Tweede paasdag dus bij jullie, is dat een feestdag?

  Ik weet dat wij geen tweede kerstdag hebben en dat de 26ste bij ons gewoon gewerkt wordt…

  Gek toch allemaal

 22. Middelbare scholen geen vrij, zoon op mbo wel vrij. Wij zelf moeten ook gewoon werken. Vroeger hadden de kids op e3 basisschool nooit vrij op goede vrijdag.

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.