4 signalen dat je té zuinig bezig bent

zuinig leven
Iemand zin in een kopje thee?

Je financiën goed op orde brengen, en zorgen voor een goede financiële buffer is alleen maar verstandig. Maar wat als je 'doorschiet'? Teveel van iets goeds, is slecht.

Daarom 4 signalen die kunnen betekenen dat je te zuinig bezig bent en misschien teveel probeert te besparen.

1. Je doet eigenlijk nooit meer iets leuks

Je bent zo druk bezig met bezuinigen en geld sparen, dat je alle franje die het leven leuk maakt uit je leven geknipt hebt. Natuurlijk kun je prima thuis koffie drinken, maar als je het altijd leuk vond om een kopje koffie bij de Hema te drinken, blijf dat dan gewoon doen als het financieel kan. Een ander voorbeeld is dat je nooit meer naar de bioscoop gaat, omdat het (uiteraard) goedkoper is om thuis een film te kijken op de tv. Maar als je altijd erg genoot van de sfeer en geur van een bioscoop, overweeg dan om 'deze franje' in je leven te behouden.

Sommige dingen zijn de 'krenten in de pap' zoals dat heet. Ze geven het leven smaak en kleur. Zorg dat je ze niet allemaal wegsaneert in naam der zuinigheid.

2. Je verwaarloost basis dingen

Als je eenmaal begint met bezuinigen, kan de gedachte ontstaan dat je eigenlijk amper nog wat nodig hebt. Waarom zou je een nieuwe trui kopen, als je oude trui met gaten je nog steeds warm houdt bijvoorbeeld. En ach, wat geven die paar vlekken nou? Maar hoewel sommige kapotte kleding een fashion statement kan zijn, zoals spijkerbroeken met gaten, kan 'gewone' kapotte kleding een wat armoedige indruk wekken.

Basisdingen zijn ook gezonde voeding, en een jaarlijks bezoek aan de tandarts. Dit zijn geen dingen om teveel op te bezuinigen.

3. Je krijgt vlekken in je nek als je denkt aan geld uitgeven

Zoals ik al zei: goed nadenken over je uitgaven, en niet zo maar dingen kopen is heel goed. Maar als je doorslaat, en vlekken in de nek krijgt bij de gedachte om iets te kopen dan ben je wellicht doorgeschoten. Verstandig met geld omgaan is prima, maar het moet niet een stressfactor worden.

4. Je praat alleen maar over geldzaken

Omdat je zoveel met bezuinigen en sparen bezig bent, kun je nog maar moeilijk ergens anders aan denken. Elk gesprek dat iemand met jou voert gaat binnen de kortste keren over geld. Als je huisgenoten of mensen in je omgeving aangeven dat je gespreksstof wel erg eenzijdig is geworden, beschouw dit dan als een signaal dat je misschien wat teveel met geldzaken bezig bent.

Een ander signaal kan zijn dat mensen niet meer zo graag bij je op bezoek komen. Omdat het bij jou thuis bijvoorbeeld nogal eh, frisjes is omdat je bezuinigt op de verwarming. Hier is zelfs een heus woord voor ecorexia!

Bonustip

Als je alleen nog maar dingen wilt kopen met de Scoupy app omdat je dan cashbacks krijgt, ben je ook ietsiepietsie doorgeslagen. Een klein beetje maar hoor ; )

Samenvattend

Zoals met alles in het leven, geldt ook voor bezuinigen en sparen dat je een goed evenwicht moet vinden. Zorgvuldig met je geld omgaan is heel verstandig, maar als het je leven gaat beheersen en zelfs negatief beïnvloedt is het tijd om even een stapje terug te doen.

Maak bijvoorbeeld een potje voor dingen waar je geld aan mag uitgeven. Of schrijf 3 dingen op waarvoor je jezelf toestemming geeft om er geld aan te besteden. Je hebt er uiteindelijk niks aan als je met een grote spaarrekening doodgaat.

Geld is een middel, niet een doel.

Hoe is jouw verhouding met geld?

Vergelijkbare berichten

25 reacties

  1. Mijn verhouding met geld is niet altijd even best. We sparen en proberen elke maand geld over te houden, maar dat is elke keer weer minimaal. Dus iets zuiniger mag wel.

  2. Eerlijk gezegd vind ik dit een wat lastig stukje voor mensen in de bijstand, schuldsanering en AOW.
    Het is goed, dat deze vangnetten er zijn in Nederland, maar ze laten wel weinig ruimte voor "franje en krenten in de pap"...
    Zelf AOW, dus ik weet, waar ik het over heb en nogmaals, goed dat het er is, in heel wat andere landen is er geen enkele voorziening om in levensonderhoud te voorzien, maar leuke dingen doen zit er niet in.

    Groetjes Lily

  3. We leven vrij zuinig, maar als ik het nodig vind kan ik makkelijk met geld 'smijten'. Bijvoorbeeld als we een feestje vieren, zodat niemand tekort hoeft te komen, als ik de kinderen of Ro wil verrassen en wanneer ik vind dat het tijd is om nieuwe kleding te kopen. Best in balans denk ik.

  4. Ik heb wel een losse relatie met geld. Ik heb nooit zo'n moeite met het uitgeven en zeker niet aan leuke dingen. Maar ik zorg wel dat ik het einde van de maand haal.

  5. Wij zijn niet zuinig maar gooien ook niet alles over de bank. Wij sparen maandelijks wat op de babyspaarpot en op de vakantiespaarpot en gaan ook regelmatig even lekker een dagje of weekendje ergens heen of even buiten de deur eten ook heerlijk. Ik heb ook vrij weinig aan 1 miljoen op de bank als er morgen eventueel iets met mij gebeurd zeg ik altijd haha

  6. Dit komt me gelukkig niet bekend voor! Ik ben redelijk zuinig met mijn geld maar in mijn ogen zeker niet gierig. Je hoeft het niet aan ramen en deuren uit te gooien maar leuke dingen doen, dat moet er zeker wel van af kunnen.

  7. Ik denk dat het bij ons aardig goed in balans is. Al ben ik thuis wel degene die graag in de verleiding komt om dingen te kopen. Mooie spullen voor onze kids, kleding voor mezelf, schoenen. Ook reisjes, daar geven we wel geld aan uit. Maar we zorgen altijd voor een goede buffer op de spaarrekening!

  8. Ik ben vrijgevig, heb een hekel aan vrekkigheid.
    Ik geef geld liever uit aan herinneringen, met elkaar dingen doen op div vlakken, dan aan spullen.
    Ik vind in een goede balans!

  9. Ik denk dat ik het wel aardig doe. Ik smijt geen geld over de balk, maar ik leef niet zo zuinig dat ik geen leuke dingen meer doe. Als ik voor een reis wil sparen dan doe ik het wat zuiniger aan, maar leuke dingen blijf ik doen omdat het gelukkig kan.

  10. Mijn verhouding met geld is erg goed ook al zeg ik het zelf. Ik spaar iedere maand en ik koop iets als ik er zin in heb. Doorschieten lijkt me echt verschrikkelijk.

  11. Fjoew, de balans zit nog goed! Ik ben ook wel vrij zuinig (gierig, zou mijn vriend zeggen) maar net omdat mijn vriend een big spender is, probeer ik het evenwicht erin te houden. De huur moet ook nog betaald worden op het einde van de maand.

  12. Ik vind het belangrijk dat je een budget opstelt, maar ook een extraatje opzij zet om jezelf af en toe eens te verwennen. Een koffie of nieuw kledingstuk hoeft niet zo duur te zijn, maar soms durf ik mezelf eens te laten gaan. Tegenwoordig ga ik wel minder shoppen omdat mijn budget het niet toelaat, maar ga wel nog op koffiedates.

  13. Klopt, zuinig leven kan rare bijwerkingen hebben. Dat je alles maar onzin vindt bijvoorbeeld. Dat de school het heul belangrijk vindt dat het hinkelblok op het schoolplein weer een likje verf krijgt en jij denkt: ach kleur dat toch in met stoepkrijt. Of dat je een kinderbroek bij de kringloop voor €5 duur vindt. Ik betrap mijzelf namelijk wel eens op zulke gedachten.

  14. Wij leven met zn twee van 1300 euro in de maand. Moet omdat het moet maar omdat we gewoonweg niet meer nodig hebben. Tweede auto? Tv abonnement? Allemaal larie als je het ons vraagt. Wat mij betreft de bevestiging dat t wel kan en dat mensen die als minima te boek staan in hun handen morgen wrijven. En ja... het bevestigd misschien ook dat ik erin doorsla. ;)

  15. Wij hebben ook een tijd alle dubbeltjes moeten omdraaien. Vooral toen mijn vrouw net in Nederland kwam wonen en ze nog niet mocht werken. Budgetteren was de oplossing. We hadden overal een potje voor. Als je goed overzicht hebt in je financiën dan hoef je niet altijd maar na te denken of iets kan. één per week even kritisch nakijken en de rest van de week weet je waar je aan toe bent!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.