Ontgooglen: kun je leven zonder Google?

ontgooglen

Als ik iets wil weten of opzoeken dan ga ik automatisch naar Google toe. Mijn mail komt binnen via gMail van Google en mijn Blogger blogs worden gehost door Google. Ontgooglen zou voor mij dus niet makkelijk zijn.

Ontgooglen

Ontgooglen wil zeggen dat je geen gebruik (meer) maakt van de diensten van Google. En aangezien dat er nogal wat zijn, kan dat nog best lastig zijn. Laten we eens kijken hoe je jezelf kunt ontgooglen!

 • Gebruik niet langer Google als zoekmachine, maar kies een andere manier van zoeken en informatie inwinnen. Een bekende is DuckDuckGo.
 • Gebruik niet langer gMail.
 • Gebruik niet langer Google Docs.
 • Sla je foto’s niet meer op bij Google.
 • Heb je als web browser Google Chrome? Weg er mee. Deze browser deelt namelijk je zoek-en surfgedrag met Google.
 • Kies voor een andere navigatie map dan GoogleMaps.
 • Veel Android telefoons werken niet zonder Google account. Een alternatief is een iPhone nemen.

Dit zijn de wat ík de makkelijke stappen vind. Omdat ik diverse blogs bij Blogger heb, zit ik in die zin best aan Google vast. En ik heb geen zin, interesse en tijd om mijn Blogger blogs elders onder te brengen. Bovendien ben ik nogal dol op het Blogger platform.

Deze Google producten gebruik ik

Ik heb geprobeerd om alle Google producten die ik (ongemerkt) gebruik op een rijtje te zetten. Dat blijken er nogal wat te zijn zeg!

 1. gMail
 2. Google Docs
 3. Google Photos
 4. Google Maps
 5. Blogger
 6. Google+
 7. Google Drive
 8. Feedburner
 9. Google Adsense
 10. Google Adwords
 11. Google Search
 12. Google alerts
 13. Google Search Console
 14. Google Fonts
 15. Google Trends
 16. Youtube

Als ik die allemaal zou moeten ontgooglen ben ik wel even bezig om alternatieven te zoeken!

Een leven zonder Google: ontgooglen samengevat

De simpelste manier om zonder Google door het leven te gaan is simpelweg niet gebruik maken van internet. Zo leeft bijvoorbeeld mijn schoonvader. Hij betaalt zelfs zijn rekeningen nog via de ouderwetse post! Ik wist niet eens dat dit nog kon.

Maar zo gauw je gebruik gaat maken van internet, kom je Google tegen op je pad! Op Wikipedia vind je een overzicht van de producten van Google. En dat zijn er een heleboel! Zelf blijk ik er aardig wat te gebruiken. Zonder dat ik me daar nou zo van bewust was…

Wat gebruik jij allemaal van Google?

Comments

 1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik google super vind, maar je moet wel onthouden dat niet alles wat je op google vind de waarheid is. De jeugd van tegenwoordig heeft daar nog wel eens moeite mee. Ik zou zeker zonder google kunnen leven, maar het maakt het leven wel een stuk makkelijker.

 2. Haha, ik gebruik dat ook, plus nog een chromebook. I’m doomed!

 3. Wow, als je die opsomming zo bekijkt schrik ik toch wel van het aantal producten van Google dat je ongemerkt gebruikt! 🙂 Ik denk niet dat ik zonder zo kunnen leven omdat het zo makkelijk is om even snel iets op te zoeken!

 4. Zonder kan best maar ik gebruik Google ook. Vooral Gmail en de browser. Al probeer ik ook vaker Ecosia te gebruiken (duurzame browser), maar de macht der gewoonte trekt me toch vaak naar Google. Mooi alternatief voor Google maps is here maps. Verder gebruik ik geloof ik niet echt veel van Google.

 5. ach vroeger hadden w ook geen google en zochten e alles ook gewoon in boeken op. Mijn oudste moten een werkstuk maken in google +, ideaal want dan kunnen ze op school ook inloggen. Toch heb ik hem ook boeken onder zij neus gedrukt, gewoon om te leren informatie opzoeken in boeken.

 6. Herkenbaar ! Ik zou ook niet zonder google kunnen. Ik gebruik voor al mijn documenten google drive, ik gebruik gmail, de agenda en zo kan ik nog even doorgaan… Momenteel gebruik ik als zoekmachine wel ecosia.org omdat je hier “bomen mee plant”.

 7. hahaha Ik zou niet zonder google kunnen, ik gebruik namelijk alles wat google heeft. Ik ken ook geen andere browser 🙁 ,,,,,,

 8. Ik zou denk ik niet meer zonder Google kunnen. Tegenwoordig gebruik je het overal voor zelfs op school maken wij er elke minuut er zo wat gebruik van. Ik wist niet dat Google zou veel producten had die je kon gebruiken. Vandaag maar eens even een aantal uitproberen. Bedankt voor het delen van dit artikel!

 9. Google is toch wel heel handig..

 10. Ik gebruik alleen Google, Gmail en Google maps. Meer niet van Google. Ik kan het alleen niet schrappen door school. Omdat we veel moeten opzoeken. Ik vind het alleen jammer dat er zo veel onzin opstaat waar je vaak niks aan hebt

 11. Wat een goede vraagstelling, iets wat ik niet in mij zou opkomen. Ik maak natuurlijk wel gebruik van Google, alleen echt niet alle diensten en als ik echt iets wil weten hoe het precies zit dan ga ik wel naar de bibliotheek en zoek ik het daar op.

 12. Gebruik je geen google analytics?

 13. Ja, Google zit overal hè!

  Het is wat! Maar soms voelt die hele Google ook een beetje als Big Brother, toch?!

 14. Ja ze hebben het goed voor mekaar dat iedereen wel iets met google heeft. Zeker als blogger heb je toch wel een behoorlijk rijtje aan google diensten

 15. En je hebt Android wel genoemd, maar ook dat is door Google gemaakt, geen wonder dus dat je een google account moet hebben als je een Android smart phone hebt

 16. Ik zoek alles wat ik niet weet op in Google. Verder gebruik ik Gmail, maar ook regelmatig Google docs, dat vind ik namelijk erg fijn werken!

 17. leuk item. nadeel van blogger vond ik, dat het extern mijn website ging. dus het telt niet mee voor je seo. Daarom heb ik in joomla een blog gestart binnen mijn site. en het ziet er naar mijn mening nog beter uit ook. nadeel was deze week dat er geen discussie stuk onder het artikel standaard zit. na 2 dagen prutsen nog een aardige plugin voor gevonden.

 18. Ik gebruik ook Blogger en daarom zit ik aan google vast, maar verder doe ik er vrij weinig mee moet ik zeggen

 19. ik ben eerlijk gezegd te lui om het te tellen….

 20. Ik ben daarin eigenlijk best mainstream en doe alles via google. Dat is echt iets waar ik nooit bij stil sta

 21. Google heeft een handige monopoly inderdaad. Ik hoef niet per se zonder. Je gezonde verstand gebruiken bij je online activiteiten en het zoeken van je informatie brengt je ook al ver. 😉

 22. oh nee… ik kan echt niet zonder google. Al zit je maar op een verjaardag en komt in een diepe discussie met een wel-niet spelletje. Dan google ik het toch echt even 😛

 23. ik kan me geen leven zonder voorstellen!

 24. Ik google me ook suf en ben ook een grote afnemer van zijn of haar producten

 25. Ik gebruik google om dingen op te zoeken, verder eigenlijk zelden!

 26. Toch best wel lang lijstjes als je op ritje gezet. Alleen gebruik niet alles.

 27. Even google waar/wat is dat. Google gebruik ik als ik wil weten en ook wat dingen te zoeken.

 28. ik zelf gebruik er ook een heleboel. Vanuit mijn werk is ook alles via gmail. en persoonlijk gebruik ik ook een heleboel.
  Google is top!

 29. Mijn first go to als ik iets wil weten, is Google. Kan me bijna niet voorstellen wat we zonder Google zouden doen. Gebruik het werkelijk waar voor zoveel dingen… bizar!

 30. Ik gebruik veel google. Ik kan mij inderdaad niet voorstellen wat ik zonder google zou moeten doen, haha. Erg hè…..

 31. Hmm, nee bedankt. Ik probeer vaak gewoon even een break van internet te nemen maar daar blijft het bij 😀

 32. Zonder Google zou ik ontgoocheld achterblijven 🙂 Ik heb ooit wel eens de privacy richtlijnen doorgelezen en toen gedacht: ik neem DuckDuckGo. Maar niet lang volgehouden?!

 33. Ik zou niet kunnen / willen ontgooglen. Google is ook gewoon mijn slimste vriend, die weet alles!

 34. Leuk geschreven en onmisbaar

 35. Ontgooglen… ik denk dat dit wat lastig word, google is my best friend.

 36. Maar… google is je vriend!

 37. Ik gebruik ook Google voor Blogger en Gmail en om iets op te zoeken natuurlijk

 38. Ik zou de neiging hebben om te zeggen dat ik zonder google zou kunnen maar ik heb inderdaad een Android telefoon en dus een google account. Bovendien zijn onze agenda’s gesynchroniseerd via google.

 39. Ik gebruik dagelijks wel meerdere keren Google, het is makkelijk en daarnaast Gmail en alle andere diensten die op mn telefoon staan. Een iPhone is me te duur haha

 40. Ik zou eigenlijk niet weten waarom ik dat zou doen. Als een bedrijf goede diensten levert gebruik ik ze graag. Wat is jouw motivatie om dat te doen?

 41. Als ik even iets niet weet pak ik google erbij. Zou niet zonder kunnen

 42. Ontgooglen zou voor mij ook erg lastig zijn. Ik gebruik ook veel Google producten. Ik weet nog vroeger, toen gebruikte ik AltaVista als zoekmachine. Op een gegeven moment is Google overal in geslopen.

 43. Bizar eigenlijk hoe groot Google geworden is in een paar jaar tijd!

  Ik gebruik minder Google dan jij. Omdat er veel verkeer via Google naar m’n blog komt, is Google toch wel een beetje m’n vriendje.

 44. Nu realiseer ik mezelf pas hoe vaak en veel ik Google gebruik! Ik zou echt niet zonder kunnen haha. X

 45. ik zou niet zonder Google kunnen, gebruik elke dag Gmail dus dat zou ik erg gaan missen

 46. Oh ik kan toch niet zo makkelijk leven zonder Google hoor. Grappig om je er bewust van te worden door je blogpost!

 47. Mijn startpagina is ‘Google’. Ik gebruik gmail, drive, en noem maar op. Ontgooglen.. goh.. ik denk niet, dat ik dit zou kunnen.

 48. Ik kan echt niet Zonder Google.! Google is voor mij echt een musthave.

 49. Ik kan prima zonder Google alleen door beperkt gebruik vind ik het niet nodig. Ik gebruik het om dingen op te zoeken en Google Maps. Handig!

 50. Ik zou niet weten waarom ik zou moeten willen leven zonder Google, want ik gebruik veel van hun diensten. Ik blijf ze lekker koesteren, haha.

 51. Het is inderdaad bizar hoeveel invloed Google heeft. Ik gebruik Gmail, Google Agenda, Google Analytics, Google foto’s ga zo maar door haha.

 52. Geen idee. Heel veel volgens mij als ik zo jouw lijstje zie (sowieso gmail en nog veel meer). Maar is het erg? Want ik weet niet of ik andere opties wel heel fijn vind. Gmail vind k bijzonder prettig moet ik je zeggen.

 53. Ik zou echt niet zonder kunnen, want ik maak naast de zoekmachine ook ontzettend veel gebruik van Google Drive en Gmail.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: