Gescheurd geld: wat zijn je opties?

gescheurd geld

Er is steeds minder contant geld in omloop omdat we vaak pinnen. Maar wat als je gescheurd geld hebt? Oftewel biljetten die in twee stukken zijn gescheurd? Kun je met gescheurd geld dan nog wel betalen?

Gescheurd geld: wat nu?

Gescheurd geld is in principe nog gewoon geldig. Maar toch kan het zijn dat winkeliers het niet aannemen! Zelfs niet als je het mooi aan elkaar hebt geplakt met plakband. Dus daar zit je dan met je biljet… Dit zijn je opties:

 1. Probeer gescheurd geld uit te geven bij een andere winkel. Het is vaak maar net wie er achter de kassa staat. Het is en blijft een wettig betaalmiddel volgens de Rijksoverheid.
 2. Wil geen enkele winkel je gescheurde geld accepteren als betaling? Ga met het beschadigde biljet naar je eigen bank, en vraag of je het kunt inwisselen voor een onschadigd exemplaar. Doen ze bij je eigen bank ook moeilijk?
 3. Stuur dan je gescheurde biljet dan naar de afdeling Cash Operations van je regionale bank.
 4. Lukt dat ook niet? Dan is de volgende stap het biljet opsturen naar De Nederlandse Bank (DNB) of daar persoonlijk gaan inwisselen. Zo lang je meer dan de helft van het biljet nog hebt, zou dit geen probleem moeten zijn. Heb je minder dan de helft over? Dan moet je bewijzen dat de rest vernietigd is. Dat lijkt me dan weer niet zo eenvoudig. Bovendien lijkt het me vrij logisch dat je de rest niet meer hebt, anders had je het immers wel meegenomen! Maar goed, dit terzijde.

Gescheurd biljet inwisselen

Als je gescheurd geld wilt inwisselen, dan is het vaak niet zo eenvoudig als even een bank binnenlopen en het bij de balie omwisselen. Je moet de volgende twee dingen meenemen:

Nadat je gescheurd geld hebt ingeleverd bij de DNB duurt het gemiddeld zo’n 3 maanden voordat je de waarde van de gescheurde biljetten op je rekening krijgt gestort.

Waarom gescheurd geld in kleine snippers niet word omgewisseld

Je verzint het niet, maar de reden dat kleine snippers papiergeld niet worden omgeruild is om te voorkomen dat iemand een biljet in heel veel stukjes scheurt en probeert om twéé nieuwe te krijgen! Ze hebben bij de bank natuurlijk geen tijd om al die snippers papiergeld in elkaar te puzzelen ; )

Meer weten? Op de site van de Rijksoverheid is een pagina over gescheurd en beschadigd geld.

Gescheurd geld samengevat

Gescheurd geld is volgens de Rijksoverheid nog steeds een wettig betaalmiddel. Maar diezelfde Overheid zegt ook dat winkeliers je gescheurde geld mogen weigeren.

Beschadigd geld kun je, mits je meer dan de helft ‘over’ hebt van het biljet, altijd inwisselen bij De Nederlandse Bank. Houdt wel rekening met een periode van 3 maanden voordat je je geld terug hebt. Maar je kunt eerst nog proberen een winkelier te vinden die het geld aanneemt, of je lokale bank.

Heb jij wel eens gescheurd geld gehad? Wat zijn je ervaringen?

42 Responses to Gescheurd geld: wat zijn je opties?

 1. Een van mijn zoons heeft eens gekd gekregen voor zijn verjaardag en dat briefje was geseald in plastic. Dat heb ik destijds oogestuurd en het geld werd gewoon op de rekening gestort. Ging toen heel makkelijk. Is denk ik al ongeveer tien jaar geleden. Misschien is het nu lastiger.
  Ik kan me niet herinneren ooit gescheurd geld te hebben gehad. Laatst viel het me wel op dat de briefjes van vijf tegenwoordig zo versleten zijn. Kunnen ze mogelijk beter een munt van maken.
  En al hebben we nu al zo lang de euro. Ik blijf onze guldenbriefjes zoveel mooier vinden dan dit fluteurogeld

 2. In de apotheek gebeurd het veel dat men gescheurde biljetten “dumpen”. Ik vraag me altijd af wat met dan denkt. Een bedrijf krijgt het wel geregeld met de bank ofzo? Gelukkig heeft het ons nooit problemen gegeven. Wel willen andere mensen soms geen geplakte biljetten hebben.

 3. Ik plak ze met plakband, haha! Maar moet zeggen dat ik tegenwoordig heel goed oplet welke billetjes ik krijg bij bijvoorbeeld de Jumbo. Heb een keer €50 terug gekregen die ik vervolgens nergens kon besteden omdat het watermerk erin beschadigd was. Ben je mooi klaar mee…

 4. ik moest vreselijk lachen om het verhaal van de snippers! Ik ga met een gescheurd biljet eigenlijk altijd even langs de bank, tot nu toe hebben ze er nog nooit moeilijk over gedaan!

 5. De wet in Nederland is af en toe lekker tegenstrijdig en dan ben jij uiteindelijk de dupe ervan. Ik betaal echt heel veel nog met contant geld en als ze mij gescheurd geld geven, vraag ik altijd of ze een ander biljet voor mij hebben.

 6. Informatieve post. Mijn briefgeld scheurt echt vaak. sommige winkeliers willen het niet aannemen en als je ze dan naar de wet toe verwijst dan worden ze boos. Af en toe zitten er goede en aardige mensen tussen die het niet erg vinden.

Leave a reply

CommentLuv badge