Reacties

Hoe pimp je je tuin in de herfst? — 52 reacties

  1. Bij mij bloeien de afrikaantjes nog. Ik wil liefst zoveel mogelijk onkruid weg voor de winter maar maak mijn tuin niet ‘winterklaar’. Je ziet dan meer vogels. Als het gevroren heeft en er is rijp dan is er in mijn tuin veel meer te zien dan wanneer alles gesnoeid is. Hopelijk is het nog even lang genoeg droog weer om een mooie bos gedroogde oregano te plukken en op te hangen in mijn keuken. Misschien hang ik nog wat leuks op voor de vogeltjes. Ik moet nog op zoek naar een vogelhuis.
    Ik heb op de salontafel een goudkleurig bord met nep herfstbladeren en wat nep herfstdecoraties (allemaal Action van vorig jaar) en dit heb ik aangevuld met echte dingen uit de natuur die ik zelf gevonden heb: tamme kastanjes, eikels, denneappels. Daarbij drie waxinelichthouders in rood, warmbruin en eentje met allemaal herfstkleuren. Ik kan daar zo van genieten in de avond :-)
    En ik ben een lapjesdeken aan het breien 8n herfstkleuren. Ben nu met de roestbruine wol met een een gouddraadje bezig. Het breit niet heel makkelijk maar de kleur is erg mooi en je wordt er zen van.

  2. Ik zou ervoor waken om je tuin vol te proppen met allerlei Action spul. Als je een dagje bos plant dan vind je heel veel dingen waarmee je je tuin kunt opfleuren.
    Daarnaast kun je op de kale plekken in je tuin een pot herfst chrysanten zetten en alvast wat winterviolen planten.Daarnaast valt het mij op dat er nog heel veel bloeit in mijn tuin. Dus die is allerminst saai op dit moment.

  3. Op mijn werk maken de bewoner mooi gevulde plantenbakken en verkopen ze pompoenen. Meestal neem ik er daar dan een paar van mee om de tuin een herfsttintje te geven. Al helpen alle gekleurde blaadjes ook al

  4. Helaas heb ik alleen een balkon waar net een paar stoelen en een bankje oppassen. Dus dat blijft elk seizoen hetzelfde. Geen idee hoe ik dat om zou kunnen toveren tot een 'herfst' balkon.

  5. Op mijn wandelingen mag ik graag speuren in andermans voortuin. En ik zie bij buren hele mooie knalrode klimplanten. Dus ik ga vragen wat dat is en dan koop ik er ook eentje :-) Wij hebben pas borders, dus ik moet nog wat uitproberen. Van decoratie hou ik niet, maar wel van vogeltjes, dus ik hang wel elke winter voer op. Bladeren veeg ik nu ook op een hoop in de borders, om meer insecten, egels en vogels te lokken.
    Maar bedankt voor je tip over winterplanten! Blogger Lily heeft ongetwijfel ook goeie tips :-D

    • Slim om het gewoon even aan de buren te vragen! Zo heeft iemand op mijn wandelrondje met Trixie ook hele mooie bloemen in de tuin. Ik denk dat ik ook maar eens ga vragen welke dag zijn!

  6. Ik hou van natuurlijke dingen om de tuin op te fleuren, geen kunst en kitsch. Dit kan een mooie herfstdecoratie zijn, zoals een krans maar ook winterbloeiers en bessenplantjes zoals heide, skimmia, gaultheria en violen. Pompoenen, in alle soorten en maten, zijn ook kleurige blikvangers op de tuintafel.

  7. Ik heb vooral problemen om de herfst van m'n balkon af te houden :P Al die blaadjes gecombineerd met de regen zorgt voor een bende! Wel leuke tips! Ik ga ze onthouden voor als ik straks een tuin heb :)

  8. Op het einde van mijn tuin staan twee prachtige volwassen Hulstbomen. Een bonte en een groene. Ze hangen vol met rode besjes. De andere bomen, voornamelijk Japanse Esdoorns variëren in kleur van groen tot donkerrood. De vele tuincyclamen die ik jaren geleden geplant heb waren als onderbegroeiing prachtige blikvangers die van september tot februari fleurig bloeiden.
    Van de 200 stuks die ik ooit geplant heb zijn er nog maar een stuk of 7 van over. Geen idee waar ze gebleven zijn. Na het snoeien toch maar wat gaan bijplanten.

  9. Ik laat het lekker aan m'n man over, die vindt het mooi om te slepen en allerlei groene dingetjes aan te schaffen vlak voordat de winter begint [haha]. "Kan nog wel, toch?". Ben benieuwd welke planten het gaan overleven deze herfst / winter, het is het eerste koude seizoentje dat we samen meemaken.

  10. Superleuke ideetjes! Ik heb persoonlijk niet echt tijd om mijn tuin te versieren, maar naar mijn mening doet de tuin dat zelf goed genoeg: ik kan er echt van genieten om naar de herfsttinten te kijken die de planten creëren.

  11. Voor mij puur natuur en geen frutsels. Wel hoogte verschil bijvoorbeeld met een tafel waar potten op staan met planten. Hoewel de lente mijn tuinseizoen is kan ik wel genieten van alle kleuren die de herfst laat zien.Tussen de verkleurde hortensia's vaak nog een 'verse' bloem, de begonia's, verbena's en rozen die nog kleur geven. De ene plant al bladloos de ander aan het verkleuren of nog groen.
    Maar ik kan me alweer verheugen op februari wanneer de helleborus en de bolletjes zich weer aandienen. Ook voor de beestjes laat ik al het afgevallen blad liggen tot na de winter, dit dient tevens als bescherming voor vorstgevoelige planten.
    Nog even en dan gaat de tuinhaard in de namiddag weer aan voor extra sfeer en even buiten zitten.
    Op een balkon denk ik aan verticale plantenbakken,een klein en/of bont bladige klimop in pot die klimt, wintervaste kruiden als oregano of rozemarijn. Kistjes met (nep) fruit of uien/groenten. (Als het goed is liggen ze op een balkon droog en koel in dit seizoen). Fleece dekens in herfstkleur over een stoel, zo mogelijk ook een buitenhaard of hangende lantaarn met groot waxine licht. Kortom wat een heerlijk seizoen.

    Groet, Roelie

    • Oh ja, wanneer je in de winter vetbollen ophangt voor de vogels probeer dan te voorkomen dat de zaadjes op de grond komen. Het zijn vaak zaden van onkruiden en daarnaast een welkome verrassing voor muizen en/of ratten. Ook te ver in het voorjaar mogen er geen bollen hangen omdat de kleine vogels het voer wat de ouders daarvan aanleveren niet kunnen verteren en daardoor dus verzwakken.
      Groet, Roelie

  12. Je hebt gelijk! We gaan naar de winter de bladeren vallen eraf en de kleur verdwijnt uit de tuin We moeten nu juist de kleur buiten plaatsen, zodat we fleurig blijven! Je hebt me aan het nadenken gezet!

  13. Hele leuke tips! Ik heb zelf nu geen tuin maar bij m'n vader doet hij ook niet veel. Wel een vogelhuisje met voer erin. En met kerst, natuurlijk kerst verlichting ;)

  14. Wel leuk die accenten. Ben zelf een zomermens maar de herfst kan echt prachtig zijn. Wel goed dat je er rekening mee houdt dat het echt geen efteling mag worden, kitch is dan weer net iets minder mooi :)

  15. Leuke ideeën! Wij maken vaak een herfsttafel, zorgen voor vogelvoer. Ik maak ook vaak een krans met vogelvoer aan de schutting. We hebben dan eigenlijk de hele dag door 'gezelschap' achter thuis. Erg gezellig. En vooral opgeruimd en netjes houden :)

  16. Ik houd niet van beelden in de tuin. Helaas kijken wij niet op onze tuin dus in de achtertuin hoef ik het niet zo aan te kleden. Bij de voordeur heb ik een mand met kallebassen en denneappels en een bloembak met herfst planten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder