3 goede tips om te besparen als je gezondheid je in de steek laat

bezuinigen

Het is eigenlijk een verontrustende gedachte: je financiële situatie wordt sterk beïnvloed door je gezondheid. Als je gezond bent kun je betaald werk doen en heb je dus inkomsten. Maar wat als je lichamelijke of psychische klachten krijgt die het moeilijk of zelfs onmogelijk maken om nog te werken? Dan heeft dat gevolgen voor je inkomen. En dat werkt vervolgens weer door op je woonsituatie en je levensstijl. Gezond leven is dus nog best lastig soms.

Jan-Peter stuurde mij onderstaand artikel met bespaartips speciaal voor als je gezondheid je in de steek laat.

3 goede tips om te besparen als je gezondheid je in de steek laat

Als je gezondheid je in de steek laat door bijvoorbeeld een (chronische) ziekte of ouderdom, gaat dat vaak gepaard met een flinke terugval in inkomen. Fulltime werken is meestal geen optie meer. Maar ook als je van een beperkt pensioen of alleen van een AOW/WAO-uitkering leeft zal de broekriem vaak stevig aangehaald moeten worden. En dat terwijl je in huis meestal aanpassingen nodig hebt om nog prettig te kunnen blijven wonen. Hoe pak je dat slim aan? Zie ook mijn pensioen.

Kijk goed naar je vaste lasten: de grote drie!

Op huisvlijt.com vind je honderden bespaartips waarmee je veel geld kunt besparen. Natuurlijk maken alle kleine beetjes één grote besparing. Maar toch is het goed om eens heel bewust te kijken naar je drie grootste vaste lasten. Voor de meeste mensen zijn dat:

  • Wonen
  • Vervoer
  • Eten en drinken (de boodschappen) Hierop kun je bezuinigen met bijvoorbeeld Scoupy!

We zouden hier zelfs nog een vierde kopje aan toe kunnen voegen: verzekeringen. ‘Wij Nederlanders’ zijn namelijk vaak oververzekerd, meestal zonder dat we het zelf weten! Bekijk al deze punten eens heel kritisch. Dat kan best lastig zijn, want dit zijn juist de punten waar het aanbrengen van verandering voor de meeste mensen heel lastig is, omdat er best wel lef voor nodig is.

Mensen zijn gewoontedieren en houden eigenlijk niet zo van verandering, ook al zou dat soms beter voor ons zijn.

Durf jij grote veranderingen door te voeren?

Durf jij bijvoorbeeld daadwerkelijk kleiner te gaan wonen, zodat je lagere woonlasten hebt? Durf je je trouwe auto weg te doen of te vervangen door een kleiner en zuiniger exemplaar? Misschien ben je wat voeding betreft gewend aan bepaalde merkproducten en ga je de smaak van deze producten missen, terwijl producten van het huismerk vaak minstens zo lekker zijn.

Het is echt goed mogelijk om voor 100 euro per volwassene per maand lekker te kunnen eten.

Als je het aandurft om in deze ‘grote drie’ veranderingen aan te brengen, zul je merken dat je al snel honderden euro’s per maand bespaart.

Maak je maximaal gebruik van gemeentelijke voorzieningen?

Mensen met een wat lager inkomen en beperkende omstandigheden worden door de overheid gelukkig niet in de steek gelaten. In Nederland bestaan veel voorzieningen om mensen met een fysieke beperking, ziekte of ouderdomsklachten te helpen en zo lang mogelijk prettig thuis te laten wonen. Een van deze voorzieningen is de Wmo, ofwel de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Elke Nederlandse gemeente heeft een speciaal Wmo-loket waar je langs kunt gaan voor hulp. Dat kan zijn in de vorm van een persoonlijk zorgbudget, maar ook in natura. Denk daarbij aan het krijgen van hulpmiddelen of benodigde voorzieningen, zoals wandbeugels, een verhoogd toilet of een sta-opstoel. Ook een complete traplift, met bijbehorende traplift vergoeding kan zo’n voorziening zijn.

Wat te doen als je geen recht op een vergoeding hebt?

Sommige mensen hebben geen recht op een vergoeding, als het inkomen bijvoorbeeld boven een bepaalde grens komt. In dat geval kun je wel hulp krijgen, maar betaal je een vierwekelijkse inkomensafhankelijke bijdrage. In die gevallen is het meestal aantrekkelijker om de benodigde voorzieningen zelf te kopen.

Voor kleine aanpassingen zoals het plaatsen van wandbeugels, betere verlichting en het aanpassen van keukenkastjes is dat meestal nog wel betaalbaar. Heb je grotere (veel duurdere) aanpassingen nodig, dan kan de financiering een probleem zijn. Een nieuwe traplift kost duizenden euro’s.

Sinds enkele jaren is het echter ook mogelijk om een gebruikte traplift te kopen. Dat klinkt misschien gek, maar is eigenlijk heel slim. Gebruikte trapliften worden volledig gereviseerd, wat wil zeggen voorzien van nieuwe bekleding op de stoel, een nieuwe laklaag, nieuwe accu’s en een software-update. Een gebruikte traplift is zo goed als nieuw.

traplift

Het mooie is alleen dat een dergelijke traplift gemiddeld tot wel 50 procent goedkoper is dan een nieuw exemplaar. Daarmee wordt een traplift ook voor mensen zonder vergoeding vanuit de Wmo interessant.

Nawoord

De tips van Jan-Peter over wat hij De Grote Drie noemt zijn denk ik altijd toepasbaar of je nou gezond bent of niet.

Erg interessant, en bovendien goed voor het milieu vind ik het principe dat je trapliften en dergelijke tegenwoordig ook refurbished kunt kopen. Zelf kocht ik twee weken geleden een reburbished iPhone6! Dat scheelt enorm, en het maakt mij echt niet uit of iets tweedehands is. Bij de kringloop zie ik bijvoorbeeld ook vaak rollators staan voor een kleine prijs. Dat scheelt ook flink in de kosten.

Zie ook Besparen in 7 stappen en Is refurbished goed?

Tip: ik heb de Lifesum app ontdekt! Hij is gratis en geeft informatie over hoe gezond bepaald voedsel is!

Hoe denk jij over tweedehands en refurbished spullen?

Vergelijkbare berichten

71 reacties

  1. Ik sta er volledig achter! Ik houd zelfs van vintage. Goede tips verder. Het is ook een optie om subsidie aan te vragen voor bepaalde zaken, en te kijken of je verzekerd bent wanneer je bijvoorbeeld wordt afgekeurd. Soms wordt er dan voor een deel meebetaald aan je hypotheek.

  2. Wij nemen elk jaar de verzekeringen onder de liep. Pas nog overgestapt zodat het allemaal wat goedkoper werd. Al kunnen we misschien nog eens kijken naar oververzekering.

  3. Ik ben helemaal voor hergebruik! Het erge is dat nieuw regelmatig goedkoper is omdat de grondstoffen zo ontzettend goedkoop zijn vergeleken met ons uurloon.
    Voor een telefoon is het een twijfelgeval, maar heel vaak is repareren van iets duurder dan nieuw kopen. Dat is best een shockerende gedachte

  4. Wij proberen ook zo veel mogelijk tweedehands te kopen. Niet alleen vanwege de kosten maar ook omdat dit beter is voor het milieu. Zo hebben we hier twee refurbished computers staan, een dressoir van de kringloop die we zelf hebben opgeknapt en laatst hebben we zelfs een notenkraker bij de kringloop gehaald.

  5. Er is niets mis met 2-de hands, veel in mijn woonkamer is 2-de hands, maar elektrische apparaten koop ik liever nieuw, ook omdat ze dan vaak energiezuiniger zijn.
    Je hebt dan ook nog een paar jaar garantie, wat je bij een gerepareerd apparaat niet hebt.

    Groetjes Lily

  6. Een refurbished iPhone 5 was bij mij geen succes.
    Het toestel werkte niet naar behoren.
    Het werd heel warm bij het opladen en ook in het dagelijkse ,gebruik erg heet, ik vond het doodeng.
    Het toestel bleek dus niet in orde te zijn, we hebben ons geld terug gekregen en ik gebruik sinds kort een iPhone die beschikbaar kwam bij een mijn kinderen.

  7. Ik hoop nooit in een situatie te komen waarbij ik MOET besparen, maar ik probeer nu wel zoveel mogelijk te besparen. Gewoon omdat ik het zonde vind als geld er snel doorheen gejaagd wordt...

  8. Toen ik ziek werd,was de eerste bezuiniging krant en wekelijkse bos bloemen weg. Als je iemand anders nodig hebt voor de boodschappen is het wel moeilijk,dat voordelig te laten doen.

  9. SInds ik weer in NL ben en weer volledig nieuw moest opstarten heb ik gewoon alles gekregen of tweedehands gekocht. Ik vind het wel fijn dat spullen nog een meerdere kans krijgen. We doen veel te veel weg hier en dan is het fijn dat anderen het nog wel kunnen gebruiken. Het enige wat ik niet 2e hands heb is mijn oven, onderkleding en matrassen

  10. been there, done that....

    Maar ja, inderdaad, je leert het automatisch dan wel: dat besparen...
    Er was echter bij mij één ding dat ik niet kon wegdoen en dat was mijn toch al kleine en zuinige auto. Dat was zodat enige vrijheid die ik nog had. Maar ook dan: tanken om de 2 maanden bv en een verzekering die minder geld kost omdat je er een neemt voor weinig kilometers.... zo kon ik die ook houden...

    De Aldi was ik daarvoor al gewoon en ja, besparen, besparen, besparen en op een gegeven momentz elfs de trots opzij zetten en bij de voedselbnk aangeklopt. dat heeft ook echt geholpen. Ik blijf die vrijwilligers eeuwig dankbaar.

  11. Kringlopen is hartstikke leuk. Maar wat je huishoudgeld-tip betreft: 100 euro per volwassenen per maand vind ik redelijk. Maar doordat alles duurder wordt en we toch al 10 jaar hetzelfde huishoudbudget hebben, lukt het me tegenwoordig ook met 80 euro p.p.p.m., soms zelf 70 :-)
    Bij fysieke problemen zou ik sowieso kleiner willen wonen. Je moet alles immers ook schoonhouden en verwarmen.
    Een nieuwe auto hebben we nog nooit gekocht ;-)Ongeveer om de 5 jaar kopen we een tweedehandsje. Fietsen evenzo en ook computers kopen we tweedehands, met een ICT-er als kostwinner is dat prima mogelijk :-) Meubels maakt hij overigens ook zelf, kleding repareer ik zelf -niet supernetjes, maar voldoende. Op vakantie kamperen we.
    Maar ik moet dringend ons budget weer eens onder de loep nemen, want als je dat op z'n beloop laat, geef je altijd veel meer uti dan nodig, is mijn ervaring.

  12. Veranderen van gedrag qua eten en drinken, wonen en vervoer kan zeker, al is ingeburgerd gedrag moeilijk te veranderen. Ik zelf merk het in mijn boodschappen. Wanneer je goed oplet, de folders door leest en alleen koopt wat je echt nodig hebt, je echt kan besparen in kosten aan boodschappen.

  13. Hele goede tips! Wij leven al een paar jaar zo: mijn man verdient nèt te veel en ik ben chronisch ziek: dat is een uitdaging. Wij shoppen dan ook veel tweedehands, er zijn gelukkig een paar leuke Kringlopers hier in de omgeving <3

  14. Goede tips! Zelfs al hoef je niet perse te bezuinigen is het goed om af en toe te kijken waar het minder kan. Zelf geef ik niet zoveel om materialisme als mooie auto (hij moet gewoon rijden) en dure spullen. Ik ga liever op reis dan dat ik een dure lamp of zo koop. Qua boodschappen zitten wij er iets boven maar ach, met twee knapen van 17 en 19 is dat ook niet te doen, die stouwen er echt van alles in ;-) haha

  15. Bij ons zal het al snel besparen worden op de online boodschappen doen en inderdaad kleding. Dat kan heel goed 2e hands, lekker vintage. leuk en niks mis mee. De verzekeringen kan ik ook keer op keer onder de loep nemen. Daar gaat zoveel geld naartoe

  16. Een informatieve blog.
    Inderdaad kost ziek zijn veel geld.
    Aan de andere kant levert het ook mooie en goede dingen op, als je die wilt zien!
    Ik vind het belangrijk dat spullen een 2e leven krijgen, heb veel fijne gebruiksvoorwerpen via MP. Bij de kringloop scoor ik minder, breng het er vaker heen, vanwege steunen van het goede doel.

    Bij het hergebruik van hulpmiddelen bv rollator/ rolstoelen oid is veiligheid en gebruiksgemak een belangrijk punt, doch kan prima als 2e keus worden aangeschaft of zelfs gehuurd!

  17. Wat een goed artikel! Mijn vriend en ik hebben bewust geen auto, omdat we in een stad wonen met metro, bus tram en trein. We kunnen ook makkelijk fietsen. We besparen daardoor een heleboel kosten.
    Onze huishoudportemonnee zou wel iets zuiniger kunnen. Wij geven meer geld uit aan eten dan gemiddeld. Maar tot nu toe kunnen we dat gewoon betalen. Wellicht iets voor in de toekomst om te veranderen als het nodig is.

  18. Bij ons is het een mengelmoes van nieuw en gebruikt, alleen de telefoons en computers zijn altijd nieuw. We zijn zzp-ers en werken allebei vanuit kantoor aan huis. Echt geen haar op ons hoofd die er over nadenkt de ellende van een ander in huis te halen. Het is nu eenmaal ons gereedschap en zonder kunnen we niet werken = geen inkomen. Was het anders geweest en de foons alleen voor privé gebruik, dan had ik zeker een refurbished exemplaar uitgeprobeerd.

  19. Handige tips weer Nicole! Ik heb zo'n maand dat alles eindigt, en dan ga ik kijken of ik iets kan vinden dat een betere prijs/kwaliteitsverhouding heeft. Zo bespaar ik elk jaar een boel.

  20. Besparen is altijd goed meegenomen. Ik lees ergens in de commentaren dat verzekeringen vergelijken echt de moeite loont en dat is zo! Wij vergelijken ook elk jaar en dat brengt heel wat op.

  21. Heel erg bruikbare tips! Ik woon zelf in Ierland en hier is het echt heel erg gesteld met ziekenzorg en vergoedingen. Heb zelf maar 3 betaalde ziektedagen per jaar, ben je vaker ziek dan is het volledig onbetaald en ook op steun van de staat kan je maar beter niet rekenen, is echt zeer zéér weinig, zeker als je daar bovenop nog medicijnen en dokters moet betalen.

  22. Grappige vraag... mijn vriend heeft een antiekzaak dus wij wisselen regelmatig van interieur en hebben dus bijna altijd tweedehands spulletjes. Ik heb daar totaal geen problemen mee. Waarom zou ik een hoop geld uitgeven aan een kast terwijl een tweedehands kast nog net zo mooi is?

    1. Ja, helemaal mee eens! En ik vind tweedehands meubels ook minder stresserig. Als iets heel duur was, maak ik me meer zorgen dat het kapot gaat of vies wordt.

  23. Interessant artikel! En inderdaad je weet maar nooit wat de toekomst brengt. Daarom spaar ik heel veel. Qua eten let ik eigenlijk niet vele op, maar andere dingen daarentegen weer wel.

  24. Hele goede tips. Ook handig voor chronisch zieken is een revalidatietraject dat wordt vergoed uit de basisverzekering. Je hoeft dan niets bij te dragen als je eigen risico op is. Zo heb je minder kosten en het geld kun je dan opsparen voor iets anders. Tweedehands is zeker ideaal sommige spullen worden amper gebruikt merk ik af en toe.

  25. Wij (lees Dave) kijken elk jaar de verzekeringen na. Dat scheelt meestal wel ja.
    En over de trapliften, ik hoorde van iemand dat je die tegenwoordig ook kunt huren. Dat leek me ook handig voor ouderen. Je hebt zo'n ding meestal maar kort nodig. En het meest dure deel zal wel dat stoeltje met de motor zijn. Dus die kun je meerdere keren gebruiken.

  26. Tweedehands hebben we niet heel veel, alleen voor de kinderen eigenlijk. Daar is niet direct een reden voor trouwens. Wel fijn dat je in Nederland zo'n groot vangnet hebt!

  27. Hele goeie tips. moet toegeven dat ik zelden of nooit tweedehands koop maar idd het is een goed alternatief . Op sommige dingen kijk ik wel enorm zoals de vaste kosten, polissen en verzekeringen of die niet lager kunnen. Ook op tv kosten ed gooi ik regelmatig een oogje op.

  28. Zo min mogelijk kopen, tweedehands vintage en bezuinigen op de boodschappen doe ik al. Maarrr jouw artikel gaat vooral over fysieke ziekten en klachten. Je mag mij iemand aanwijzen die zelfstandige ondernemers met psychiche klachten en met te weinig inkomsten gaat betalen? Is daar een oplossing voor?

  29. Goede tips, sowieso als je moet besparen. Ik heb ook ooit moeten besparen en toen gezien dat er op boodschappen zoveel te besparen valt. Als het niet hoeft let je er niet zo op, maar het kan dus wel bij ons.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.