Vinexwijk: is het wat om te wonen?

vinexwijk
Bron: Wikipedia

Als kind vergaapte ik me aan van die mooie oude huizen met authentieke details. Een standaard huis in wat nu een vinexwijk heet leek me drie keer niks.

Maar sinds ik zelf kinderen heb denk ik daar anders over. Want niet voor niets gaat het gezegde:

‘Van een mooi bord kun je niet eten.’

En je kunt wel in een prachtig en sfeervol huis wonen, maar zeker als je kinderen hebt woon je misschien wel vele malen fijner in een minder mooi huis in een vinexwijk!

Vinexwijk

Het woord vinex wijk is zo ingeburgerd dat je bijna zou vergeten dat het een acroniem is, namelijk: de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra! Kortgezegd vinex. De vinexwijk werd bedacht in 1991 om de leegloop uit de grote steden tegen te gaan. Door vinexwijken te bouwen bleven mensen tenminste in de stad, zij het aan de randen.

Tussen 1995 en 2015 zijn er zo’n 8.000 woningen gebouwd.

Maar dat wil niet zeggen dat vinexwijken populair zijn. Zeker in het begin was er veel kritiek op.

Vooroordelen over vinexwijken:

 • Saai
 • Lelijk
 • Zielloos
 • Doods
 • Allemaal hetzelfde
 • Burgerlijk

Vinexwijken hebben echter zeker zo hun voordelen! En met stip op nummer 1 staat wat mij betreft dat je alle voorzieningen binnen handbereik hebt.

Voordelen vinexwijken

 • Grote tuin
 • Vlakbij uitvalswegen
 • Scholen in de buurt.
 • Voorzieningen als supermarkten en dergelijke in de buurt
 • Je staat vaak even snel in de natuur als in de stad vanuit een vinexwijk
 • Speeltuintjes
 • Kindvriendelijk
 • Woningen in allerlei stijlen. Ook jaren dertig woningen bijvoorbeeld
 • Beter betaalbaar dan woningen in de stad

Vinexwijk: een pragmatische keuze bij een levensfase

In Eigen huis magazine staat toch dat wonen in een vinexwijk voor de meeste mensen een pragmatische keuze is. Dus niet dat mensen zeggen:

‘Ik heb altijd gedroomd van een huis in een vinexwijk!’

Dat zie je terug in de bewoners van vinexwijken. Die bestaan namelijk vooral uit tweeverdieners met jonge kinderen. In die periode van het leven is een vinexwijk superhandig.

Als iemand die op het platteland woont, kan ik me daar veel bij voorstellen. We wonen hier heerlijk, maar ik vind het leven wel wat ingewikkelder wat betreft de kinderen dan toen we nog in de stad woonden.

Lees ook: Rijtjeshuis, grote kans dat je er in eentje woont.

Nou ben ik benieuwd: hoe denk jij over vinexwijken? En woon je misschien zelf in een vinexwijk?

52 Responses to Vinexwijk: is het wat om te wonen?

 1. Ik woon zelf in een vinexwijk en vind het er heerlijk. Allerlei voorzieningen zijn dichtbij. De grote stad is 5 minuten met de trein en toch is er ruimte en rust, want er is een prachtig park op loopafstand. Enige nadeel is dat de koopwoningen hier echt heel duur geworden zijn en als warme broodjes over de tafel vliegen. Dus als ik wil kopen kan ik hier waarschijnlijk niet blijven of moet ik in een klein huis gaan wonen.
  Rinette recently posted…We willen nieuwe meubels aanschaffenMy Profile

 2. Wij wonen in een vrijstaand huis in een wijk van net voor de vinexwijken. Prima wijk, heel veel groen en dichtbij het centrum. Hiervoor woonden we in een twee onder eenkapper in een zgn bloemkoolwijk. Die wijk was echt minder mooi. Zeg maar saai.
  Een week geleden logeerden we een lang weekend in een vakantiewoning van een neef. Woont ook in de Achterhoek en op het platteland. Ja, zo zou ik ook willen wonen. En de vakantiewoning zag ik ook wel zitten. Heerlijk zoveel ruimte om je heen. En ik vond het erg mooi daar.

 3. Eerlijk gezegd, wil ik er niet dood gevonden worden. En alle voordelen en meer heb ik hier in de stad ook. Natuur om de hoek, zelfs heel veel verschillende soorten. En jouw eerste voordeel, zou voor mij een nadeel zijn. Ik wil geen tuin, want ik wil dat onderhoud niet… haha… En ik heb er altijd een beetje moeite mee als mensen zeggen dat kinderen in een stad niet kunnen buitenspelen. Ik heb daar zelf nooit moeite mee gehad hoor. Kinderen kunnen nu eenmaal overal spelen. 😉
  Sandra recently posted…Turkse pizza op Libanees brood à la SandraMy Profile

 4. Ja, in een grote woonwijk met allemaal dezelfde huisjes met een voor en een achtertuintje. Een schutting erom heen speelpleintjes ertussen etc etc. Maar nu een handige keuze voor school etcetc. Niet het huis van mijn dromen maar wie weet ooit………
  Hanneke Koper recently posted…BrugpieperdagMy Profile

 5. Ja ik weet nog dat de term Vinex wijk echt als negatief werd bestempeld, van ‘ daar wil je toch niet wonen’. Ik denk dat deze wijken prima zijn, wanneer je wel in de stad wilt wonen, maar niet midden in de stad en toch alle voorzieningen. Wel vond ik toen dat alle huizen op elkaar leken

 6. Ik woon momenteel nog in een huurhuisje aan de rand van Gent. Blij dat het toch een uniek huisje is met wat karakter. Dat is volgens mij wel iets dat je nogal rap mist in zo’n vinexhuis. Ik denk niet dat het aan mij besteed is…

 7. Woon je zelf in de wijk die op de eerste foto staat?
  Wij wonen ook in die wijk(precies aan de andere kant van de wijk).
  Helemaal naar ons zin. Scholen, winkels, tuin, natuur, werk, alles is in de buurt. Maarrrr we dromen van een boerderijtje met een hele grote tuin (moestuin en weiland)

 8. Het ziet er wel verzorgd uit maar zo onpersoonlijk. Ik zou er dus niet willen wonen. De tuinen in vakjes en alles zo dicht tegen elkaar aan daar krijg ik het benauwd van! Nee, ik ben meer iemand van de ruimte en de gezelligheid denk ik.

 9. Tijdje in zo’n wijk gewoond en het is idd ideaal als je kinderen hebt, maar ik voelde me er niet echt thuis. Bovendien ben ik niet echt van de vaste plekken, dus heb ik sowieso een andere kijk op wonen. Toch denk ik dat het voor kinderen prachtig is om in een buurt te wonen met veel leeftijdsgenootjes, wij woonden vroeger buitenuit en dat heb ik wel gemist

 10. Wij wonen in een groene waterrijke vinexwijk omgeven door weilanden en boeren. Centraal in midden Nederland. Verre van saai en heel ruimtelijk opgezet. Ook heb je hier veel huizen met karakter, jaren 30-stijl of met een buitenlands tintje. De sfeer zal van binnen niet helemaal het authentieke zijn maar van buiten is het goed nagemaakt.

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.