Vals alarm

vals alarm

Ik heb een ongelofelijke hekel aan 'naar de tandarts gaan'. En daarom moet ik me inhouden om er niet elke week naar toe te gaan.

Dat klinkt onlogisch. En dat is het ook.

Als ik bij de tandarts geweest ben voel ik me opgelucht. 'Goddank! Dat zit er weer op voor een tijdje.' Maar na een week of vier word ik weer onrustig. 'Binnenkort moet ik weer naar de tandarts,' denk ik dan gruwend. En om van die onrust af te komen maak ik dan een nieuwe afspraak.

Ik weet dat het onzin is om zo vaak naar de tandarts te gaan. Sterker nog, de tandarts heeft zelf ook gezegd dat ik echt niet vaker dan 2 keer per jaar hoef te komen. Maar die onrust is spuugvervelend. Natuurlijk weet ik ook wel dat een bezoek aan de tandarts niet de oplossing is. Ik moet leren omgaan met de onrust.

Daarom haalde ik het boek Vals alarm van Menno Oosterhoff uit de bibliotheek. Want weliswaar heb ik gelukkig geen dwangstoornis, een beetje dwangmatig is mijn gedrag als het om de tandarts gaat wel.

Vals Alarm

Vals alarm is een boek van psychiater Menno Oosterhoff. Het boek gaat over leven met een dwangstoornis. En Menno Oosterhoff weet waar hij het over heeft. Want niet alleen werkt hij als psychiater met mensen die lijden aan een dwangstoornis, hij lijdt er zelf ook aan. Al 40 jaar. Sterker nog, Menno kan niet uitsluiten dat het schrijven van dit boek, Vals alarm, niet een symptoom is van zijn dwangstoornis.

Ik vind Menno Oosterhoff heel sympathiek. Doordat hij zijn eigen dwang deelt met de lezer krijg je als lezer een idee wat zo'n dwangstoornis betekent in het dagelijks leven. Daarnaast geeft hij ook voorbeelden van patiënten met dwangstoornissen.

Menno Oosterhoff wil met Vals alarm beschrijven hoe het voelt om een dwangstoornis te hebben.

Zelf heeft Menno Oosterhoff problemen met volledigheid. Hij wil álles opschrijven. Dat maakt het boek Vals alarm een hele uitdaging voor hem. En zo nu en dan smokkelt hij wat voetnoten in het boek. Daar moest ik een beetje vertederd om glimlachen, want zo'n voetnoot lijkt mij een symptoom van zijn drang tot volledigheid.

Vals alarm Menno Oosterhoff: een paar van mijn favoriete passages

Het hele boek is lezenswaardig, maar een paar passages sprongen er uit en vind ik tekenend voor de kwaliteit van het boek.

Aan mijn motivatie lig het niet. Ik wil heel graag delen wat ik over de dwangstoornis geleerd heb in mijn leven. Maar al direct voel ik de noodzaak te vermelden dat er veel vormen van dwang zijn. En die moet ik dan meteen ook allemaal bespreken. Daarnaast wil ik alvast melden dat ik niet alleen zal spreken van een dwangstoornis, maar ook van dwang. En vervolgens wil ik meteen alle termen bespreken. Ik wil direct volledig zijn.'

'Ooit las ik dat er meer boeken verschijnen over vlaggen dan een mens kan lezen. Gelukkig interesseren vlaggen mij niks, dacht ik opgelucht. Maar terwijl ik dat dacht, begon er al iets van interesse te ontstaan. Misschien is het wel heel leuk. Als het zo saai was, zouden er toch niet zo veel boeken over verschijnen. En voor ik het weet, kan ik de vlaggen al bijna niet meer loslaten.'

Onderwerpen in Vals alarm

Hier onder een overzicht van de onderwerpen in Vals alarm

  • Wanneer spreek je van een dwangstoornis?
  • Hoe uit een dwangstoornis zich?
  • Dwang zorgt voor onrust in je leven.
  • Manieren waarop obsessieve onrust zich kan presenteren
  • Leeftijd, stoornissen en comobiditeit van dwangstoornissen.
  • Mensen met dwang hebben dooddoeners nodig en vertrouwen
  • Compulsies: waarom ze niet lang werken tegen onrust
  • Samenhang tussen ticstoornissen en dwangspectrumsstoornissen
  • Oorzaken van dwangstoornissen
  • Mogelijkheden en onmogelijkheden om met dwangklachten om te gaan
  • Menno Oosterhoffs vrouw vertelt in het laatste hoofdstuk hoe het is om te leven met iemand met een dwangstoornis

Wat is er aan te doen?

Menno Oosterhoff benadrukt dat we vaak onze eigen invloed op onze mentale en lichamelijke gezondheid overschatten. Als voorbeeld geeft hij aan dat je toch ook niet verwacht dat je je nieren kunt beïnvloeden. Maar we denken vaak wel dat we ons innerlijk beleven kunnen sturen. Iemand met OCD heeft een niet makkelijk oplosbaar probleem. Begrip en medeleven zijn daarom heel belangrijk.

Daarnaast is er psycho-educatie, cognitieve therapie, gedragstherapie en medicatie.

Filmpje van 12 minuten met Menno Oosterhoff

Mijn conclusie over Vals alarm

Vals alarm is een bijzonder leuk boek, ook al gaat het over een zorgelijk onderwerp. Dat komt door de schrijfstijl van Menno Oosterhoff, en zijn openheid over zijn eigen dwanggedachten. Het is een boek dat ik voor het eerst in lange tijd liever niet terug wil brengen naar de bibliotheek : )

Vals alarm is interessant en leuk om te lezen. Lijd je aan zelf aan een dwangstoornis dan is dit boek denk ik als een warm bad. En heb je iemand in je omgeving die lijdt aan een dwangstoornis? Dan zal dit boek je helpen hem of haar te begrijpen.

Ik geef dit boek een 9,5!

Praktische informatie over Menno Oosterhoff Vals alarm

Vals alarm is voor 22,50 te koop bij bol.com.

vals alarm

Leestips

The Work van Byron Katie

Mindler

Ben jij wel eens dwangmatig over iets?

Vergelijkbare berichten

25 reacties

  1. Ik hoef niet eens iets echt te lezen om tik/spelfouten te ontdekken. Ik haal ze er meteen uit. Heel vervelend, want als er bijv. een heel leuk weblog is dat stikt van de fouten, dan lees ik er toch niet meer omdat het me zo afleidt.
    Er zat trouwens maar een typefout in dit postje. :-)

  2. Hoi Nicole, bedankt voor de tip. Ik denk dat ik het boek ga halen voor in de vakantie. Wat ik heb met water, is dat ik niet kan zwemmen als ik de grond niet kan aanraken, pfff... lastig!!!

  3. Wat een prachtige recensie. Ik ga dit boek ook kopen. Ik ben erg benieuwd. Ik heb het ook niet met de tandarts. Ik ga er altijd met een bonkend hart naar toe. Ze hebben mij gruwelijk gepijnigd in het verleden nu ben ik bang. Ik ga nu naar vertrouwde tandartsen. Maar ergens ben ik toch bang...

  4. Haha, ik moest wel wat lachen bij je verhaal over de tandarts.
    Ik herken mezelf er ook in (niet in't verhaal van de tandarts), maar dat neurotische en dwangmatige zit er ergens toch in.
    Dat mijn kleerkast per kleur hangt bijvoorbeeld, of dat mijn woonkamer altijd piekfijn moet liggen (niet zo handig met twee kleuters). Ik loop werkelijk con-ti-nu op de ruimen en kan me niet zo maar even 5min neerzetten. Dan voel ik me gelijk schuldig, haha.

    1. Alles op kleur ziet er wel keurig uit vind ik altijd : )

      Dat je alles graag netjes hebt in de woonkamer snap ik wel. Maar dat is inderdaad best een spanningsveld met kleine kinderen in huis.

  5. Ongelooflijk interessant. Ik ben geïnteresseerd in psychiatrische stoornissen. Wat het nog interessanter maakt is het feit dat de psychiater in kwestie zelf een dwangstoornis heeft. Ik geloof niet dat ik zoiets heb.

    1. Nee joh! Die angst is er nog steeds. Maar dit boek heeft me wel geholpen om te denken: 'Oh ja, dat is die angst! Naar de tandarts gaan is niet de oplossing, ik moet leren leven met de angst.'

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.