Kun jij tevreden zijn met steeds hetzelfde?

tevredenheid

Aaf Corstius Brandt schrijft in haar column ‘De zinnetjes van Aaf‘ in de Flow* over een strip van Barbara Stok. In één van die strips ‘Toch een geluk’ concludeert Barbara dat je pas uitzonderlijk bent als je tevreden bent met steeds hetzelfde.

Dat raakte een snaar bij Aaf.

En bij mij ook!

Heerlijk zo’n uitspraak tussen alle bucket lists, festivals en vakantieplannen door!

Dit zegt Aaf Corstius Brandt er over

‘Ah, dat was een verademing. Soms vraag ik me namelijk weleens af of ik niet gek ben dat ik heel tevreden ben met de sleur van mijn leven. Ontbijten, schrijven, sporten, de kinderen uit school halen.’

Aaf roept op om je vooral niet te schamen als je er van geniet om elke week hetzelfde te doen. Als je leven een herhaling van zetten is. ‘Want,’ schrijft Aaf:

‘Is het niet eigenlijk ook een grote prestatie om tevreden te zijn met steeds hetzelfde?’

En dat doet me denken aan deze wijsheid:

‘Before enlightenment, chop wood, carry water. After enlightenment, chop wood, carry water.’

Met andere woorden: het gaat er niet zozeer om wat je doet, maar hóe je het doet. En het is de kunst om juist die gewone dingen te waarderen.

Zal ik eens een geheim verklappen?

Zal ik eens een geheim verklappen? Eén van de redenen dat ik niet van die weekoverzichten maak met foto’s is omdat mijn weken erg op elkaar lijken. Zo ga ik elke maandagochtend naar de supermarkt, waarna ik koffie drink met mijn maandagochtendkoffievriendinnen. Elke donderdag fiets ik naar de stad, en op vrijdag eten we altijd hamburgers uit de oven. En zo zijn er meer ritmes en gewoontes. En die variëren niet zoveel. Zo’n ‘plog’ zoals dat heet, zou bij mij dus niet zoveel verschillen per week.

En ik ben daar heel gelukkig mee.

Want binnen die structuur dient het leven zich aan in al haar kleur en variatie. En daar heb ik genoeg aan.

The Life

Onderstaand liedje is op het moment één van mijn favorieten tijdens het hardlopen. Het gaat over keuzes maken, en dat je nu al het leven kunt leiden dat je wenst.

*nr. 2 van 2017

Wat Anselm Grün zegt over een herhaling van ritmes

In zijn boek Tijd van je leven beschrijft Anselm Grün, monnik van de Benedictijnen, de indeling van de week in zijn klooster. Elke week herhaalt zich hetzelfde ritme. Anselm zegt daar het volgende over:

‘Zo heeft de week haar structuur. Het ritme van van buiten gezien altijd hetzelfde is, geeft haar een bepaald karakter en zorgt ervoor dat er nooit verveling optreedt. In de verscheidenheid van de dagen schuilen een innerlijke spanning en levendigheid.’

Ik kan me hier helemaal in vinden!

tijd van je leven

Kun jij tevreden zijn met steeds hetzelfde?

59 Responses to Kun jij tevreden zijn met steeds hetzelfde?

 1. Ik ben al 35 tevreden met dezelfde man…..😊.
  Nee alle gekheid op een stokje, ik houd van regelmaat dan voel ik me het best. Ik denk heel veel mensen. Dat is het mooie van op vakantie gaan altijd…..het thuis komen. Het gewone weer hebben en er tevreden mee zijn. Het gewone ritme weer hebben. Fijn!

 2. Ik denk dat iedereen rust vind in regelmaat. Zelfs mensen die een spannend leven hebben (maar wat is spannend 😀 ) hebben rituelen om terug tot rust te komen. Niets aangenamer dan iets te doen dat je al kent.
  Cindy recently posted…BucketlistMy Profile

 3. Wij kregen vroeger altijd zelfgemaakte friet met appelmoes als we zaterdagmiddag uit school kwamen. Dat is dus al heel lang geleden, maar ik weet nu nog dat ik er altijd weer naar uitkeek. Herhalingen – zo vertrouwd–

 4. Ik vind het ook heel fijn. Soms is het zo frustrerend als de maatschappij maar steeds verwacht van je dat je ambities hebt. Je wordt dan toch steeds aangekeken met een scheef gezicht. Het gras is altijd groener aan de overkant. Dus als je tevreden kan zijn met die sleur, dan is dat toch geweldig dat je dat hebt bereikt. Kanttekening: eerst moet je er wel voor zorgen dat je tevreden kan zijn met die sleur. Denk ik. Anyway, ik vind voorspelbaarheid in ieder geval erg fijn.
  Leonie van Mil recently posted…IJsland in een fotoboekMy Profile

 5. Er is echt niks mis met tevredenheid over het eigen misschien wat voorspelbare bestaan. Ik ken mensen die steeds maar meer willen en op jacht zijn naar van alles en nog wat. Beetje sneu vind ik dat altijd, want ik vind ze er niet leuker of gelukkiger van worden. Een enorme onrust stralen ze uit. Nieuwe dingen om te beleven zijn goed, maar er moet zeker een basis zijn van structuur, orde en ritme. Dat mag je saai noemen natuurlijk, maar ik zie dat toch anders. Als je niet zo opgejaagd bent dan kijk je beter naar de kleine dingen en ben je daar blij mee. Maar ik ben al erg lang weg uit de stad. Op het platteland heb je niet zoveel verleidingen 🙂
  Wieneke recently posted…Mijn oma, haar eenzame levenMy Profile

 6. Ik zou het wel fijn vinden om wat meer structuur te hebben. Nu is het elke dag, elk uur afwachten wat ik kan qua energie. Dus ik kan wel leuk plannen, maar zoals nu had ik graag een uur achter elkaar willen rommelen, maar na een half uur moet ik weer verplicht zitten en pauze nemen.

 7. ik hou heel erg van fietsen, maar ontdek dan wel graag nieuwe fietspaden, opengestelde dijken enz. Ook fiets ik wel eens elke week een bepaald stuk dijk, gewoon om de verandering aan de bloeiende berm te zien, Ook kook ik graag met nieuwe ingrediënten die ik nog niet ken. Ook kan ik me ineens storten op een nieuw onderwerp om over te lezen en na bijv een jaar weet ik dan weer genoeg en bedenk een ander interessant onderwerp om over te lezen, Dus binnen mijn gewoonten, fietsen, koken, lezen zoek ik de vernieuwingen. En daar word ik erg blij van. Bieke

  • Dat is ook een mooie vorm Bieke! Als ik ga hardlopen loop ik meestal dezelfde route, maar ik kan het ook erg leuk vinden om nieuwe weggetjes in te slaan dan. Helaas verdwaal ik dan wel altijd, maar zo’n nieuwe route ontdekken vind ik spannend.

   En er gaat niets boven die rush van een nieuwe hobby! Dan gaat er een wereld voor je open.
   Vlijtig Liesje recently posted…Bikiniklaar gedoeMy Profile

 8. Ah ik kan enorm genieten van dit soort uitspraken waardoor je even stilstaat bij het een en ander. Leuk om te lezen dus weer. Ik kan niet genieten van steeds hetzelfde, ik krijg het er echt benauwd van. Ik heb het idee dat ik stilsta maar dat de tijd wel verstrijkt en dat vind ik een beangstigende gedachte. Maar juist daarom kijk ik enorm op naar de mensen die wel tevreden zijn met de herhaling. Dus ja, ik vind net als Aaf dat het een hele prestatie is en ergens misschien ook wel benijdenswaardig 🙂
  Frederique recently posted…Cars 3: meer grijze haren dan je lief isMy Profile

  • Intrigerend dat je het benauwd krijgt van steeds het zelfde en dat dit voelt als stilstaan. Betekent variëteit voor jou dus beweging en vooruitgang?

   Ik vind het altijd weer leuk en interessant om te lezen hoe anderen het leven ervaren. Dus dank dat je jouw ervaring deelt Frederique.
   Vlijtig Liesje recently posted…Bikiniklaar gedoeMy Profile

 9. haha hier ook nooit weekoverzichten, want er gebeurd maar weinig anders dan anders. Ik heb hier ook zo mijn ritme met maandags en donderdags boodschappen doen, vrijdag pizza etc.Ik ben dol op structuur en kan slecht tegen heel veel anders, dan raak ik helemaal in de war. 🙂 En ga ik dingen vergeten.

 10. Fijn artikel! Zelf heb ik wel afwisseling nodig, dat vind ik echt heerlijk. Maar ik kan zeker tevreden zijn met steeds dezelfde dingetjes (slapen in hetzelfde bedje, nestelen op dezelfde bank).

 11. Ik ben iemand die heel erg van de structuur was. En soms toch ook nog ‘is’. Ik kan mij verheugen op iedere vrijdag mijn vriendin en business partner van Milaboekjes te zien. En nu ik erover nadenk, ben ik al drie jaar lang naar hetzelfde vakantiehuis in Portugal gegaan en sinds 4 jaar naar hetzelfde adres in Ameland. Eigenlijk hou ik inderdaad best veel van gewoontes en weten wat je kunt verwachten. Saai? Nee hoor, het is inderdaad welke waarde je er zelf aan hecht. Zo heb ik ook eens gelezen over de zoektocht naar ‘passie’. Ook zoiets.
  Rory recently posted…Mijn zwakke punt, in de gekkigheid komenMy Profile

 12. Wat een fijne post om te lezen, wat is het toch fijn wanneer je tevreden kunt zijn! Het is wat je zegt, al doe je telkens iets hetzelfde, dan nog is het telkens anders want, jijzelf bent telkens anders of de situatie!
  Ik hou van boeken van Amselm Grun!
  Wat betreft ritme en regelmaat, ik zou het zo graag willen, doch het past niet bij mij. Ik werk 25 jr in de verpleging.
  Ooit zei ik vertwijfeld tegen mijn vriendin die zo van de regelmaat is, ik ben van de regelmatige onregelmatigheid! Heb er nu vrede mee!

 13. Die ‘sleur’ en ‘routine’ zijn serieus ondergewaardeerde elementen in een mens zijn leven. Ik heb een leven gehad waarin ik van voor niet wist dat ik achteraan nog leefde. Nu ben ik zoooo blij met die routine in mijn leven. En er komen heus nog wel onverwachtse en spannende dingen voor in ons leven, en daar word ik ook altijd blij van, maar achteraf herval ik graag terug in ons vertrouwde leventje 🙂
  Bucket list dingetjes hebben wij dan weer wel. Je kan gerust houden van routine in je leven, maar ook nog graag de wereld ontdekken. Het is de kunst er een evenwicht in te vinden, denk ik 🙂
  Anneke recently posted…We survived the week(end)! – photo diary #43My Profile

 14. Oké, een heel eerlijk antwoord: mijn manlief en ik zijn nu 6 jaar bij elkaar. Vóór onze relatie was ik rusteloos. Het moest anders, beter, gekker. Ik wilde altijd meer en meer.
  De laatste 6 jaar heb ik een soort rust over me heen. Wij zijn heel blij als het weekend is of wanneer we vakantie hebben en dan gewoon lekker met het gezin samen kunnen zijn. Onze dagen zijn allemaal min of meer hetzelfde en ik vind het heerlijk…Datzelfde geldt trouwens ook voor manlief. Wie had ooit gedacht dat ik dat nog eens zou zeggen!
  Huismama recently posted…Mijn trots: de bloementuin!My Profile

 15. Interessante en leuke post!
  Ik merk dat sinds ik moeder ben, er een bepaald patroon in mijn leven zit. De dagen lijken veel op elkaar als je baby nog zo klein is. In het begin had ik moeite met dat vaste patroon. Voelde me gevangen. Nu kan ik daar beter mee omgaan…met name door het hardlopen. Daarin kan ik al die ‘beperkingen’ in mijn vrijheid kwijt.
  Essma recently posted…5x | Special photos to me #21My Profile

 16. Wat een heerlijk en prachtig stuk. Heb ‘m opgeslagen om nog eens te lezen. En het is zó waar. Ik ben vaak hopeloos op zoek, weet ik veel waarnaar.. terwijl ik intens gelukkig ben wanneer ik rust en regelmaat heb. In het huishouden, met de kinderen, koffie om 10 uur en op zaterdag naar de markt. Ik maak wel weekoverzichten en denk regelmatig; maar dit is heel saai.. maar nu ik dit heb gelezen; het is helemaal niet erg om dat in beeld te brengen. Dank voor dit mooie artikel!

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.