Huis kopen? Neem je financiële situatie onder de loep.

uitvaartverzekering

Ben jij wel eens verhuisd? Of koos je voor een nieuwe baan. Of werd je zwanger?

Grote kans dat je die verhuizing/baan/zwangerschap aangreep om eens goed orde op zaken te stellen.

Verhuizen als kans om je huis op te ruimen

Toen wij naar het platteland verhuisden deed ik dat bijvoorbeeld met aanzienlijk minder spullen dan ik in ons huis in de stad had. De verhuizing was een goede aanleiding om eens kritisch te kijken naar onze bezittingen en orde op zaken te stellen. Ik heb toen best veel weggooid.

… en ook je financiën op een rijtje te zetten

Dat geldt ook voor je financiën. Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat je bij grote beslissingen en gebeurtenissen ook eens kritisch naar je financiën kijkt. Neem nou een huis kopen. Dat is niet niks. Je gaat een grote financiële verantwoordelijkheid aan, en het is een belangrijk moment in een mensenleven.

Zorgen dat je je financiële zaakjes goed op orde hebt geeft rust. Met andere woorden:

Een huis kopen is een prachtige kans om je financiële situatie onder de loep te nemen.

Wat zijn aandachtspunten als je een huis koopt?

Met stip op nummer 1 staat natuurlijk je budget! Wat kun je je veroorloven op de huizenmarkt? En hoeveel zou je kunnen en wíllen lenen? Daarnaast adviseert de Consumentenbond drie verzekeringen:

 • Inboedel- en opstalverzekeringen. Hiermee verzeker je je voor schade aan je huis.
 • Woonlastenverzekeringen. Met deze verzekering dek je het risico af dat je de hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid of als je je baan verliest.
 • Overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert een bedrag uit als je overlijdt. Met dat bedrag kan de overblijvende partner de hypotheek blijven betalen.

Volgens volgens Ruud van der Wal, manager intermediaire distributie bij Monuta, ontbreekt er een belangrijke verzekering in dit rijtje. En dat is volgens hem een uitvaartverzekering. Hij vindt dat een uitvaartverzekering een vast onderdeel moet zijn van een hypotheekadvies!

Uitvaartverzekering als je een huis koopt

Een uitvaartverzekering kan een mooie aanvulling zijn op een overlijdensrisicoverzekering. Mocht je partner of jijzelf wegvallen, dan zijn met een uitvaartverzekering de kosten voor de begrafenis en dergelijke gedekt. Dat kan een prettig gevoel van zekerheid geven. Een uitvaart kost in Nederland toch al gauw tussen de € 6.500,- en € 11.000,-.

Niet een bedrag waarop je zit te wachten om af te rekenen, naast je maandelijkse hypotheekkosten!

Ik bereken mijn persoonlijke uitvaartverzekering en maak mezelf per ongeluk 321 jaar oud

Daar komt bij dat uitvaartverzekeringen in de regel niet duur zijn. Ik heb er eentje berekend voor mezelf op Monuta. Eerst typete ik mijn geboortejaar (1969) verkeerd in, en dat leidde tot dit grappige resultaat:

uitvaartverzekering

LOL. Ik snap wel dat ze iemand uit 1696 niet willen verzekeren : )))

Ik heb de berekening gedaan voor mezelf, maar je kunt ook nog een partner en kinderen toevoegen.

Omdat ik een beetje vrekkig ben, ga ik even uit van een basispakket. Daarmee ben ik voor 13,11 klaar oftewel 157,32 per jaar*. Stel dat ik 87 jaar oud mag worden. Dan ben ik in totaal 6292,80 kwijt aan een uitvaartverzekering. Dan ben ik dus voordeliger uit dan als ik het geld op mijn spaarrekening apart zet voor een begrafenis. Zeker met de lage rente van nu.

Meer informatie over uitvaartverzekeringen vind je op de site van Monuta.

Conclusie

Een huis kopen is een mooie aanleiding om je geldzaken op een rijtje te zetten. Hoewel een uitvaartverzekering geen verplichte verzekering is bij het kopen van een huis, zorgt hij er wel voor dat je financieel goed voorbereid bent. Met een uitvaartverzekering heb je zekerheid dat de uitvaart financieel goed is gere­geld, en de rekening op tijd betaald kan worden.

Omdat het kopen van een huis aanleiding is om over financiële risico’s na te denken, is het dus slim om daar ook een uitvaartverzekering bij mee te nemen.

*In deze berekening is geen indexering meegenomen.

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Monuta

Welke verzekeringen heb jij?

115 Responses to Huis kopen? Neem je financiële situatie onder de loep.

  • Je kan je verzekeren maar de ziekte wordt uitgesloten. Als ik overlijd tgv de ziekte die ik heb, trekt mijn man niks. Ik heb het nu over de schuldsaldo. Een uitvaartverzekering kan wel bij Dela😉

 1. Ik snap de relatie met een uitvaart verzekering. Echter als je zelf hiervoor wat geld opzij zet is een uitvaart verzekering overbodig. Sterker nog als jij jaren lang een uitvaartverzekering betaald ben je duurder uit dan dat je wat geld opzij zet. Het is ook verstandig om te praten met je partner over je wensen als je er niet meer bent, vaak geeft dit ook een idee van het kosten plaatje.
  Mariëlle recently posted…Gezond Snoepen met de Hema Biologische FruitsnoepjesMy Profile

  • Geld opzij zetten brengt ook risico’s met zich mee. Als je arbeidsongeschikt wordt wordt je alvorens je een uitkering krijgt geacht om eerst je vermogen op te eten. Als jij dan geld opzij hebt gezet voor je uitvaart zal dat de uitkerende instantie niks uitmaken of dat geld een andere bestemming heeft. Je verzekeren is daarom toch verstandig. Je wilt immers na je overlijden je familie ook niet opzadelen met torenhoge kosten, toch?
   Priscilla recently posted…Vinyl van de maand: Tim Vantol – Burning DesiresMy Profile

   • Dit is ook precies de reden waarom ik verzekeren verkies boven sparen. Mijn dochter heeft een keer tijdelijk gebruik moeten maken van een uitkering en toen moest ze ook eerst al haar spaargeld opmaken ook het spaargeld voor haar zoons studie wat apart stond. Wie kan er nou met een laag loon of uitkering zoveel geld sparen. Bovendien als je jong begint met een begrafenis verzekering is de premie ook heel laag, hoe ouder je begint hoe hoger de premie. Ik betaal nu op mijn 68ste 5 euro/mnd. Ik heb wel een natura verzekering. Je hoeft niet elk risico af te dekken met een verzekering (apparaten en zo) maar dit is toch wel een zinnige in mijn ogen. Vooral omdat het eventuele nabestaanden op kosten jaagt.

 2. Ik twijfel er ook nog over. Wil wel goed verzekerd zijn… maar ben nog heel jong en moet dan (hopelijk) nog heel veel jaren deze verzekering betalen… aan de andere kant… stel dat t wel eerder mis gaat.. dan wil ik niet dat de mensen die achterblijven in de problemen komen.
  Marieke recently posted…Bidden voor Baby CharlieMy Profile

 3. haha herkenbaar dat gedoe met jaartallen, zo heb ik me ooit uit 2074 laten komen, dat ging ook niet lukken! Zo wie zo is het goed om af en toe eens even je geldzaken door te kijken, maar is zo een verhuizing een hele goede aanleiding.

 4. Informatief artikel. Heb geen koopwoning, wel een uitvaartverzekering voor het hele gezin. Meningen lopen nogal uiteen hierover, maar voor ons is dit een goede keuze. Wij hebben geen dikke spaarrekening waarmee we zo’n grote, onverwachte, uitgave zouden kunnen doen.

 5. In het AD van gisteren stond een artikel dat in een Italiaans dorp de meeste bewoners >100 zijn. Met een mediterraans dieet van groenten uit eigen tuin, vis uit de zee, zijn zij op honderd jarige leeftijd als zestig jarigen elders.

  In Griekenland waar ook sober maar gezond wordt geleefd worden ze heel oud.

  Zoëk ik het AD op ‘In dit Italiaanse dorp worden inwoners ouder dan 100 jaar mocht de link niet plaatsen.

  Ik heb geen begrafenisverzekering. Ik heb voldoende geld en ik wil in het bos begraven worden. Heb ik over 40 jaar minder geld door de waardeloze ECB en rente en eeuwig durend verlaagd pensioen, ga ik voor een budget verzekering.
  Consuminderen recently posted…Is het logisch dat de prijs van de postzegel omhoog gaat?My Profile

 6. Een levens/overlijdensrisicoverzekering heb ik niet meer, die heeft intussen al uitgekeerd bij leven, was een soort spaarverzekering. Een begrafenisverzekering heb ik wel, afgesloten toen wij gingen trouwen 44 jaar geleden. Ik betaal nu 60 euro/jaar, 5 per maand dus. Hoe jonger je begint hoe lager de premie is en blijft. Maar je bent al wel vanaf dag 1 verzekerd. Ik heb nu dus globaal, uitgaande van de huidige premie, zo’n 2400 euro aan premie betaald dus een begrafenis van 6000 euro haal je er dik uit. Natuurlijk moet ik de mij resterende jaren nog betalen maar dan nog. Begraven wordt ook steeds duurder. Ik heb wel eens overwogen de polis af te kopen, omdat ik genoeg spaargeld heb, maar dan krijg je er zo weinig voor, zonde van de al betaalde premie. Leontine

  • @ Mariimma.Dat betekent dus dat je nu al voor alle gezinsleden die buffer zou moeten hebben. Dat je allemaal tegelijk komt te overlijden is niet waarschijnlijk, maar toch, kan gebeuren. Ik had echt niet zoveel geld toen ik pas getrouwd was en in de jaren daarna met een gezin. En heel veel mensen zijn niet in staat om zo’n buffer te sparen en dan ook aan te houden voor een eventuele begrafenis. Dan is een geringe premie betalen toch makkelijker, bij veel verzekeringen ben je ook al gedekt als je nog niet het benodigde bedrag betaald hebt. En bovendien als er wat gebeurt en je hebt geen buffer zadel je wel je nabestaanden ermee op.

 7. Goeie tips voor de aankoop van een huis, vooral dat opruimen. Het duurt misschien nog een jaar of 2 voor ik verhuis maar toch probeer ik zoveel mogelijk spullen weg te doen. En ach, die uitvaartverzekering is er voor mij toch teveel aan hoor, een huis kopen is al zo ontzettend duur.

 8. Een uitvaartverzekering vind ik zeker aan te raden. Al helemaal als er geen buffer is. Mijn ouders zijn 4 jaar na elkaar gestorven zonder verzekering. Dit betekende dat ik voor de kosten op kon draaien. Beide keren 6000+. Ik heb het met liefde en plezier betaald maar het sloeg wel een flink gat in mijn buffer. En als je jong begint betaal je niet veel. Wij betalen voor twee personen 89 euro per jaar.
  Een woonlastenverzekering vind ik dan weer onnodig🙂

 9. Ik vind het nog steeds vreemd dat we in Belgie dit NOOIT op school hebben gezien!
  Wat moet je nou in godsnaam doen als je in de grote boze mensen wereld terecht komt? NOU jouw blog lezen dus ! <3

 10. Manlief heeft een verzekering, ik zelf niet. Mijn ouders hebben vanaf mijn geboorte geld gespaard en die apart gezet. Inmiddels staat er 6000 op de dodenrekening zoals ik hem noem haha… Ik bezit dit geld nu maar laat het staan voor het geval….

 11. Wij nemen sowieso elke maand/twee maanden onze financiën kort onder de loep. Dat scheelt een boel gezeur achteraf. Daarnaast hebben we voor het hele gezin een uitvaartverzekering. Ik heb hem zelf al vanaf mijn geboorte, maar een paar jaar geleden opgehoogd omdat je helaas niemand meer voor 3000 euro onder de grond stopt. Mijn man en ik zijn nu beide verzekerd voor 10000, de kinderen ieder voor 6500.

 12. Wij hebben best veel verzekeringen zoals: levensverzekering, inboedelverzekering, uitvaartverzekering,rechtsbijstandverzekering, glasverzekering, ongevallenverzekering, verzekering voor brand, storm en nog wel een paar meer.
  Krystle recently posted…Een goede afloopMy Profile

 13. Handige tips, dank je wel! Ben zelf ook net verhuisd, dus herkenbare materie 😉 Vond het net als jij ook heel fijn om eens goed orde op zaken te stellen, zowel in het financiële plaatje als in de spullen. Fijn he dat opruimen, weggeven, weggooien, verkopen op marktplaats?

 14. Ik hik al jaren tegen het nemen van een uitvaartverzekering aan. Doe ik het of nog even niet? In mijn hoofd ben ik daar heel veel geld aan kwijt, maar blijkbaar valt dat wel mee :). Ik ga over een paar weken verhuizen, maar niet naar een koophuis. Financien heb ik dus ook niet echt onder de loep genomen (misschien moet dat alsnog wel, sowieso slim om te doen..).
  Johanne recently posted…Vijf tips om als inflexibel persoon om te gaan met veranderingMy Profile

 15. Goede tips! Ik heb er ook één, ooit gestart door mijn ouders en overgenomen. Moet eerlijk zeggen dat we nu wel met name geld opzij zetten. Zowel voor onszelf als de kids. Voor beide is wat te zeggen, een verzekering of sparen en dus fijn dat we beide doen.

 16. Heel goed artikel! Dit soort dingen worden wel eens vergeten. Wij hebben, met de verhuizing alles goed overgezet en uitgezocht. Een klus maar erg blij dat we dat hebben gedaan. geeft een stukje rust voor als er wat aan de hand is.

 17. Wij hadden zelf al een uitvaartverzekering afgesloten voordat wij ons huis gingen kopen, maar dit lijkt me een goede tip als je een hypotheek afsluit en je nog geen verzekering hebt er op dat moment eens naar te kijken 🙂
  M recently posted…Kosten van onze bruiloftMy Profile

 18. Aan de ene kant denk ja uitvaart toevoegen aan hypotheek, maar aan de andere kant… daar heb je toch juist een levensverzekering voor? Wij in elk geval wel.. die staat zelfs extra hoog nu nog omdat man militair was bij aanooop van het huis en dus een risico factor was

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.