Mag je wonen in een tuinhuisje?

Een paar jaar geleden baalde mijn middelste zoon er enorm van dat hij een kamer moest delen met zijn jongere broertje.

Omdat hij hevig in de puberteit zat, kon ik me daar wel wat bij voorstellen. Dus ik probeerde een oplossing voor hem te verzinnen. Alle kamers hier in huis waren bezet. Maar wat te denken van buiten? Onze tuin is enorm.

Zou het mogelijk zijn om in de tuin een extra slaapplek te creëren?

Ik kwam tot de volgende mogelijkheden:

1. Een (sta)caravan in de tuin

Hier op het Achterhoekse platteland heeft menig huishouden een (aftandse) caravan op het terrein staan. Dat is een leuke speelplek voor kinderen, en een plek voor tieners en jongeren om elkaar te ontmoeten. Op marktplaats worden nog wel eens caravans aangeboden.

caravan

2. Een tuinhuisje

Bij sommige mensen zie ik soms tuinhuisjes die lijken op pittoreske huisjes, compleet met gordijntjes en alles. Ze zien er uit als heuse woningen! Een tuinhuisje kan dus zelfs een leuke aanvulling op de tuin zijn.tuinhuisje

3. Een pipowagen in de tuin

Dit was mijn favoriete optie! Regelmatig zie je prachtig gepimpte pipowagens. Ze zien er superleuk uit, en worden vaak zelfs als vakantieverblijf aangeboden. Franca van het blog Uit mijn keukenraam bouwde zo’n pipowagen om! Klik hier om hem te bewonderen.

pipowagen

De wet

Maar uiteindelijk bleek geen van deze ideeën uitvoerbaar. Want om zo’n caravan/pipowagen/tuinhuisje ook in de winter prettig te maken, zouden we op z’n minst elektriciteit moeten aanleggen. En eerlijk gezegd vond ik dat teveel gedoe en teveel geld kosten. Maar het grootste obstakel bleek de Nederlandse wet te zijn.

Van de wet mag je namelijk niet zo maar gaan slapen/wonen in een tuinhuisje in je eigen tuin.

Onder bepaalde voorwaarden, zoals locatie en grootte, mag je best een tuinhuisje in je tuin zetten. Maar je mag er niet elke nacht in gaan slapen. Want dan wordt de functie ‘wonen’. En daar heb je een vergunning voor nodig.

Conclusie

Het leven is helaas niet zo simpel dat je gewoon maar even een tuinhuisje of pipowagen of caravan in je tuin kunt zetten, en dat vervolgens gebruiken als extra slaapruimte. Want als je er elke nacht slaapt dan verandert de functie in ‘wonen’ en dat mag zo maar niet.

Als je iets in je tuin wilt bouwen is het verstandig om naar de website omgevingscheck.nl te gaan om te kijken of je een vergunning moet aanvragen. En vraag het vervolgens goed na bij je gemeente.

Heb jij in je tuin bergruimte/of een schuurtje of blokhut of iets dergelijks?

55 Responses to Mag je wonen in een tuinhuisje?

 1. Ik vind het wat vreemd, want waarom zou dat niet mogen op eigen terrein, al is het maar voor de zomermaanden en gewoon thuis eten, zeker voor een eigen kind.
  Iets anders is natuurlijk als je zoiets verhuurt, dan komen er andere zaken bij kijken zoals brandveiligheid met gas en elektriciteit en moet er aan voorwaarden voldaan worden. Terecht!

  Ik heb wel een oud tuinhuisje in de tuin staan, maar dat staat vol met tuinspullen en mijn eigen bed slaapt toch het lekkerst 😉
  Wel heb ik met warme nachten soms in de tuin geslapen, 2 tuinstoelen tegen elkaar geschoven en ik vond dat best wel een mooie ervaring, want echt slapen deed ik dan niet, maar het langzaam licht zien worden en de wereld weer tot leven horen komen, het had wel wat…

  Groetjes Lily

 2. Wij hebben een tijdje ( in mijn kindertijd) noodgedwongen in een stacaravan gewoond op een camping. Dat is echt waardeloos in de winter kan ik je vertellen. Vrienden hadden vroeger trouwens wel een çaravan in de tuin staan, die werd het hele jaar door als keet gebruikt,erg gezellig

 3. Het lijkt mij heerlijk om een tuinhuisje te hebben. Maar dan op een andere plek dan je eigen tuin. Een plekje waar je even tot rust kan komen. Met z’n tweeën of met de kinderen. Ik wist overigens niet dat er nog regels aan verbonden zijn voor in je eigen tuin.
  Patricia recently posted…Action shoplogMy Profile

 4. Ik vind het iets heel anders om echt te wonen in een extra huisje/caravan op eigen terrein, dan zoals bij jullie een zoon die er in gaat slapen en evt koken. Ik had denk ik een oude toercaravan gekocht en dan had hij die kunnen gebruiken in de warmere maanden. Dan had hij iig een deel van het jaar een eigen plekje. Ik denk wel dat ik een soort ledlamp en goede zaklamp in de caravan zou willen.
  Wij hebben een tuinhuisje en er staan niet eens zoveel spullen is, maar het huisje staat precies in de zon en het is er dus meestal bloedheet.

 5. Slapen in een tuinhuisje mag niet volgens de wet. Ach, er mag zo veel niet. Ik zou me er persoonlijk niet zoveel van aantrekken. Wat niet weet wat niet deert in dit geval. Maar de winter zou inderdaad wel een probleem kunnen zijn. Als het echt nat en fris wordt. Maar in de zomer, ideaal toch ?

 6. Soms moet je geen slapende honden wakker maken :)Wij hebben het jaren geleden gewoon gedaan. Een oude stacaravan die we kregen van een bevriende campingeigenaar. 1e paasdag in alle vroegte naar huis gehaald (geen kip die ons zag). Electriciteit, water, afvoer en internet aangesloten en de caravan helemaal opgeknapt. Ons petekind heeft er een jaar of 4 gewoond. Daarna is hij 6 jaar als kantoor en kantine gebruikt voor zijn bedrijf wat hij in onze (grote) schuur begonnen is. Nu is hij vertrokken naar een eigen huis en met zijn bedrijf naar het industrieterrein, dus hebben we een fantastisch tuinhuis overgehouden, wat we over een aantal jaren weer gaan aanpassen, als chill-plek voor de kleinkinderen.

 7. En wie gaat komen controleren dat jouw zoon daarin slaapt. Ik denk dat hij uiteindelijk toch blij zou zijn met zo’n eigen stekje, al was het maar voor de momenten dat hij alleen wil zijn. Voor de electriciteit kan je misschien met een zonnepaneel werken, genoeg voor een lamp of radio en verwarming met gas. Kamperen in eigen tuin kan best leuk zijn.
  Sopdet recently posted…Op zoek naar schone sportkledijMy Profile

 8. Ik ben wel bang dat als je het toch zou doen, al is het maar tijdelijk in de zomer bv, en er zou iets gebeuren, kortsluiting en brand of zo, dat je dan verzekeringstechnisch behoorlijk op je neus zult kijken. Om nog maar niet te spreken over fysieke blijvende schade. Je weet hoe pubers zijn, letten niet zo op veiligheid en zo.

 9. Het spijt me dat ik roet in het eten kom gooien, maar denk eens wat verder na.
  In de tuin van een rijtjeshuis kan dat overlast betekenen voor de buren. Zonder water en afvoer (en toilet) wordt het een smerige boel. En er zijn maar genoeg buren die op alle slakkken zout leggen en de gemeente informeren. Een overdekte
  speelruimte in de tuin met bv een ping pong of biljarttafe, waar de tieners onder elkaar kunnen zijn (en er bij uitzondering eens een nachtje geslapen wordt) is natuurlijk een andere zaak. En ik sluit me volkomen aan bij wat Leontine schrijft.

 10. Wat leuk!
  Zie je ineens je pipowagen terug in een andere blog.
  Nou , als je het niet illegaal wilt doen ( en omdat ik nou eenmaal het braafste meisje van de klas ben en dat niet durfde)moet je het bij de gemeente aanvragen.
  Man dat had gevolgen!
  Onze geliefde veranda ( die we een stukje in de wei gezet hadden wegens veel schaduw van een grote boom), moest afgebroken worden!
  Het huisje waar mijn schoonouders al meer dan 25 jaar ( volkomen legaal)woonden, veranderde zomaar in een mantelzorgwoning ( met alle financiële gevolgen van dien).
  We hebben van alles geprobeerd.
  Tenslotte hadden mijn schoonouders zwart op wit dat ze daar tot aan hun dood mochten blijven wonen.
  Uiteindelijk is de veranda weg.
  En heeft mijn schoonvader nu een mantelzorgwoning.

  Maar eerlijk is eerlijk: de pipowagen is geweldig!
  Nog elke dag als ik de pipowagen zie staan, word ik er gewoon helemaal bij van.
  We verhuren nog niet heel veel.
  Ik werk ook nog en we weten nog niet zo goed hoe we dat moeten combineren ( en ik wil mijn heerlijke baan nog niet kwijt).
  Maar ooit…ooit, word dit behalve een heerlijk rustig plekje voor mij, ook een zalige vakantieplek voor gasten!

  Maar voor je gaat aanvragen bij de gemeente…bezint eer ge begint!

  groetjes, Franca.
  Franca recently posted…toch weer lang….My Profile

  • Dankjewel Franca voor het delen van je ervaring! Het is altijd goed om te horen van iemand die het bij de hand heeft gehad. En het klopt dus inderdaad dat je toestemming nodig hebt bij de gemeente en dat dit een spuugvervelend proces is! Daar was ik al bang voor.

   Fijn dat het bij jullie gelukt is. En superleuk dat je Pipowagen er is gekomen!
   Vlijtig Liesje recently posted…Nieuwe tuintafel: met voor en na foto’s!My Profile

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.