Er zijn verschillende soorten soda. Zoals schoonmaaksoda en baking soda. En vaak hebben die soda’s zelf ook nog weer verschillende namen. Een mens zou er van in de war raken. En dat raken we dan ook.
Daarom een post over de verschillende soorten soda. Zodat je weet welke soda je nodig hebt, en over welke soda je hoort of leest!
2 Soorten soda op een rijtje
Eigenlijk zijn er twee soorten soda:
- Zuiveringszout: NaHC03 – Natriumwaterstofcarbonaat. Kan worden gebruikt als rijsmiddel in brood, cake etc. Het is dus eetbaar.
- Schoonmaaksoda: Na2C03 – Natriumcarbonaat.
Zie je hoe de chemische namen op elkaar lijken? Geen wonder dat mensen soms in de war raken. Maar wees voorzichtig. Je wilt de twee echt niet door elkaar halen. Het is bijvoorbeeld echt niet gezond om Na2CO3 te gebruiken om een cake mee te bakken. Andersom kun je wel prima schoonmaken met zuiveringszout.
Met zuiveringszout kun je bakken en schoonmaken. Maar met gewone soda kun je alleen schoonmaken.
Om de verwarring voorgoed de wereld uit te helpen, hier onder een overzicht van de verschillende namen voor de soorten soda.
1. Namen voor zuiveringszout
- NaHC03
- Natriumwaterstofcarbonaat
- Baking Soda
- Zuiveringszout
- Baksoda
- Natrium Bicarbonaat
- Dubbelkoolzure soda
2. Namen voor soda waarmee je schoonmaakt
- Schoonmaaksoda
- Soda
- Kristalsoda
- Huishoudsoda
- Wassoda
- Na2C03 – Natriumcarbonaat
Deze tweede groep soda moet je beslist niet verwarren met de eerste. Deze soda is namelijk veel meer basisch en agressiever dan zuiveringszout. Het is zelfs bijtend.
Bakpoeder: wat is dat nou weer?
Als je een luchtig baksel wilt maken kun je gebruik maken van bakpoeder. Bakpoeder is niet hetzelfde als baking soda, maar baking soda is wel een belangrijk bestanddeel van bakpoeder. Maar naast baking soda/zuiveringszout zit er ook zout, zuur en een stabilisator in.
In onderstaand filmpje wordt in minder dan 1 minuut heel effectief het verschil tussen baking soda en bakpoeder even uitgelegd:
Voorbeelden van de verschillende soorten soda
Kristalsoda

Zilver soda



Schoonmaaksoda
Hier onder een handige infographic die ik vond over de verschillende toepassingen van schoonmaaksoda, oftewel kristalsoda/zilversoda/huishoudsoda:
Sinds we hier een enorme verstopping in de riolering hadden, pas ik vooral no.2 één keer per maand toe: soda in de gootsteen om de boel te ontvetten.
Samenvattend
Als het om soda gaat, is het soms onduidelijk welke soda bedoeld wordt. In deze post leg ik uit wat de verschillen zijn, en welke geschikt zijn voor consumptie.
Leestips:
Welke soort soda gebruik jij?
Bedankt voor dit heldere vergelijk, dat helpt!
Fijn mr FOB! Ik houd niet van verwarrende dingen, dus als ik mijn steentje aan duidelijkheid kan bijdragen doe ik dat graag.
Dat is nog eens een helder artikel. Ik heb zilver soda en had baking soda. Ik moet nodig weer een nieuw pak gaan kopen.
Duidelijke uitleg.
Ik gebruik beide produkten.
Ooit per abuis teveel baking soda in een browniebeslag gedaan,
nam een hap…… werkelijk schuimbekken ( wb smaak)!
Dat klinkt niet prettig Marrian : )
Een heel essentieel verschil! Waar ik (als niet zo’n goede huisvrouw) nog wel benieuwd naar ben: wanneer gebruik je bij het schoonmaken nou soda en wanneer azijn?
De keuze voor azijn of soda wordt bepaald door het soort oppervlak dat je schoonmaakt en persoonlijke voorkeur.
Azijn is bijvoorbeeld niet verstandig op tegels waarin kalk zit omdat het dan de tegels aantast. Soda mag niet op tegels die met was bewerkt zijn.
Kijk dat is eindelijk eens duidelijk…ik ben geen schoonmaakprinses én geen keukenprinses maar dat zuiveringszout heeft me altijd geïnteresseerd. Super dat je het zo even uitschrijft.
Zuiveringszout/baking soda is ook een erg handig product. Je kunt er zowel mee koken als schoonmaken en het is ook nog geschikt voor persoonlijke verzorging.
Dit wilde ik altijd al weten. Ik kwam er ook maar niet uit wat nou precies baking soda was. Ik ga maar eens een pak kopen bij de AH en eens kijken wat ik er allemaal mee kan dan.
Zilversoda en baking soda gebruik ik regelmatig. Heerlijk om mee te poetsen!
Duidelijk artikel, fijn! Volgens mij kun je schoonmaak soda ook gebruiken om bv een voet mee te ‘ontsmetten’. Paar lepels in een bak (warm) water oplossen en met de voetjes erin als je een wondje hebt…
Ja, dat klopt inderdaad.
Zilversoda gebruik ik ook regelmatig!
Toen ik nog in Nederland woonde, gebruikte ik altijd Driehoek om alles mee schoon te maken. Ik deed ook iedere maand mijn lege wasmachine met Tricel reinigen ter onderhoud. Ik deed dan 4 eetlepels in het wasmiddelbakje en de rest van het zakje in de lege trommel en stelde het 90 graden programma in. Werkte perfect en nooit problemen gehad met mijn wasmachine. We hebben dat ding al 11 jaar! Hier in Duitsland is Heitmann een goed merk!
Vroeger gebruikte wij vaak een badje van soda om in te weken als je een ontsteking had ofzo. Ik was door de jaren heen vergeten welke variant dit ook alweer was. En heb al meerdere malen de verkeerde gekocht. Maar met dit artikel moet het wel goed komen 😀 Super handig!
Ik doe ook elke maand een beetje soda met heet water door het afvoer putje, dat was een tip van degeen die de keuken hier kwam installeren. Duidelijk artikel.
Helder! Veel wist ik al, baking soda wordt regelmatig gebruikt in recepten bijv die ik maak
Grappig dat er eigenlijk zoveel verwarring ontstaat en niet zo gek ook. Stel je voor dat je precies het verkeerde gebruikt. Goed uitgelegd!
Fijn deze uitleg. Ik raakte ook helemaal in de war. Gek dat je zuiveringszout kunt eten. Klinkt juist eerder als de schoonmaakvariant haha
Ja hè! Dat doen de Engelsen veel beter. Die noemen het gewoon ‘baking soda’. Dan weet je tenminste wat je er mee kunt doen.
Handig zo’n uitleg! Gelukkig wist ik het al, maar ik gebruik beiden dan ook veel. 😉
Ik gebruik dat haast nooit. Af en toe wel zilversoda! Handig artikel!
Handige blogpost! Voor mensen die het niet zoveel gebruiken is dit wel verstandig om te lezen ;).
Die pakjes van Arms&hammer zijn geweldig. En stukken goedkoper dan die zakjes van Oetker. Tenzij je het weinig gebruikt, want de werking loopt bij een geopende verpakking wel terug
En ik altijd maar denken dat baking soda en bakpoeder hetzelfde waren! (Bedankt mam)
Hier heb ik tenminste wat aan 🙂
Heb ik ook weer wat nieuws bijgeleerd 😉
Duidelijke uitleg! Je herinnert me er weer eens aan om het erbij te pakken met schoonmaken.
Ik gebruik alleen maar schoonmaaksoda. Maar wel een heel handig artikel. Baksoda heb ik nog nooit gebruikt. Ik zal dus niet zo snel in verwarring zijn😉
Handige tips!! Ik gebruik soda om ontstekingen te reinigen
Ow ik wist helemaal niet dat zuiveringszout ook een vorm van soda was!
Lekkere informatieve blog, weer wat geleerd vandaag 🙂
Wat handig artikel. Het blijkbaar zijn er veel varianten. Thanks voor duidelijk vergelijken.
Graag gedaan!
Handig deze uitleg. Ik gebruik alleen soda voor schoonmaken. En nu weet ik eindelijk wat baking soda is
Baking soda is zo fijn! Heb je het wel eens gemengd met drinkwater?
Ha grappig! Dit heb ik me heel vaak afgevraagd. Vooral het verschil tussen bakpoeder en baking soda.
Het klinkt ook allemaal hetzelfde inderdaad! Maar bakpoeder is dus echt wat anders dan baking soda.
Vroeger als ik een zwerende vinger had moest ook altijd mijn vinger in een badje me soda houden. Welke soda is dit? baksoda of zuiverings- zilversoda?
Volgens mij kan het met allebei Erwin. Maar ik zou zoiets even aan mijn huisarts vragen als ik jou was.
Het ingredient van dr. Oetker Baksoda is identiek aan Arm en Hammer, pure NatriumBiCarbonaat wat hetzelfe is als NatriumWaterstofCarbonaat.
Bakpoeder dat al veel langer op de markt is in NL dan de Baksoda van dr. Oetker, is een mengsel van oa Baking Soda ea. De bewoording bij de foto ‘niet zuiver’ is scheikundig gezien niet helemaal correct aangezien de stoffen technisch gezien zuiver horen te zijn (foodgrade).
Baking soda werd wel verkocht, onder een andere bekende naam Zuiveringszout. Wat wederom een benaming is voor NatriumBicarbonaat. Dit werd veelal bij apotheken en natuurvoedingswinkels verkocht.
Mijn 2 ct