Beroerd wakker worden van middagdutje: hoe komt dat?

beroerd wakker worden van middagdutje

Toen de kinderen nog klein waren, probeerde ik het advies: ‘Ga slapen als je kinderen slapen,’ op te volgen.

Dus als de baby en/of peuter een middagdutje deed, probeerde ik ook te slapen.

Maar als het me al lukte om in slaap te vallen, werd ik daarna altijd heel beroerd wakker. Beslist niet verkwikt en vol energie. Eerder heel lamlendig. En ik ben niet de enige. Er zijn meer mensen die zich juist beroerd voelen in plaats van fris en fruitig na een siësta/middagdutje.

De beloftes van het middagdutje

Je beroerd voelen na een middagdutje staat haaks op het idee van de zogenoemde ‘power nap‘. Even kort slapen overdag, en je kunt er weer helemaal tegenaan. Middagdutjes zouden de volgende positieve effecten hebben:

 • Ontspanning
 • Je kunt beter presteren
 • Je humeur wordt beter
 • Je bent alerter

Dus waarom voelde ik me dan vaak juist heel beroerd na een middagdutje? En sommige anderen ook?

Beroerd wakker van een middagdutje? Hier is de oorzaak!

Ik sliep waarschijnlijk te lang! Hierdoor belandde ik in een deel van de slaapcyclus dat ‘diepe slaap’ heet. En als je daaruit wakker wordt geschud voel je je beroerd in plaats van verkwikt. De truc is dus vooral niet te lang te slapen tijdens een middagdutje.

Laat een middagdutje niet langer duren dan maximaal 10 tot 20 minuten!

Langer moet je niet willen, want dan bereik je juist het tegenovergestelde van wat je wilde: je voelt je akelig, moe en lamlendig na een te lange power nap.

Hoe kun je wél prettig een middagdutje doen?

 • Slaap ‘s middags niet langer dan 20 minuten.
 • Vermijd een middagdutje na 15 uur. Voor je lichaamsritme is een dutje tussen 13 en 15 het meest natuurlijk.
 • Zorg dat je prettig en comfortabel ligt.

Samenvattend

Hoewel een middagdutje je als het ware een nieuw mens kan maken, zijn er wel een aantal dingen om op te letten als je ‘s middags even wilt slapen. De belangrijkste tip is om niet langer te slapen dan 30 minuten.

Leestip

Lees ook mijn post Ik heb hypnagoge hallucinaties.

Doe jij wel eens een middagdutje? Hoe lang, en hoe voel je je daarna?

28 Responses to Beroerd wakker worden van middagdutje: hoe komt dat?

 1. Herkenbaar. Hoewel ik de laatste jaren soms in de middag op bed ga, als ik een heel slechte dag heb. Dan slaap ik weleens een paar uur achter elkaar en dan heb ik blijkbaar die cyclus wel voltooid en merk ik dat het me goed gedaan heeft.

 2. Ik heb inderdaad ook vaak last van een middagdutje. Ik probeer altijd maximaal een kwartiertje te slapen door een wekker te zetten, maar dan ben ik al te laat heb ik gemerkt want dan heb ik al behoefte om te blijven slapen! Volgens mij val ik gewoon pats-boem in de diepe slaap 😅
  Marloes recently posted…Spam je blog!My Profile

 3. Dat zou bij mij verklaren waarom ik zo klaarwakker ben als ik s-avond naar bed ga en dan na kwartiertje alweer zo wakker ben en dan voorlopig ook niet meer slaap.
  Ik kan alleen middagdutje in bed doen, even wegzakken in een stoel lukt me niet, of ik wordt helemaal verstijfd wakker met 2 slapen de armen.
  Dus slaap ik alleen tussendoor als ik ziek ben en dan voel je je toch al beroerd.

 4. Sinds ik in Zuid-Amerika woon kun je eigenlijk niet zonder siesta. Hier is het onderdeel van de cultuur en de winkels zijn dan ook dicht tussen de middag. Iedereen ligt hier lekker even in de hangmat of onder een boom. Ik ben er zelf nu ook al helemaal aan gewend, lekker hoor!

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.