Zijn kaarsen ongezond?

kaarsen

Een kennis vertelde dat ze haar woonkamer helemaal opnieuw had moeten verven omdat de vorige bewoner graag kaarsen brandde waardoor de muren en het plafond vies waren geworden.

Sindsdien ben ik huiverig geworden om kaarsen aan te steken in huis. Hoe gezellig ik ze ook vind.

Want uit onderzoek blijkt bovendien dat het branden van 1 kaars meer roetdeeltjes in de lucht brengt dan het verkeer op een drukke straat. (Bron: Hygge, de Deense kunst van het leven)

Lekker dan!

En dan heb ik het nog niet eens over kaarsen met een geurtje. Want die zijn nóg veel ongezonder!

Maar hoe zit dat nou precies, en zijn er ook kaarsen die wel oké zijn?

Wat maakt kaarsen ongezond?

Kaarsen kunnen slecht voor je gezondheid zijn om de volgende redenen:

  • Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Dat is meestal paraffine. Paraffine is een bijproduct van de olie-industrie dat ontstaat bij het raffineren van ruwe olie. Paraffine is zelf niet giftig, maar er zitten stoffen in die dat wel zijn. Zoals benzeen.
  • De lont. In sommige landen zit daar lood in. Ken je de uitdrukking: ‘Ik ruik lont?!’ Nou dat kan letterlijk dus kwalijk zijn! Gelukkig hoeven wij daar op zich niet bang voor te zijn, want lonten met lood er in zijn in de EU verboden.
  • Geurkaarsen kunnen vervelende chemicaliën bevatten. De geur moet ergens vandaan komen!

Zo kun je toch veilig kaarsen branden

  1. Zet een raam open als je een kaars brandt. In de winter is dit natuurlijk een waardeloze tip. Maar je zou op z’n minst goed kunnen luchten na het branden van kaarsen.
  2. Verder is het verstandig om het aluminiumcupje van een waxinelichtje te verwijderen als je het gaat branden. Maar nog beter is het om helemaal geen waxinelichtjes te gebruiken. In waxine lichtjes zit namelijk veel paraffine. Daar danken ze zelfs hun naam aan: een samentrekking van wax en paraffine!
  3. Controleer de lont. Pulk er een beetje aan en kijk of je iets van ijzerdraad ziet. Of rol het puntje van de lont over papier. Als het een grijs spoort achterlaat zit er waarschijnlijk lood in. Brandt de kaars dan liever niet want dan zou er lood, tin of zink in kunnen zitten. Kies voor kaarsen met een katoenen of papieren lont.
  4. Ga niet voor de goedkoopste kaarsen. Vaak zitten daar meer schadelijke stoffen in.
  5. Vermijd geurkaarsen, tenzij de geur natuurlijk is zoals die van bijenwaskaarsen.
  6. Let op dat je kaars niet op de tocht staat. Want dan zal hij eerder gaan roken.
  7. Gebruik sojawaskaarsen of bijenwaskaarsen

Sojawas en bijenwas kaarsen

Sojawaskaarsen zijn gemaakt van sojabonen, 100% biologisch afbreekbaar en er zitten geen chemicaliën in. Als ze tenminste voor 100% uit soja bestaan. Check dat dus wel even. Want fabrikanten mogen het al een sojawaskaars noemen vanaf 25% soja. Sojakaarsen van 100% soja vind je bijvoorbeeld op sojakaarsen.nl. Bij Holland en Barrett (voorheen De Tuinen) verkopen ze ook soja kaarsen. Maar ik weet niet zeker of die ook van 100% soja zijn:

sojakaars

14,99

Bijenwaskaarsen worden gemaakt van omgesmolten honingraten. Ook hierbij is het slim om er op te letten dat ze uit 100% bijenwas bestaan. Voor fabrikanten is 51% Bijenwas namelijk al genoeg om een kaars een bijenwaskaars te mogen noemen.

Bij bol.com koop je voor 21,95 een pakketje om je eigen bijenwaskaarsen te maken:

bijenwas kaars

En bij AliExpress koop je ze kant en klaar voor 9 dollar:

kaarsen bijenwas

9 dollar bij AliExpress

Ikea heeft kaarsen van stearine

Bij Ikea kun je kaarsen kopen van stearine. Stearine wordt gemaakt van dierlijk vet. Stearine kaarsen hebben minder schadelijke stoffen dan paraffine kaarsen. Ze zijn een soort tussenweg tussen paraffine kaarsen en bijen- en sojawas kaarsen.

kaarsen ongezond

3,99 voor 20 stuks bij Ikea

Conclusie

Je kunt best zo nu en dan gezellig een kaarsje opsteken. Maar elke dag een heleboel kaarsen aansteken in een afgesloten ruimte is niet zo’n goed plan. En als je een kaars aansteekt zet dan als het even kan een raampje open.

Volgens Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht komen er altijd stoffen vrij als je iets brandt. Dus ook bij zogenaamde gezonde kaarsen.

Maar in ieder geval komen er bij sojawas en bijenwaskaarsen véél minder vervelende stoffen vrij.

Hoe vaak brand jij kaarsen? En welke soorten?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: