Toilet tol bij de Hema 40 cent

toilettol hema

Van de week was ik bij de Hema en ik schrok van de prijs voor toiletgebruik:

Die was ineens 40 cent.

Toilet tol bij de Hema ook voor bezoekers restaurant

Aangezien ik zojuist twee koppen koffie en een stuk appeltaart had afgerekend vroeg ik of de prijs voor het toiletgebruik ook voor de gebruikers van het Hema restaurant gold. Volgens het meisje achter de balie moet je inderdaad ook betalen als je iets drinkt of eet in het Hema restaurant.

Eerlijk gezegd vind ik dat weinig sympathiek van de Hema. Normaliter is het toiletgebruik gratis als je ergens koffie drinkt of iets eet. En bovendien vind ik 40 cent gewoon ook best veel.

De Consumentenbond noemt dit fenomeen ‘toilet tol‘. Ik vond er een artikel over uit 2004 op nu.nl met daarin 3 organisaties die hun mening geven over toilet tol!

1. De Consumentenbond over toilet tol

In 2004 sprak Juliëtte Oolders van de Consumentenbond zich fel uit tégen de zogenoemde toilettol:

‘Een schoon toilet hoort inbegrepen te zijn. In de horeca moet wc-bezoek gratis zijn. Het is uiterst klantonvriendelijk om de kosten daarvoor te verhalen op de gasten. Al helemaal als de kosten oplopen tot een halve euro. Dat is schandalig.’ (Juliëtte Oolders van de Consumentenbond)

2. De stichting Ombudsman over toilet tol

De stichting Ombudsman concludeerde destijds dat als er een bordje bij de wc staat dat je moet betalen, en je gaat op de wc zitten, er een stilzwijgende, geldende overeenkomst geldt. Maar tegelijkertijd ben je niet verplicht om te betalen. Dus tsja, daar kun je alle kanten mee uit…

3. Koninklijke horeca Nederland over toilet tol

Volgens Koninklijke horeca Nederland zorgt de toilet tol voor veiligheid en schone toiletten. De toiletjuffrouw houdt immers toezicht en maakt de wc’s schoon. Maar zij vonden destijds 20 cent voldoende betaling.

Hoe zit dit wettelijk gezien?

De meeste gemeentes laten het aan de eigenaar van een horeca gelegenheid over of toiletgebruik gratis is of niet. Dit staat in een ‘exploitatievergunning’. Daarnaast moet je je als consumenten houden aan de regels van de ‘horeca exploitant’.

Mijn conclusie over toilet tol

Ik snap helemaal dat cafe’s en restaurant liever niet willen dat iedereen maar binnenloopt om van het toilet gebruik te maken. Zelfs niet tegen betaling. Maar als betalende klant in een horeca gelegenheid vind ik het wel zo sympathiek als daar toiletgebruik bij zit inbegrepen.

Voor mij is de toilet tol een reden om toch weer vaker koffie te gaan drinken bij Bakker Bart. Want niet alleen is daar het tweede kopje koffie gratis, ook het toiletgebruik is er ook gratis : ) En er zitten echt geen junkies in de wc en het is er ook prima schoon!

Wat vind jij van toilet tol?

54 Responses to Toilet tol bij de Hema 40 cent

 1. Bij ons in de buurt zijn de meeste Hema toiletten toegankelijk via een poortje waar je 50 cent in moet doen. Je krijgt dan een bonnetje en daarmee krijg je de 50 cent weer terug als je een kop koffie drinkt. En dat hoeft niet op dezelfde dag.

 2. Als je iets eet of drinkt hoort het gratis te zijn iets met service ofzo.. Ik snap dat je iets moet betalen als je alleen naar de wc moet. Hier in Spanje is al het toilet bezoek gratis al werken sommige van de macdonalds nu wel met een code. Eerst iets kopen en op de kassabon staat een nr wat je dan moet intoetsen de code is maar een keer te gebruiken. Dus als je een familie hebt mag er maar een persoon naar de toilet..
  Sylvia recently posted…About last week.. #15My Profile

 3. Ik vind het bizar dat je moet betalen voor toiletbezoek als je ergens iets eet of drinkt. Als je alleen maar binnen komt om het toilet te gebruiken, dan vind ik het al een ander verhaal, dan vind ik het best logisch. Ik ben ook best bereid te betalen voor mijn toiletbezoek als ik verder nergens gebruik van maak.
  Jenn recently posted…The Night Run FestivalMy Profile

 4. Vanaf het moment dat ik uit ging, werd het een doorn in mijn oog. Je betaald entree, je betaald voor je drankje en soms tot wel 2 euro voor de wc die er niet uitziet. Dat winkels als de Hema zich nu ook tot die praktijken verlagen vind ik verschrikkelijk. Net nu stations van Shell allemaal geïnstalleerd beginnen te worden met een 2-the-loo of hoe het ook precies heet. 50 euro cent in de poort, je krijgt een bonnetje en dat is meteen 50 cent te goed in de shell winkel en te besteden in 3 maanden. Die toiletten zien er nog 10x beter uit dan de gemiddelde horeca of warenhuistoilet.
  Bianca Schrijft recently posted…Recensie: Onverschrokken van Lesley LivingstonMy Profile

 5. Och dat is al jaren in Arnhem. Ik wilde toen niet betalen omdat inderdaad als je ergens eet of drinkt dan moet de horeca voor toiletten zorgen. Maar als je dan weer niet betaald heb je er de toiletjuffrouw mee en dat is dan ook weer niet aardig. Ik herinner me trouwens net dat t bij de MC Donald was.
  Nancy recently posted…BALANCED WITH MEDITATIONMy Profile

 6. In Leiden heeft de Hema dit ook. Compleet met ‘toiletmeneer’ die er heel streng op is. Kinderen krijgen wel weer een snoepje en het is erg schoon. Ik ben na een Hema-ontbijt gewoon gegaan zonder te betalen, toen hij er niet zat…ik stond er de vorige keer erg van te kijken dat je moest betalen na een Hema-lunch…

 7. Vaak is het dan ook zo dat er wel iemand zit maar dat die er GEWOON zit… Dat vind ik dan ook niet kunnen. Als ik ergens iets drink of eet zou het gratis mogen zijn. Moet ik betalen dan wil ik ook wel dat het effectief proper is… en ik vind het zeker niet erg te betalen als ik geen klant ben.

 8. 40cent is een vreemd bedrag. De meeste betaalde toiletten die ik ken zijn 50 cent en dat kan dan met 1 muntje. Van een Hema in een buurdorp wist ik dat het gratis was voor de restaurantbezoekers, maar dat toilet is dan ook in het restaurant. Hier in Alkmaar zit tussen het restaurant en de toiletten een meter of 60 winkel en dan lijkt me dat lastig controleren. Ik weet overigens niet hoe ze het daar doen.

  Wel weet ik dat de toiletten op (Nederlandse en Duitse) stations 50cent zijn en dat de grote stadsbibliotheek dat hier ook vraagt via een deur die alleen open gaat als je er eerst 50 cent in stopt. Bij de parkeergarage gaat het hier net zo. Bij een flink winkelcentrum aan de zuidkant is het gratis. Die hebben een prachtige en erg goed onderhouden toiletgroep voor 6 vrouwen, 6 mannen en iemand in een rolstoel die allemaal simultaan kunnen uitwerpen. Alleen zit dat boven in een uithoek en niemand weet die te vinden. Je ziet er hooguit 2 personen tegelijk, maar vaker ben ik de enige. Terwijl er een AH-XL met 12 kassa’s onder zit.
  Ximaar recently posted…Apr-16: GEK-NummerMy Profile

 9. Nog even wachten tot de ‘juiste’ leeftijd, ik moest onlangs snel naar het toilet en reed langs bij Mc Donalds. Bestelde een capucino ennrekende €0,69 af. 65+ korting.
  Het kan zijn dat mijn moestuin outfit en mijn rimpels een geweldige indruk hebben gemaakt!

 10. Erg prijzig en totaal onnodig als je daar al iets hebt gekocht! Bij Bakker Bart heb ik ooit eens gratis onze dochter mogen verschonen, want toen ik bij Kruidvat schone luiers kocht, mocht ik haar niet eens daar verschonen, belachelijk! Ieder met kleine kinderen op de fiets weet hoe vervelend het is voor een kleintje om nog 5 km met een enorm vieze luier te moeten rondlopen :(… Ik maak dus graag reclame voor onze bakker Bart; die snapt het tenminste :)!
  Adrianne recently posted…Paasweekend achter de rug, werkweek voor de boeg…My Profile

 11. Leuke blog om te lezen! Weer een nieuw woord geleerd ‘toilettol’ 😀

  Maar idd een beetje raar dat het voor restaurant gebruikers niet gratis is… Hema krijgt de koude douche 😉

 12. In onze stad kost een toiletbezoek bij de Hema 35 cent. Ik drink elke zaterdag koffie bij de Hema en maak geregeld gebruik van het toilet. Nooit over nagedacht eigenlijk, dat dat raar is om te betalen! Vaak geef ik 50 cent, en dat doe ik vooral omdat de toiletmeneer zo ongelooflijk vriendelijk en klantgericht is. Na ieder toiletgebruik maakt hij het toilet schoon. Ze zijn zo brandschoon, echt ongelooflijk. Ik gun hem het allerbeste, daarom geef ik met liefde 50 cent.

 13. Ik vind het ook altijd zo raar dat je moet betalen als je ook al iets in het restaurant koopt. Met kleine kinderen gebeurt het helaas toch best vaak dat ze even snel naar het toilet moeten… als het kan loop ik inderdaad ergens anders naartoe (bijvoorbeeld de bieb) maar dat kan niet altijd als ze hoge nood hebben 😉

 14. Om die reden alleen al drink ik geen koffie meer bij de HEMA. Mijn horeca verbruik vind dus elders plaats waar ik na aankoop consumptie vrij gebruik kan maken van het toilet. Die vaak toch iets schoner is dan de HEMA (in mijn stad).

  Vind dat t een service is. Mocht ik geen consumptie hebben verbruikt vind ik het logisch dat ik toch wel voor de dienst moet betalen. Hoewel ik 0,40 eurocent best veel vind. Het wordt niet eens na ieder gebruik gereinigd.

 15. Wat opvallend veel mensen die het niet eens zijn met betalen voor toilet. Je wil volgens mij niet weten hoeveel toiletgasten sommige horeca krijgen. Hoeveel liter water kost dat wel niet? Dat zijn kosten die toch betaald moeten worden. Als we het niet moeten betalen via een bijdrage, dan word het wel bij de prijs van drankjes en eten opgedrukt. Als er een toiletjuffrouw is, dan vind ik het niet meer dan normaal dat je haar geld geeft.
  Mijn tips voor gratis toiletgebruik: ziekenhuis, gemeentehuis, universiteit.Daar valt het niet op als je zo binnenloopt.
  Anita Willems recently posted…Het huis als beeld van ons zelfMy Profile

 16. Uit eventuele schaamte is toilet in openbare bedrijven al een drempeltje.Nou èn!!!

  30cent voor gebruik andermans toilet:
  Logisch, als geen-klant dat 30€cent betaald. Logisch is ook 50€cent!
  Een kopende-klant MOET NOOIT BETALEN!
  Gratis, en dat is de service!!!
  Mogen HEMA-kopende mensen ook voordelen hebben….Ja!

Leave a reply

CommentLuv badge