Nepmail: 6 soorten en hoe herken je het?

nepmail

Een tijdje terug kreeg ik een alarmerend mailtje. En het duurde even voordat ik door had dat het nepmail was...

Er stond in dat ik ergens te hard gereden had, en dat ik een boete moest betalen. Er ging een grote urgentie van het mailtje uit. Als ik nu direct zou betalen, kon ik de financiële schade nog beperken.

Het zag er zo geloofwaardig en officieel uit dat ik er bijna was ingetrapt. Gelukkig besloot ik, zij het enigszins paniekerig, even op Google te kijken over boetes voor te hard rijden. Zo kwam ik er achter dat je dergelijke boetes via je DigiD kunt inzien. En toen bleek dat ik er helemaal geen had. Phew!

Maar het maakte me er wel van bewust hoe echt, en officieel nepmail er uit kan zien!

In de DigitaalGids van de Consumentenbond kwam ik een artikel tegen, waarin ze 6 soorten nepmail beschrijven.

6 soorten nepmail volgens de Consumentenbond

  1. Nepmail van je bank. Deze krijg ik geregeld. Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat ik een nieuwe bankpas moet aanvragen. En dat kan dan via de link in de mail. Jaja...
  2. Telefonische phishing. Dit is dus eigenlijk geen nepmail, want je wordt gebeld. De bekendste vorm is volgens de DigitaalGids dat iemand je belt en zegt dat je computer problemen heeft en dat ze wel even met je willen meekijken wat er aan de hand is.
  3. Gijzelsoftware. In dit soort mailtjes zit een link of een bijlage. Maar als je er op klikt wordt je computer, en alles wat er op staat als het ware op slot gezet. Je kunt dus niet meer in je eigen computer. Vervolgens eisen ze honderden euro's om het voor je op te lossen.
  4. Winacties. Hierbij doen ze net alsof je iets hebt gewonnen. Je moet alleen nog even op de link klikken om de prijs te claimen. Joh, dat doe je toch wel even?!
  5. Datingsites. Via internet ontmoet je iemand met wie het klikt. Maar na een tijd heeft die persoon het financieel moeilijk en vraagt je om je even wat geld te lenen...
  6. Berichten van bekenden. Dit is helemaal een lastige! Je krijgt dan een berichtje van een goede vriendin dat ze bijvoorbeeld gestrand is op vakantie en dat haar portemonnee en alle spullen zijn gestolen. Kun jij even geld sturen? Even voor de duidelijkheid: het account van die goede vriendin is dan dus gehackt. Het is niet dat zij ineens een aso is geworden die geld van je probeert te stelen. Een variant is dat je gevraagd wordt om bij te dragen aan een verjaardagscadeau, dat geheim moet blijven. Dus je kunt het niet navragen.

Hoe herken je nepmail?

De gevaren van nepmail zijn denk ik wel duidelijk! Ze zijn er altijd op gericht om je geld af te troggelen. Maar hoe herken je ze? Want dat is echt niet altijd zo makkelijk. Bovendien klinkt nepmail vaak heel dringend, en dat je snel moet handelen! Daardoor kun je in de paniek schieten en niet goed nadenken. Dat had ik dus met die verkeersboete.

Dus: hoe herken je nepmail?

Zelf kijk ik altijd naar het emailadres van de afzender als ik het niet vertrouw. Ik krijg bijvoorbeeld regelmatig nepmail van Paypal, en aan het emailadres kan ik dan zien dat het niet echt van hen komt. Dat geldt ook voor mail van je bank.

Bijlages die problemen kunnen veroorzaken kun je vaak herkennen aan de volgende bestandstypes: zip, exe en js.

En last but not least zijn er bepaalde onderwerpen die erg populair zijn in webmail. Krijg je een mailtje over zo'n onderwerp? Wees dan extra alert:

  1. Bankzaken
  2. Incasso's
  3. Belasting
  4. Vorderingen
  5. Boetes
  6. Facturen
  7. Gemiste pakketleveringen
  8. Printerscans
  9. Autoschademelding

Voorbeeld nepmail die ik kreeg

Hier onder een nepmail die ik kreeg over mijn creditcard

nepmail

Mijn ervaringen met nepmail

Ik herken 6 van deze soorten nepmail. Alleen met nummer 5 heb ik nooit te maken gehad, maar dat komt ook omdat ik nooit op datingsites zit.

Conclusie over nepmail

Nepmail ook wel 'phishing mail' genoemd wordt steeds moeilijker te herkennen. De klieren die er achter zitten worden er steeds beter in om zo'n mail officieel te laten lijken.

Mijn persoonlijke ultieme advies is om bij twijfel te bellen om het na te vragen. Of je gaat naar je browser en vervolgens naar de website, en kijkt het daar na. Maar doe dat NOOIT via de link in de mail!

Meer weten over nepmail?

Op de website van HelloDigital krijg je advies en tips over nepmail. Bij bol.com vind je het boek Veilig online voor 8,50 met algemene informatie over veilig internetten.

veilig online

Komt een vrouw bij de hacker is ook een verontrustend boek over internet veiligheid. Ik schreef er ooit de post over: Ben jij veilig voor hackers?

komt een vrouw bij de hacker

Wat zijn jouw ervaringen met webmail? Ben je er wel eens ingetrapt?

Vergelijkbare berichten

23 reacties

  1. Oh dit lijkt mij zo erg! Gelukkig nog geen last van gehad.. wel de berichten gefeliciteerd je hebt een prijs gewonnen maar die komen bij mij binnen als spam..

  2. Nee, nog nooit in nepmails getrapt, ik ontvang ze ook nooit ;)
    Wel ben ik vorig jaar gehackt door mijn bovenburen, die een keylogger op mijn computer hadden gezet.
    Een keylogger is een programmaatje, wat jouw toetsaanslagen kan lezen, dus je tekst van wat je op Internet schrijft, wat bij mij geresulteerd heeft in een zware mishandeling door deze mensen, omdat ik iets minder aardigs over deze mensen had geschreven.
    Met Malwarebytes kun je je computer scannen op dit soort programma's en zo heb ik het ook gevonden.
    Hoewel de keylogger niet meer op de computer staat, heb ik nu wel altijd een anti-keyloggerprogramma draaien, zekerheid voor alles.
    Een anti-keylogger zet je toetsaanslagen om in onleesbare tekens.

    Verder heb ik een firewall en antivirus van Comodo.

    Groetjes Lily

  3. Ik werk bij een instelling waar ik dagelijks met phishing mails te maken heb. Het eerste herkenningspunt (dat geloof ik niet in je post terugkomt) is dat men niet persoonlijk wordt aangesproken in de aanhef

  4. Helaas krijg ik ook best vaak nepmails binnen. Vaak lijken ze heel echt, maar weet ik gelukkig dat het niet klopt, omdat ik helemaal geen connectie met het bedrijf heb. Mocht je een nepmail krijgen is het wel goed om het bij het echte bedrijf te melden, zodat ze actie kunnen ondernemen.

  5. Hier ook geregeld nepmails. Tot nu toe alles herkent. Ze worden wel steeds beter in de Nederlandse taal en steeds lastiger te herkennen voor veel mensen...

    Fijn weekend!

  6. Nepmails zijn een enorme pest. Met een grote dosis wantrouwen kun je je nog redelijk beschermen. Maar je kunt zomaar op een doodgewone site zitten (in mijn geval Weer on Line) en een verborgen dingetje per ongeluk aanklikken. Dan komt er is een hele gemene binnen, die je computerbestanden meteen afgrendelt. Malware is dus ook verschrikkelijk. Het heeft mijn computerdokter twee uur gekost om die rotzooi uit mijn computer te krijgen. Sinds die dag heb ik voor alle drie computers een abonnement op Hitman Pro. Die haalt de rotzooi er elke dag voor me uit.

  7. Er zijn maar weinig mensen die ik mijn email adres heb gegeven. Toch krijg ik dit soort mailtjes binnen. Ik heb te weinig verstand van computers en zaken als zip, exe en js zeggen me dus totaal niets.
    Om problemen te voorkomen verwijder ik alles van banken, Justitie etc. Van mijn bank kreeg ik ooit telefoon dat ze geen reactie van mij hadden ontvangen na hun verzonden email. Dat klopt mevrouw want ik verwijder om veiligheidsredenen alles wat via email binnen komt. Nu doen ze bepaalde zaken gewoon per reguliere post, of ik word gebeld. Dat moeten ze echter niet doen met een afgeschermd telefoonnummer, want ook daar ben ik zo klaar mee.
    Dating sites staan erom bekend een walhalla te zijn voor oplichters en andere psychopaten. Daar houd ik me dus helemaal niet mee bezig.

    Armoede maakt sommige mensen wel heel erg creatief. Vandaar mijn harde opstelling. En inderdaad, de goeden zijn er de dupe van.

  8. Heel af en toe ontvang is wel eens een mailtje van een verzender die ik niet ken en me totaal niets zegt. Die maak ik dan niet open en gooi hem weg. Wat me wel gebeurd is dat ik soms door een heel raar telefoonnummer wordt gebeld. Dan neem ik niet op en check het nummer op Google.

  9. Hier ook vaak hoor...Uw NS kaartjes liggen op u te wachten en dat soort dingen. Heel vervelend. Die belanden bij mij direct in de prullenbak!

  10. Helaas een keertje op kantoor... het was dusdanig geloofwaardig dat ik niet de enigste was. Het nadeel aan dit verhaal was dat de pc's direct van het netwerk moesten omdat alle pc's op het netwerk geïnfecteerd raakte! Heel handig binnen een flinke organisatie. Stom dus, maar helaas...

  11. Gelukkig nog nooit ingetrapt. De bankmails verwijder ik direct. Mails met een onderwerp dat "vreemd" is verwijder ik ook.
    En ja het is wel eens voorgekomen dat ik iets verwijderd heb dat geen nepmail was, maar kreeg toen gewoon een nieuwe mail of telefoontje.

  12. Ik kom ze regelmatig tegen, gewonnen prijzen, nieuwe bankpassen van banken waar ik geen klant ben, creditcards die geblokkeerd zijn (ik heb niet eens een creditcard), PayPal, nepfacturen van telefoonbedrijven. Ik ben er nog nooit ingetrapt gelukkig. Oh, laatst kreeg ik zelfs een fake boete van 'het cjib'.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.