Nepmail: 6 soorten en hoe herken je het?

nepmail

Een tijdje terug kreeg ik een alarmerend mailtje. En het duurde even voordat ik door had dat het nepmail was…

Er stond in dat ik ergens te hard gereden had, en dat ik een boete moest betalen. Er ging een grote urgentie van het mailtje uit. Als ik nu direct zou betalen, kon ik de financiële schade nog beperken.

Het zag er zo geloofwaardig en officieel uit dat ik er bijna was ingetrapt. Gelukkig besloot ik, zij het enigszins paniekerig, even op Google te kijken over boetes voor te hard rijden. Zo kwam ik er achter dat je dergelijke boetes via je DigiD kunt inzien. En toen bleek dat ik er helemaal geen had. Phew!

Maar het maakte me er wel van bewust hoe echt, en officieel nepmail er uit kan zien!

In de DigitaalGids van de Consumentenbond kwam ik een artikel tegen, waarin ze 6 soorten nepmail beschrijven.

6 soorten nepmail volgens de Consumentenbond

 1. Nepmail van je bank. Deze krijg ik geregeld. Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat ik een nieuwe bankpas moet aanvragen. En dat kan dan via de link in de mail. Jaja…
 2. Telefonische phishing. Dit is dus eigenlijk geen nepmail, want je wordt gebeld. De bekendste vorm is volgens de DigitaalGids dat iemand je belt en zegt dat je computer problemen heeft en dat ze wel even met je willen meekijken wat er aan de hand is.
 3. Gijzelsoftware. In dit soort mailtjes zit een link of een bijlage. Maar als je er op klikt wordt je computer, en alles wat er op staat als het ware op slot gezet. Je kunt dus niet meer in je eigen computer. Vervolgens eisen ze honderden euro’s om het voor je op te lossen.
 4. Winacties. Hierbij doen ze net alsof je iets hebt gewonnen. Je moet alleen nog even op de link klikken om de prijs te claimen. Joh, dat doe je toch wel even?!
 5. Datingsites. Via internet ontmoet je iemand met wie het klikt. Maar na een tijd heeft die persoon het financieel moeilijk en vraagt je om je even wat geld te lenen…
 6. Berichten van bekenden. Dit is helemaal een lastige! Je krijgt dan een berichtje van een goede vriendin dat ze bijvoorbeeld gestrand is op vakantie en dat haar portemonnee en alle spullen zijn gestolen. Kun jij even geld sturen? Even voor de duidelijkheid: het account van die goede vriendin is dan dus gehackt. Het is niet dat zij ineens een aso is geworden die geld van je probeert te stelen. Een variant is dat je gevraagd wordt om bij te dragen aan een verjaardagscadeau, dat geheim moet blijven. Dus je kunt het niet navragen.

Hoe herken je nepmail?

De gevaren van nepmail zijn denk ik wel duidelijk! Ze zijn er altijd op gericht om je geld af te troggelen. Maar hoe herken je ze? Want dat is echt niet altijd zo makkelijk. Bovendien klinkt nepmail vaak heel dringend, en dat je snel moet handelen! Daardoor kun je in de paniek schieten en niet goed nadenken. Dat had ik dus met die verkeersboete.

Dus: hoe herken je nepmail?

Zelf kijk ik altijd naar het emailadres van de afzender als ik het niet vertrouw. Ik krijg bijvoorbeeld regelmatig nepmail van Paypal, en aan het emailadres kan ik dan zien dat het niet echt van hen komt. Dat geldt ook voor mail van je bank.

Bijlages die problemen kunnen veroorzaken kun je vaak herkennen aan de volgende bestandstypes: zip, exe en js.

En last but not least zijn er bepaalde onderwerpen die erg populair zijn in webmail. Krijg je een mailtje over zo’n onderwerp? Wees dan extra alert:

 1. Bankzaken
 2. Incasso’s
 3. Belasting
 4. Vorderingen
 5. Boetes
 6. Facturen
 7. Gemiste pakketleveringen
 8. Printerscans
 9. Autoschademelding

Voorbeeld nepmail die ik kreeg

Hier onder een nepmail die ik kreeg over mijn creditcard

nepmail

Mijn ervaringen met nepmail

Ik herken 6 van deze soorten nepmail. Alleen met nummer 5 heb ik nooit te maken gehad, maar dat komt ook omdat ik nooit op datingsites zit.

Conclusie over nepmail

Nepmail ook wel ‘phishing mail’ genoemd wordt steeds moeilijker te herkennen. De klieren die er achter zitten worden er steeds beter in om zo’n mail officieel te laten lijken.

Mijn persoonlijke ultieme advies is om bij twijfel te bellen om het na te vragen. Of je gaat naar je browser en vervolgens naar de website, en kijkt het daar na. Maar doe dat NOOIT via de link in de mail!

Meer weten over nepmail?

Op de website van HelloDigital krijg je advies en tips over nepmail. Bij bol.com vind je het boek Veilig online voor 8,50 met algemene informatie over veilig internetten.

veilig online

Komt een vrouw bij de hacker is ook een verontrustend boek over internet veiligheid. Ik schreef er ooit de post over: Ben jij veilig voor hackers?

komt een vrouw bij de hacker

Wat zijn jouw ervaringen met webmail? Ben je er wel eens ingetrapt?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: