De voordelen van kleiner wonen

klein huis
Bron: Wikipedia. Moet je zien wat een schattig huisje!

Toen we van de stad naar het platteland verhuisden, verloren we één slaapkamer.

Ons huis in de stad had 5 slaapkamers op de bovenverdieping. En de garage hadden we ook omgetoverd tot slaapkamer. Ieder kind had dus een eigen kamer. Maar in ons huis op het platteland hebben we 5 slaapkamers. Dat betekende dat twee kinderen voortaan een kamer moesten delen. Dat werden mijn twee jongste zonen die destijds 8 en 10 waren.

Slaapkamer delen: succes hangt af van de kinderen

Of een slaapkamer delen goed uitpakt hangt erg af van de kinderen die de kamer moeten delen. Zo deelde het 19-jarige ex-vriendje van mijn jongste dochter zonder enige problemen een kamer met zijn tweelingbroer. Maar mijn middelste zoon vond het toen hij 13 was erg vervelend dat hij geen plek voor zichzelf had. Ik overwoog zelfs een caravan via marktplaats, of een blokhut in de tuin om hem zijn eigen ruimte te kunnen bieden.

Toch heb ik wel eens gedacht:

‘Moeten we een stuk aan ons huis aanbouwen? Is ons huis te klein?’

Tegelijkertijd lees ik steeds vaker in de krant over de ‘little house beweging‘. Mensen die bewust kiezen voor een leven in een soort pipowagen, of een heel klein huisje. En dan denk ik weer: ‘Welnee! Ons huis is goed zoals het is. Meer ruimte is niet nodig.’

Laten we de voordelen van kleiner wonen eens op een rijtje zetten!

De voordelen van kleiner wonen

 1. Kleinere huizen zijn in de regel goedkoper. Sterker nog, een zogenoemd little house heb je soms al voor 50.000,-. Met andere woorden: je hoeft ineens veel minder krom te liggen om je maandlasten op te hoesten.
 2. In kleine huizen heb je minder plek voor spullen! Spullen kunnen ballast vormen. Een klein huis is de ultieme reden om eens flink orde op zaken te stellen in je leven. Welke spullen wil je echt graag houden, en wat kan eigenlijk weg?!
 3. Kleinere huizen nemen minder plek in, en maken je ecologische voetprint kleiner.
 4. In een klein huis zit je dichter op elkaars lip. Nou klinkt dat misschien niet zo positief, maar in deze tijd waarin gezinsleden vaak schuil gaan achter hun eigen tablet is het een manier om met elkaar in contact te komen. Zij het noodgedwongen : )
 5. Een klein huis is veel goedkoper om te verwarmen.

Conclusie over de voordelen van kleiner wonen

Een kleiner huis kan leiden tot een eenvoudiger levensstijl en lagere maandlasten. Het dwingt je keuzes te maken.

Ben jij tevreden met de hoeveelheid ruimte in je huis? Of zou je meer of minder willen?

54 Responses to De voordelen van kleiner wonen

 1. MEER!! Definitely!
  We hebben nu een rijtjeshuis van ongeveer 120m2 met 3 kids (7, 8 en 11) en ik word inmiddels gelemaal gek! Ik heb echt meer ruimte nodig.. Binnen en buiten. Ik weet niet waar die drang vandaan komt, maar ik wil zo snel mogelijk verhuizen naar een woonboerderij.

   • We zijn inderdaad aan het rondkijken, maar ook bende aan het ruimen. Wat een troep verzamel je! Echt een hoop! We hebben er al een aantal ritten op zitten naar de vuilstort en kringloop met onze grote landrover. Ik vrees dat we nog een aantal keren moeten. Maar dit compenseert niet voor het gebrek aan natuur en ruimte. Wel zorgt het voor een opgeruimder hoofd. Dat is wel fijn.

 2. Het is net op welk moment je het vraagt. Ja, we hebben zat ruimte, we wonen met zijn 2-en in een eengezinswoning. Ruimte zat dus. Nu heeft mijn man een mancave, ik wil een kantoor/boekenkamer en dan hebben we nog de slaapkamer en eigenlijk willen we een logeerkamer of in een inloopkast. Dat is dan de laatste kamer van het huis en dat staat nu al 10 jaar ter discussie. 😉
  Bianca Schrijft recently posted…Recensie: Dagboek uit de rivierMy Profile

 3. Ik hou van grote lichte huizen met mooi uitzicht , maar helaas is dat niet realistisch en moet ik het doen met de huidige ruimte. Ik heb een gigantisch grote lange tuin , waar wel een stukje vanaf mag en dat zou ik dan graag bij de kleinste slaapkamer aan willen plakken 🙂
  Thea recently posted…Welkom lenteMy Profile

 4. Ja wij wonen heel klein. We wonen namelijk nu in een soort van vakantiehuisje met twee slaapkamers. Één slaapkamer en een goede tuin extra zou voor mij echt prima zijn. De kamer kunnen we dan gebruiken als werk/rommel/logeer kamer 😃en de tuin tja we leven voornamelijk buiten.
  Sylvia recently posted…About last week.. #10My Profile

 5. Wij woonden hiervoor in een kleiner huurhuis, waar de kinderen een slaapkamer moesten delen. We hebben een zoon en een dochter, dus dat kon niet blijven duren. Toevallig kunnen ook wij, de ouders, niet samen slapen, we hebben hinder van elkaar 😉 Dus toen we verhuisden naar dit huis, kregen we elk een eigen slaapkamer! Daar is ons huwelijk erg van opgeknapt!
  De kinders waren toen nog jonger en hadden veel speelgoed, wat voornamelijk in de huiskamer slingerde. Sinds ze een eigen kamer hebben, zijn we daar van af 🙂
  Maar als de kinderen de deur uit zijn, wil ik wel weer kleiner wonen. Een logeerkamer hoeft niet van mij, als we een bedbank of iets anders hebben, kunnen logées in de woonkamer. En ik heb liever een grotere tuin dan een groot huis 😉 De tiny houses vind ik ontzettend leuk, maar daar is ons huwelijk niet tegen bestand, vrees ik 🙁 Maar hé, wie weet? Tegen die tijd misschien wel <3

 6. Ik zou wel kleiner willen gaan wonen op een appartement met twee slaapkamers en een groot balkon maar ik denk dat ik daar alleen moet gaan wonen want mijn man kan de tuin niet missen,nu is het normaal dat de kinderen hun eigen kamer hebben maar toen ik nog thuis was woonde wij in een hele oude boerderij er was alleen putwater en een toilet buiten ,dus maar een slaapkamer een opkamer en een kleine zolderkamer voor 5kinderen en ouders ,broer op zolder een zus op een slaapzetel in de woonkamer en de rest met 3in een bed en mijn ouders in de slaapkamer en wij vonden dat normaal en trokken onze plan ,daar zou je nu eens moeten afkomen haha

 7. Ik vind het huis waar we nu wonen eigenlijk te groot. Het heeft hele grote ruimtes, maar die had ik liever anders ingedeeld gezien. We hebben in totaal 3 slaapkamers op een perceel van 160m2. Ons vorige huis in NL was kleiner, maar had wel 5 volwaardige slaapkamers! Ik begrijp de Duitse architectuur niet echt…🤔In de toekomst zou ik kleiner willen wonen!
  Essma recently posted…Mommy Tag | 20 questionsMy Profile

 8. Die tiny house beweging boeit mij enorm! Elke keer wanneer ik in een vakantiehuisje zit, dan valt mij op hoe efficient het ingedeeld is en denk dat we eigenlijk niet meer nodig hebben. Ik probeer me dan altijd voor te stellen hoe het zou zijn om er het hele jaar te wonen.

  Met het huis waar wij nu wonen ben ik heel tevreden. Als ik droom over een ander huis, dan is dat óf een kleiner huis met meer grond. Óf een heel groot huis waar bijv. ook mijn ouders bij in zouden kunnen wonen.
  Anita Willems recently posted…Seizoenstafel: lenteMy Profile

 9. Het ligt ook aan de indeling van het huis. Hiervoor woonde ik (alleen) in een huurhuis bovenwoning, met een galerij voor en een balkon achter. De indeling was superhandig, twee verdiepingen met in total 56m2. Beneden één grote kamer met aparte keuken, een trapkast en een halletje met wc; boven een overloopje, badkamer en 2 slaapkamers.

  Nu wonen we in rijtjeshuis, maar zijn we het laatste van het rijtje, met drie slaapkamers boven en eentje beneden. Die kamer beneden heeft geen ventilatie, dus daar kun je niet voor langere tijd iemand laten slapen. We gebruiken ‘m als kanoortje en als logeerkamer. De meiden van 5 en 8 slapen nog in een stapelbed, en de kamer ernaast is de logeerkamer voor stellen / langere periodes. Die kamer is alleen te bereiken dóór de kamer van de meiden heen. Ik weet dus nog niet hoe dat later moet, als ze aparte kamers willen en stel dat moment zo lang mogelijk uit. We hebben een echte logeerkamer wel nodig, want mijn ouders zijn er regelmatig een week, en andere vrienden blijven ook regelmatig een nachtje slapen, vooral als ze op vakantie gaan, want we wonen naast het vliegveld :). Groot voordeel van dit huis: de zolder en de garage, en de TUIN! Ik zou niet meer zonder kunnen!

 10. Hm wij wonen ook in een rijtjes huis(op de hoek) maar de 2 jongsten delen hun slaapkamer, vanaf de geboorte al dus geen probleem.
  Daarbij logeren kan bij ons altijd, dan word er gewoon een extra matras op de grond gelegd, ouderen mogen dan in een bed van een der onzen, en dan ligt een van ons op t veldbed op de grond.
  Mocht er een gast toch graag een eigen slaapkamer wensen, dan gaat een der kinderen bij de anderen slapen, kortom wij zien het probleem van klein wonen/te weinig slaapkamers niet echt 🙂
  Ben wel benieuwd hoe jij het met je zoon hebt opgelost Vlijtig Liesje?
  sillie recently posted…etenMy Profile

 11. Ik zou liever niet kleiner willen wonen, ben bv echt heel erg blij met de lege ruime zolder voor spelende kinderen, yoga, sport etc.
  Maar groter hoeft ook echt niet.
  We hebben een eengezinswoning van 105 m2 ofzo. 3 slaapkamers en een zolder. ML heeft in een van de slaapkamers een kantoortje waar ook een bed staat voor logé’s.

 12. Ons huis is me aan de grote kant. Ik wil tzt graag wat kleiner gaan wonen. Een tiny house zal het niet worden, of ik moet in een armer klimaat wonen 🙂

 13. Ik woon in een schattig houten huisje met veel grond, rust en ruimte eromheen achteraf in het buitengebied. Liever klein wonen en een grote tuin voor mij dan andersom! In een goed half uurtje heb ik mijn huis gepoetst en gezogen, ideaal! 🙂

 14. Ik ben eigenlijk best wel tevreden met mijn appartement, maar ik weet niet of ik zou blijven als ik kinderen krijg, maargoed.. dat zien we dan wel :p. Qua rommel zou kleiner wel beter zijn, maar te klein lijkt me dan ook weer niks. Liefs.x
  Joyce rdt recently posted…#164My Profile

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.