Top 10 ongezonde toevoegingen in jouw eten

boodschappencoachSteeds meer mensen kiezen er voor om iets helemaal zelf te maken, dus zonder pakjes of zakjes. In het Engels noemen ze dat ‘from scratch‘.

Bijvoorbeeld geen maraconisaus maken van een handige Knorr mix, maar met verse tomaten. Karin werd zelfs beroemd met haar kookboeken over Koken zonder pakjes en zakjes.

Koken from scratch is in

Het idee hier achter is dat je dan allerlei enge toevoegingen in je voedsel vermijdt. De voedingsindustrie heeft de reputatie dat ze allerlei chemicaliën toevoegen aan producten om ze lekkerder te maken, of langer houdbaar. Een aantal van deze toevoegingen vind je terug op de ingrediëntenlijst als E-nummer.

In zijn boek De Boodschappencoach noemt Ir. Ralph Moorman 10 toevoegingen die de gezondheid volgens hem het meest bedreigen.

Top 10 ongezonde toevoegingen volgens de Boodschappencoach

  1. Nitriet. Komt voor in filet american, worst, rookvlees en veel andere bewerkte vleeswaren.
  2. Sulfiet. Dit vergroot de houdbaarheid. (E150b, E150d en E221 t/m E228). Zit in wijn, gedroogde vruchten en kokosmelk.
  3. Monosodiumglutamaat (621). Wordt gebruikt om hartige smaken te versterken. Zit o.a. in kant-en klaarmaaltijden, kruidenzakjes, chips.
  4. Aspartaam (E951): zoetzstof. Zit o.a. in suikervrije producten zoals kauwgom, pudding, ijsthee.
  5. Kleurstoffen (E124 en E133). Komen voor in snoep, frisdrank en producten die suggereren dat er fruit in zit.
  6. Fructose. Zit in frisdranken, vruchtensappen, honing.
  7. Butylhydroxyaniol (E320) en butylhydroxytolueen (E321). Komt voor in aroma’s, chips, kauwgom en snoep.
  8. Gehydrogeneerde olieën. Zorgen voor stevigheid en houdbare structuur. Zit in pindakaas, koekjes, chips, snacks.
  9. Benzoëzuur (E210) is conserveringsmiddel. Komt voor in siroop, mosterd.
  10. Linolzuur. Zit in margarines, zonnebloemolie, producten waarbij in de ingrediëntenlijst staat ‘met plantaardige olieën’

Naar de keukenkastjes: welke gevaren schuilen er bij mij?!

Toen ik dit enge lijstje had gelezen rende ik naar mijn keukenkastjes en rukte daar enkele verdachte dingen uit.

Zoals een zakje Knorr macaronimix. Daar kwam ik wel ‘kaliumchloride’ op tegen wat ik niet best vind klinken, maar geen toevoeging uit de top 10. Mijn volgende verdachte product leek me de Vlugge Japie koeken van de Lidl. Dat zijn Friese kruidreepkoeken die de kinderen graag meenemen naar school. En ja, bij deze was het raak: fructose zit er in, nummer 6 in de top 10. Daarnaast nog natriumcarbonaten en difostaten. Vervolgens greep ik de Calvé slasaus van de plank. Ook daarin zit nummer 6: fructose. En antioxidant E385.

Toen ik deze voedingswaren onderzocht liep ik meteen tegen een verbeterpunt van De Boodschappencoach aan:

Een index waarmee je makkelijk alle enge toevoegingen kunt opzoeken in het boekje.

Zo kon ik bijvoorbeeld niet even kaliumchloride uit de Macaronimix in het boekje opzoeken om te kijken wat dat nou precies is.

Conclusie

In het boekje De boodschappencoach geeft Ir. Ralph Moorman praktische aanwijzingen om de risico’s van moderne voeding te kunnen inschatten. Je kunt het gebruiken om gezonder in te kopen in de supermarkt. Ik vond het een intimiderend boekje. De ingrediënten hebben moeilijke scheikundige namen, en het klonk allemaal een beetje eng.

Het vraagt denk ik best veel tijd en aandacht om je de verschillende ingrediënten en toevoegingen eigen te maken. Maar ik weet van anderen dat dit een kwestie van investering is. Op een gegeven moment wordt etiketten lezen een tweede natuur.

Praktische informatie over De Boodschappencoach

De nieuwste versie van De Boodschappencoach dateert uit 2016 en is voor 15,95 te koop bij bol.com.

boodschappencoach

Hoe denk jij over toevoegingen aan je voedsel?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: