Heb ik als blogger per ongeluk belasting ontdoken?!

kansspelbelastingIk geloof niet zo in prijzen winnen.

Ik win dan ook zelden tot nooit wat. Dat is mijn eigen schuld. Ik doe namelijk bijna nooit mee aan prijsvragen! Dus dan wordt het natuurlijk wel een beetje lastig om wat te winnen.

Mijn man daarentegen zou dolgraag de loterij willen winnen. En hij koopt zo nu en dan wel eens een staatslot. Maar tot dusver zonder resultaat.

Prijsvragen en winacties: pas op voor kansspelbelasting!

Er zijn mensen die letterlijk en figuurlijk veel werk maken van meedoen aan prijsvragen, winacties en kansspelletjes. Niet voor niets zijn er allerlei forums en websites die helemaal gewijd zijn aan prijsvragen. En ik denk dat als je het serieus aanpakt je best een behoorlijke opbrengst kunt hebben.

Bovendien zijn er steeds méér prijsvragen waaraan je kunt meedoen. Neem nou Blogland! Menig blogger organiseert tegenwoordig prijsvragen. Zelfs ik houd wel eens prijsvragen als ik het product erg leuk vind.

Maar wist jij dat, als je als blogger een prijsvraag of loting organiseert je te maken kunt krijgen met kansspelbelasting? En ook als winnaar van prijzen?

Hoe zit dat als je als blogger een prijsvraag organiseert?

Laten we eerst eens even kijken hoe het zit als je als blogger een prijsvraag organiseert! Volgens de Belastingdienst is er sprake van een kansspel bij:

  • een spel waarbij toeval of geluk bepaalt wie wint
  • een prijsvraag waarbij de kennis en/of vaardigheden van de deelnemers bepalen wie wint

Heb ik per ongeluk de belasting ontdoken?!

Uh-oh. Volgens mij beantwoorden bijna alle prijsvragen op blogs aan deze twee criteria. Dus ik kreeg het een beetje warm! Want ik heb dan wel niet veel prijsvragen georganiseerd, maar toch wel een aantal.

‘Heb ik per ongeluk de belasting ontdoken als ik een prijs uitreikte?’ vroeg ik me bezorgd af.

Maar gelukkig is er een uitweg: Als de prijs minder dan 449,- is geldt er een vrijstelling van kansspelbelasting. Phew. De prijzen die ik mocht weggeven waren gelukkig nooit zoveel waard.

Hoe zit dat als je iets wínt?

Stel je wint een leuke prijs. Moet je die dan opgeven bij de Belastingdienst? Gelukkig niet. Want de kansspelbelasting wordt al door de organisator betaald, of de organisator trekt de kansspelbelasting van jouw gewonnen prijs af. En dan krijg je gewoon minder.

De Belastingdienst is zo vriendelijk een voorbeeld te geven aan prijsvraag organisators:

Voorbeeld 1: de winnaar betaalt de kansspelbelasting
U organiseert een kansspel en stelt een prijs van € 3.000 ter beschikking. De kansspelbelasting is € 3.000 x 29% = € 870. U houdt de kansspelbelasting in op de prijs en de prijswinnaar krijgt € 2.130. U betaalt de kansspelbelasting aan ons.

Mijn conclusie over kansspelbelasting

Als blogger die prijsvragen organiseert en als blije winnaar kun je te maken krijgen met kansspelbelasting. Maar dat geldt alleen als de prijs waar het om gaat meer waard is dan 449,-. Deze vrijstelling geldt overigens niet voor winst uit spellen bij online casino’s en dergelijke.

Wees dus alert op de waarde van de prijs die je weggeeft of wint. Kijk bij prijzen met een waarde hoger dan 449,- op de site van de Belastingdienst hoe je hiermee moet omgaan.

Houd jij rekening met kansspelbelasting? En wat vind je van prijsvragen, winacties etc?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: