Hoe voorkom je een verstopte gootsteen?

gootsteen

Een verstopte gootsteen is waardeloos!

Ik spreek helaas uit recente ervaring.

Hoe weet je dat je gootsteen verstopt is?

Je hebt geen kennis van zaken of diploma’s nodig om te zien of je gootsteen verstopt is. Dat wordt namelijk pijnlijk duidelijk. Als je gootsteen verstopt is, blijft het water in de gootsteen staan. Het kan namelijk niet goed meer weg. Dat water ziet er in de regel viezig en onsmakelijk uit. In ernstige gevallen kan het zelfs gaan overstromen, en dan zit je dus ook nog met een natte en vieze keukenvloer.

Zoals zo vaak in het leven is voorkomen beter dan genezen. Daarom een post met als onderwerp: ‘Hoe voorkom je een verstopte gootsteen?’

Hoe voorkom je je een verstopte gootsteen?

1. Gooi geen etenwaren in de gootsteen!

Gooi geen etenwaren en dergelijke in de gootsteen! Dat klinkt heel logisch, maar je zou ze de kost moeten geven die hun bord met etensresten ‘even afspoelen’ in de gootsteen voordat ze het in de afwasmachine zetten. Die etensresten lijken weliswaar te verdwijnen in de afvoer, maar eenmaal daar hebben ze de onhebbelijke gewoonte om lekker te gaan samenklonteren. Met als gevolg, jawel, een verstopping!

2. Gooi nooit maar dan ook nooit een pan met vet leeg in de gootsteen!

Denk niet: oh, het vet in deze pan is vloeibaar, dus ik kan het gerust in de gootsteen schenken. Eenmaal in de afvoer kan vet voor verstoppingen zorgen. Eén van de redenen dat ik een verstopte gootsteen + wc had was doordat er teveel vet in onze afvoer zat…. Ik schaamde me best toen de aardige meneer die de boel kwam ontstoppen me alle drijvende vetogen aanwees… En ik gooi niet eens vet in de gootsteen.

3. Neem vettige pannen eerst af met keukenpapier voor je ze afwast

‘Maar ik gooi nooit vet in de gootsteen!’ sputterde ik dan ook. Maar een vettige pan afwassen in de gootsteen zorgt ook voor vet in de afvoer. Veeg zo’n pan daarom eerst altijd schoon met een stuk keukenrol of toiletpapier.

4. Leg een zeefje in de afvoer

Koop zo’n handig zeefje wat je in de afvoer legt. Dit houdt een heleboel etenswaren en andere zooi tegen.  Hier onder een selectie van je mogelijkheden op het gebied van gootsteenzeefjes.

Onderstaande zeester zuigt zich met nappen vast aan je gootsteen. Hij blijft dus goed stevig zitten en houdt vuil en haren tegen. Hij kost 11,90 bij bol.com en is ook nog in zwart en blauw verkrijgbaar.

zeefje

Hieronder een zogenoemde korfplug zeef:

korfplug zeef

Deze kost 17,95 bij de Spoelbakkenshop.

Een stuk goedkoper ben je uit bij de Blokker. Daar koop je onderstaande zeefjes voor maar 5,95:

gootsteenzeefje

Ken je het probleem dat het lastig is om een zeefje uit de afvoer te halen? De makers van de TWEAK vonden dat een gedoe, en daarom ontwikkelden ze een zeefje dat je wel makkelijk kunt pakken. Kijk maar:

afvoerzeefje

Hij kost 8,75,

5. Reinig maandelijks je hele afvoer met soda en heet water

Deze tip kreeg ik van de meneer van de riolering. Gooi elke week een zak kristalsoda in de gootsteen en giet daar vervolgens een emmer kokend heet water overheen. Je kunt ook zuiveringszout gebruiken.

  1. Doe 1 kop heet water in de gootsteen
  2. Voeg vervolgens een kop zuiveringszout toe
  3. Giet kokend heet water in de gootsteen

Kristalsoda vind je onder andere voor zo’n 80 cent bij de Action. Zuiveringszout vind je onder andere bij de Jumbo.

Samenvatting

In deze post geef ik 5 tips waarmee je een verstopte gootsteen kunt voorkomen. Het is niet moeilijk! Het is een kwestie van opletten wat er in de gootsteen terecht komt, een gootsteenzeefje installeren en 1 keer per maand de boel goed doorspoelen met kristalsoda en zuiveringszout.

Dit probleem is eenvoudig te voorkomen!

Succes!

Heb jij wel eens een verstopte gootsteen? Wat doe jij om het te voorkomen? Of op te lossen?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: