De verjaardagskalender op de wc: wie heeft ‘m nog?

verjaardagskalender

Bij veel mensen hangt hij nog: de verjaardagskalender op de wc.

Als ik ergens ben kijk ik er onwillekeurig altijd op.

Zo’n verjaardagskalender geeft toch een indicatie van de grootte van de vrienden- en kennissenkring vind ik. Bij oudere mensen zie je vaak ook doorgestreepte namen… Dat zijn mensen die overleden zijn. Als het te gek wordt met doorstrepen, wordt er een nieuwe verjaardagskalender gekocht. Anders wordt het ook zo deprimerend.

Ik heb geen verjaardagskalender

Zelf heb ik geen verjaardagskalender.

En als ik heel eerlijk, komt dat omdat ik geen grote vriendenkring heb om er op te schrijven. En de verjaardagen van mijn gezinsleden en directe familie onthoud ik toch wel. En zo niet, dan herinnert Facebook me er wel voortdurend aan! Regelmatig zie ik op mijn tijdlijn ineens een aankondiging van een verjaardag. En ik moet toegeven: dat is best handig! En het is een kleine moeite om dat dan even te liken, en zo de jarige virtueel te feliciteren.

Heeft de verjaardagskalender haar tijd gehad?

Ik vraag me af of de verjaardagskalender op de wc zijn langste tijd niet heeft gehad vanwege de nieuwste technologische ontwikkelingen. Want anno 2017 zijn er zoveel mákkelijkere manieren om verjaardagen bij te houden.

Ik zet de belangrijkste alternatieven voor de verjaardagskalender op een rijtje:

 1. Facebook: vermeldt verjaardagen van mensen waarmee je bevriend bent.
 2. Verjaardag apps: deze kun je (gratis) op je smartphone installeren en zo houd je heel eenvoudig verjaardagen bij.
 3. Op de computer en laptop. Je kunt bijvoorbeeld de Google Agenda gebruiken voor verjaardagen.
 4. Kaartshops zoals Hallmark bieden de mogelijkheid om iedereen die je kent in te voeren, en Hallmarkt stuurt je vervolgens een seintje als er eentje jarig is. En dan kun je meteen mooi een kaartje versturen.

Waarom zou je nog een verjaardagskalender willen dan?

Je zou je bijna afvragen waarom er überhaupt nog mensen zijn die een papieren verjaardagskalender willen. Ik denk dat het antwoord heel eenvoudig is: net zoals sommige mensen liever een papieren agenda hebben dan een digitale, of liever een papieren boek lezen dan een eBook, zo willen sommige mensen het liefst een verjaardagskalender van papier.

Een verjaardagskalender die ze in hun handen kunnen houden.

En misschien ook wel gewoon omdat het een leuke traditie is om zo’n kalender in de wc te hebben hangen!

Waar kun je verjaardagskalenders kopen?

Dat er wel degelijk nog een markt is voor verjaardagskalenders blijkt wel uit het grote aanbod. Je vindt ze onder andere bij boekhandels en in diverse webshops. En ze zijn te vinden in alle soorten en maten, en in verschillende thema’s. Zo heb je heuse Frozen verjaardagskalenders, maar ook een verjaardagskalender van Rien Poortvliet. Er is echt voor ieder wat wils.

Hier onder een kleine selectie van het aanbod van verjaardagskalenders:

verjaardagskalender
Bron: beslist.nl

Maar je kunt ook je eigen verjaardagskalender afdrukken. Zo maak je een kalender helemaal naar eigen smaak en wens. Veel mensen gebruiken hiervoor hun eigen foto’s bijvoorbeeld. Op die manier krijg je een heel persoonlijke verjaardagskalender.

Vertel: heb jij nog een verjaardagskalender hangen? En zo ja, waar hangt ie?

52 Responses to De verjaardagskalender op de wc: wie heeft ‘m nog?

 1. Ik heb ibderdaad een kalender in de wc hangen. Al is hij nog leeg. Niet handig, maar dat komt omdat de vorige kalender kapotging en per ongeluk bij het oud papier terecht is gekomen voor ik alle verjaardagen kon overschrijven.

  Zonder die kalender kan ik echt niet alle verjaardagen onthouden. Wij hebben een flinke familie. Alleen al aardig wat broers/zussen en aanhang. En dan ruim 40 neefjes en nichtjes. Dat onthoud ik niet allemaal. En Facebook heb ik niet. Een app op mijn telefoon hoef ik daar ook. Niet voor. Geef mij maar zo’n papieren kalender. Leuk iedere maand een ander plaatje aan de verder kale wc muur.

 2. Ja ‘schuldig’ bij ons hangt hij op de wc. Het is een foto kalender en vind het leuk om ernaar te kijken. En op Facebook wordt je wel herinnerd aan verjaardagen, maar van alle neefjes en nichtjes die te jong zijn voor Facebook staan die er natuurlijk niet op. Het onthouden van verjaardagen ben ik niet zo goed in en zonder kalender vergeet ik het…
  Batboy recently posted…Een surprise bag van ApplepiepiecesMy Profile

 3. De verjaardagskalender hangt in de keuken. En helpt me regelmatig herinneren, om een kaartje te sturen. Niet alle vrienden, zeker de ouderen,zijn op Facebook.

 4. Ik heb toevallig een kalender gekregen voor Kerstmis. We gaan zien of ik hem echt actief ga gebruiken 🙂

  Nooit maar dan ook nooooooit zou ik hem op de WC hangen. Kleine druppeltjes water (en de rest!!) komen uit de wc in de lucht als je die doorspoelt. Dus iets op de wc hangen wat je niet makkelijk kunt schoonmaken vind ik zelf heel vies.
  Dus ik moet nog een plekje vinden, haha.

 5. Wij hebben er nog eentje in het toilet hangen. Vorige jaar op mijn verjaardag gekregen 🙂 Niet iedereen op die kalender heb ik op FB. Ben blij met die kalender, want ik vind dit een erg mooi exemplaar. Mijn vorige had ik al meer dan vijftien jaar en er stonden nogal wat mensen op waar we contact meer mee hebben.

 6. Wat grappig, ik zou nou juist verwachten dat jij wel een wc kalender hebt. Vanwege de papieren agenda.
  Ik heb altijd een wc kalender gehad, maar ik ben er hopeloos in. Dan zit ik op de wc en denk oh die en die is jarig, deze week een kaartje sturen. Om dat vervolgens weer te vergeten zodra ik van de wc af ben.
  Sinds kort heeft de verjaardagskalender plaats gemaakt voor de maankalender.
  Anita Willems recently posted…Zelf viskruiden makenMy Profile

 7. Hier ook een papieren kalender in de wc. ook als versiering van de wc, de kalender toont mooie foto’s van Wageningen. Ook daarom vind ik een papieren kalender leuk. Het enige is: ik vergeet vaak de maand om te draaien, dus wie in het begin van een maand jarig is, heeft pech!

 8. Ja, wij hebben er nog eentje. Hij hangt op het toilet.
  Ik vind het wel leuk staan en vergeet zo geen verjaardagen. Zo vergeet ik niet een kaartje te sturen.
  Fb meldt het op de dag zelf pas en niet alle familie leden en vrienden hebben fb.
  Een app op mijn telefoon … Pff weer een app erbij.
  Dus gewoon een papieren kalender!

 9. Bij mij hangt de verjaardagskalender op mijn werkkamer. Het is er eentje met eigen illustraties, ik ben de enige op de wereld die ‘m heeft 😉
  Ik kan meteen een kaart schrijven als ik zie dat er een jarige in aantocht is want de kaarten en postzegels staan ook op mijn werkkamer. Vrienden en familie krijgen van mij altijd een kaart, daar kan geen Facebookfelicitatie tegenop (of app-je, al heb ik geen smartphone).

 10. De verjaardagskalender is bij ons voor verjaardagen en ook voor de trieste momenten. De dag dat iemand is gestorven is en het jaartal. En een kruis achter de naam zodoende zie ik het verschil tussen verjaardagen en de mensen en dieren die overleden zijn.

 11. Hier geen verjaardagskalender meer… te weinig verjaardagen die we vieren, normaal gesproken onthouden we die van familie wel.

  Op de wc hangt hier de schoolkalender, altijd handig… zo zie je elke dag of er binnenkort een vakantie aan komt bijvoorbeeld of een studiedag 😉

 12. Ik heb nog wel een verjaardagskalender, meer uit gewoonte dan wat anders want ik schrijf alles uiteindelijk toch over in onze planner en digitale agenda, haha. Hij hangt overigens niet in de wc, maar gewoon in de woonkamer. Ik kies daarom ook graag wel een mooie kalender uit die bij ons en het interieur past en bestel ze altijd online. De kalenders met gedichten van Plint bijvoorbeeld vind ik altijd erg leuk. Dan is het ook meteen decoratief.
  Tessa recently posted…De vervelende eerste keren van mijn kindMy Profile

Leave a reply

CommentLuv badge