Bibliotheken: het gaat weer beter

bibliotheek

Een tijdlang ging het niet goed met bibliotheken. Sinds 2011 daalde het aantal mensen dat lid was van de bieb gestaag.

Her en der sloten bibliotheken zelfs, en met de komst van eBooks zag het er somber uit.

Maar nu is er goed nieuws! Want de bibliotheken hebben zichzelf succesvol vernieuwd. En sinds 2015 gaat het weer beter.

Aangezien ik de bibliotheek één van de fijnste plekken op aarde vind, een overzicht van heuglijke feitjes over de bieb.

Het gaat beter met bibliotheken!

 1. Nederland heeft 770 openbare bibliotheken.
 2. In totaal werden er in 2015 75 miljoen boeken uitgeleend.
 3. Kinderen leenden in 2015 37,7 miljoen boeken. Dat is 2 miljoen meer dan in 2014.
 4. Het aantal jeugdleden steeg met 2 procent tot 2,3 miljoen.
 5. Er werden 37,5 miljoen volwassen boeken uitgeleend.
 6. In 2015 werden er twee keer zoveel boeken uitgeleend als verkocht.
 7. 234.000 mensen downloadden samen 4 miljoen keer een ebook.
 8. De bibliotheek heeft zich ontpopt tot een ontmoetingsplaats, waar je van alles kunt doen.
 9. In 2015 werd 82.000 keer een activiteit gehouden in een bibliotheek. In 2014 was dat 72.000 keer.

Mijn kinderen dragen helaas niet bij aan de bibliotheek

Overigens dragen mijn kinderen helaas niet bij aan de herleving van de bibliotheek. Mijn drie zonen houden geen van allen van lezen. Mijn twee dochters lezen wel heel veel, maar doen dat vooral Engelstalig. Ze kopen hun pockets bij winkels als Bookdespository vanwege de vriendelijke prijs. Geen van beiden hebben ze een abonnement op de bieb, omdat ze het aanbod daar niet zo leuk vinden.

En aan mij ligt het niet! Want ik neem elke week een kind mee naar de bibliotheek op zaterdag als we gaan koffie drinken samen. Terwijl ik boeken zoek, wachten zij dan braaf. Mijn oudste zoon en jongste dochter kijken dan ook wel wat rond; maar een boek lenen? Nee, dat dan weer niet.

Ik vind het oprecht jammer dat mijn zonen het vertikken om te lezen. Want lezen is een prachtige manier om jezelf te ontwikkelen.

Hoe vaak kom jij bij de bibliotheek per maand? En je kinderen?

41 Responses to Bibliotheken: het gaat weer beter

 1. Ik probeer elke twee weken met de kinderen te gaan.
  De kinderen kiezen dan zelf 2 boekjes uit.
  De oudste van zes vindt lezen erg leuk.

  Wij hadden echt een hele mooie bibliotheek.
  Deze is heeft helaas ook de deuren moeten sluiten.
  nu is er een biebhoekje in het wijkcentrum gecreëerd maar dat valt toch wel tegen.
  Is nog maar een fractie van wat het was.
  In het centrum zit wel een hele grote maar daar kom ik nauwelijks.
  Budgetmama recently posted…Frisse komkommer salade.My Profile

 2. Ik kom er enkel om te printen. Terwijl ik eigenlijk heel graag lees. Ik maak er geen tijd voor en vind mijn leven te vol om ook nog eens te lezen. Mijn jongste houdt totaal niet van lezen en komt er alleen voor school. En de oudste heeft een biep op school.
  Cynthia recently posted…Een wandelende toffee!My Profile

 3. Ik kom graag bij de bibliotheek. Voor boeken, maar ook voor dvd’s met series die (nog) niet op Netflix te zien zijn.
  Mijn zoon vond de bibliotheek heel leuk toen hij klein was, las daarna jaren vrijwel niet, maar nu hij de dertig nadert, is hij weer lid van de bibliotheek en leest hij veel. Het kan dus nog goed komen met je zoons 😉

 4. Ons bezoek aan de bibliotheek was altijd een uitje (met een Jamin in de buurt).
  Inmiddels leest oudste van 18 op zijn iPhone, middelste van 13 neemt regelmatig een boek mee uit de mediatheek van zijn middelbare school en jongste is erg kieskeurig en gaat ook niet meer mee naar de bibliotheek.
  Ik lees voordat ik ga slapen om mijn gedachten te verzetten en ‘s zomers buiten in de zon.

 5. Ook nu ik in Frankrijk woon heb in nog steeds een abonnement op de bieb, ik kom gemiddeld eens in de 6 weken in Nederland en dan breng ik mijn boeken terug en neem weer een stapel nieuwe mee. Altijd betaalde ik 65 euro per jaar wat ik al belachelijk weinig vond voor al het plezier wat je van boeken, films en tijdschriften hebt maar tot mijn verbazing is het abonnement nu slechts 42 euro, eigenlijk zou iedereen lid moeten worden. Ik zit bijna elke avond te lezen, dat vind ik veel fijner dan tv kijken.

 6. Ik ben altijd al een bieb fan geweest. Vroeger als kind al. Ik ging naar huis met zo’n 24 boeken. Mijn moeder en zusje lazen niet, dus ik nam ook hun pasjes mee. Voor nu scheelt het ook in mijn portemonnee. Boeken kopen is zo prijzig. In Arnhem zit een hele mooie, vernieuwde bieb. Het heeft zelfs een glijbaan en een leuke speelhoek voor kinderen. Met natuurlijk een geweldig bod aan boeken. Mijn zoontje is sinds 3 maanden lid van de bieb.
  Sheila recently posted…Een ongelukje…. en dan?My Profile

 7. Ik ben ook een grote fan van de bieb, hier hebben ze heel veel keuze. Ik reserveer eigenlijk altijd via de app, hoef je de boeken alleen nog op te halen. Ik kan zelfs reserveren van buiten mijn eigen gebied, dat kost dan een kleine bijdrage. Altijd nog goedkoper dan kopen en geen geld voor zo’n goede service. In principe kun je dan alles krijgen want een boek is altijd wel ergens op voorraad. Wellicht iets voor je dochters ook?

 8. Ik ben ook dol op de bibliotheek en kom er graag! En gelukkig is mijn zoon tot nu toe net zo’n leesbeest als ik. Dat het slechter ging met de bibliotheken wist ik, maar het nieuws dat het weer de goede kant op gaat had ik gemist, dus fijn hier te lezen!

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.