Winkels met ‘het Action effect’ en hoe voorkom je het

action effectMet name de Action is er berucht om: je gaat er heen voor 1 ding, en vertrekt met een mand vol spullen. Ik noem het graag het Action effect

Maar er zijn meer van dit type winkels. Winkels die blijkbaar heel verleidelijk zijn, en leiden tot impulsaankopen.

Laten we deze gevaarlijke winkels eens op een rijtje zetten!

10 Winkels met het Action Effect

 1. Action
 2. Ikea
 3. Xenos
 4. Hema
 5. Blokker
 6. Big Bazar
 7. Wibra
 8. Leenbakker
 9. Kwantum
 10. Kruidvat

Wat deze winkels kenmerkt is het grote en gevarieerde aanbod, voor relatief lage prijzen.

Wie zijn er niet gevoelig voor het Action effect?

Toch zijn er genoeg mensen die niet gevoelig zijn voor het Action effect. Dat lees ik tenminste in de comments op Huisvlijt. Dan vraag ik me wel eens af: wat is hun geheim?

Wat maakt dat deze mensen niet gevoelig zijn voor het Action effect?

Na het lezen van hun comments heb ik daar de volgende 3 factoren uit gehaald:

1. Mensen met principes wat betreft koopgedrag

Mensen die niet gevoelig zijn voor het Action effect zijn vaak mensen met duidelijke principes. Zij verdenken winkels als de Action van uitbuiterij en slechte arbeidsomstandigheden. En daar willen zij niet aan bijdragen.

Dat iets goedkoop is, vinden zij juist géén argument om het dan maar mee te nemen. De lage prijs symboliseert voor hen wat er fout is aan winkels als de Action en Primark.

2. Mensen die houden van een eenvoudiger levensstijl

Een andere factor die ik zie bij mensen die niet gevoelig zijn voor het Action effect is dat ze niet te veel ballast willen meezeulen in hun huis en leven. Ze hebben vaak hun huis flink opgeruimd, en allerlei overbodige spullen naar de kringloop gebracht. Vaak hebben ze boeken gelezen als Opgeruimd van Marie Kondo. Dat heeft ze een andere kijk op spullen gegegeven waardoor ze minder gevoelig zijn geworden voor de verleidingen van ‘leuke spulletjes’. Een prachtig voorbeeld van zo iemand vind ik Valhalla die met haar gezin naar Noorwegen emigreerde.

3. Mensen met een kritische kijk

Er zijn ook mensen die de spullen die je bij de Action kunt kopen van slechte kwaliteit vinden. Dat maakt dat ze niet in de verleiding komen om er wat te kopen. Zij geven liever meer geld uit aan iets waarvan ze zeker weten dat het van goede kwaliteit is.

Wat kun je doen om je te wapenen tegen het Action effect?

Zelf ben ik best gevoelig voor het Action effect, hoewel het stukken minder is dan vroeger. Wat mij nu kan weerhouden van aankopen is vooral een verlangen naar een simpeler levensstijl. Ik wil niet te veel zooi in mijn huis. Op de een of andere manier is mijn huis nogal kakelbont, dus meer spullen zouden het onrustig maken.

Wat betreft de lage prijzen van de Action, wil ik best geloven dat die zo laag zijn omdat de Action massaal inkoopt. En veel producten in oude verpakkingen aanbiedt. Ik ga er dus niet blindelings vanuit dat de lage prijzen laag zijn omdat er ergens mensen worden uitgebuit.

De simpelste manier om je te wapenen tegen het Action effect is simpelweg zo’n winkel niet binnenstappen als je van jezelf weet dat je er gevoelig voor bent! Wil je toch naar binnen? Maak dan van te voren een lijstje en houd je daar aan. En gebruik de 24-uurs regel: wacht 24, en als je het dan nog wilt kopen, mag het.

Ben jij gevoelig voor het Action effect? En welke andere winkels horen ook in het lijstje thuis volgens jou?

46 Responses to Winkels met ‘het Action effect’ en hoe voorkom je het

 1. Afgelopen drie zondagen is er op NPO2 een documentaire uitgezonden ‘De Prijsvechter’. Echt een aanrader om te kijken. Deze gaat over waarom mensen zo veel kopen bij o.a. de Action en hoe het kan dat de Action zo goedkoop is. Maar het gaat ook over de gevolgen hiervan voor economie en milieu. Echt heel interessant als je meer over de achtergrond vd prijsvechters wilt weten.

 2. Ik heb een soort haat/liefde verhouding met winkels zoals de Action. Ik vind de kwaliteit vaak niet zo goed en ik koop liever één mooi stuk dat ik écht mooi vind dan tien prulletjes. Dat gevoel heb ik bij de Primark trouwens ook. Ik koop liever in de solden één afgeprijsd duurder stuk, dan veel goedkope stuks in de Primark. Maar ik kom soms toch wel in beide winkels hoor. Ik koop bijvoorbeeld graag schoolgerei in de Action, en mijn tienerdochter komt ook wel eens graag in de Primark . Maar zij heeft natuurlijk nog een perfect modelletje en dan sta je met alles 😉 Ik koop, op mijn leeftijd, liever kleren met een mooiere afwerking en snit.
  Villa BlaBla recently posted…Schoolrijpheid: mijn kind is geen kleuter meerMy Profile

 3. Ik kan me redelijk goed inhouden bij Action om geen snuisterijen te kopen, maar schoonmaakmiddelen zijn daar een stuk goedkoper. Ook schrijfmiddelen e.d., maar het wel leuk om er doorheen te lopen en alles wat te bekijken.

  Lidl en Aldi mogen van mij ook wel in het lijstje, want ik kan het nooit nalaten om langs de rekken met non-food aanbiedingen te lopen.
  Een tijdje geleden een leuke pyama voor 5 euro gekocht bij Aldi en zo is er meer, wat ik bij beide winkels mee naar huis neem 😉

  Wat van mij ook in het lijstje mag, maar dat is heel persoonlijk, is een tuincentrum.
  Als ik daar naar toe ga, moet ik afgepast geld meenemen, anders ga ik me echt te buiten aan planten, wat afgelopen zaterdag wel weer bleek.
  Ik knap er vaak van op om daar tussen de planten te lopen en te genieten van de geuren en kleuren, maar dan zie ik ook vaak “must-have”-planten.
  Maar ik ben dan ook een tuin-gek 😛

  Groetjes Lily

  • Oh, je hebt helemaal gelijk inderdaad. De Aldi en Lidl kunnen hetzelfde effect hebben in die paden met ‘bijzondere spullen’. Zeker bij de Lidl heb ik daar behoorlijk last van. Zeker als de hardloopkleding verkopen.

   Een tuincentrum kan denk ik erg leuk zijn. Zelf heb ik daar gelukkig minder last van, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik niet zo’n tuinierder ben.
   Vlijtig Liesje recently posted…De 5 simpelste tips om energie te besparen in je huishoudenMy Profile

   • Gisteren nog wat zitten nadenken over het “action” effect, maar is het niet zo, dat “kopen” ook een soort van voldoening geeft?
    Net zoals je van chocola een oppepper kunt krijgen…;)
    Iets zien voor een prettige prijs en dan blij zijn met je aankoop, wat overigens niet alleen aan vrouwen voorbehouden is, want zet een man in een elektronica- of autowinkel en je hebt er ook geen kind meer aan 😛
    Uiteraard wat gechargeerd, maar ik denk toch, dat kopen een mate van voldoening geeft…

    Gisteren bij Action 2 vochtvreters voor in de auto gekocht, waar ik dan echt blij mee ben, omdat ik een vochtprobleem in het autootje heb.
    Uiteraard had ik alleen de dingen van het lijstje kunnen pakken om daarna meteen richting kassa te gaan, maar dan had ik deze vochtvreters gemist.
    Dat is ook de aantrekkingskracht van dergelijke winkels, voor elk wat wils voor prijzen welke binnen het besteedbare budget liggen.
    Soms een miskoop, maar zelden zo, dat het pijn aan de portemonnee doet.

    Groetjes Lily

 4. Nee, ik heb dat eigenlijk niet meer, vroeger wel, dat de kinderen klein waren, veel knutsel spul.Ook dingen voor in huis, maar nu,nee niks meer nodig, want kinderen knutselen niet meer;) huis is gezellig genoeg.
  En ik denk nu ook wel 2 keer na heb ik het echt nodig..vaak niet;)
  Ik heb mij dus zelf redelijk onder controle;)

 5. Ik ben helemaal niet gevoelig voor het Action affect maar kom er natuurlijk wel eens om iets te kopen.
  Zo hoorde ik onlangs van mijn zusje dat de ontstopper van de Action zo goed werkte en idd echt goed en dan ben ik blij want een douche op verstopte toilet is heel vervelend.

 6. Ik maak vaak een lijstje en daar moet ik me dan van mezelf aan houden. Wat we altijd halen bij de Action is bijvoorbeeld deorollers van Dove en Axe. Bij de Action €1,79 terwijl ik ruim €2,- meer betaal bij Trekpleister en/of Kruidvat.
  Iedere besparing is meegenomen.

 7. Op mij hebben dat soort winkels meestal het omgekeerde effect. Ik kom wel eens bij de A.ction voor azijn met lavendelgeur, maar dan kom ik binnen en dan komt alles zo op me af, het is zoveel en zo vol en druk dat ik alleen maar kan denken wegwezen hier. Soms zelfs zonder de azijn omdat ik het zo gauw niet kan vinden. Er staat zoveel dat ik door de bomen het bos niet meer zie. En inderdaad na het zien van de serie de prijsvechter vergaat de lust tot kopen je wel, vooral van die van gisteravond. Maar in tuincentra kan ik er moeilijker weerstand aan bieden, maar kan me toch redelijk inhouden want prullaria komen er al jaren niet meer in. Leontine

 8. Je vergeet nog een reden om geen last te hebben van het Action-effect:bGeen geld hebben.
  Hier is de vraag, koop ik dat “leuke dingetje” of koop ik eten. Dan ga je toch voor het eten hoor.

  Groet,Greet

 9. Ik koop alleen datgene wat ik nodig ben bij bovenstaande winkels. Wanneer ik door het dorp loop en fijn naar binnen gluur bij de mensen, zie ik allemaal gelijke vensterbanken, hartjes en bordjes en hangertjes…zelfs de planten zijn hetzelfde! Ik bedank daarvoor en heb spullen die je bijna nergens tegenkomt. Ik geef graag wat meer geld uit voor een bijzondere vaas dan meuk bij de action weg wat iedereen al heeft! Ik koop al nooit vaak wat nieuws, dus dan mag het best even wat duurder en vaak ook mooier van kwaliteit zijn.

 10. Als er geen vraag was naar winkels als de Action zou het er niet zo druk zijn. Jammer dat ze er nog niet waren toen mijn kinderen klein waren. Als alleenverdiener in een traditioneel gezin zou dat mooi meegenomen zijn.

 11. Herkenbaar en vooral bij Action en Ikea. Maar ook ik merk dat het minder wordt. Bij Action haal ik vooral knutselspullen voor de kinderen. En ik ga alleen naar de Ikea als ik bijv een nieuw kastje moet hebben. Maar dan ga ik altijd met een tas vol andere dingen weg. Daar kan ik me toch minder goed bedwingen dan bij de Action hahaha

 12. Het zijn inderdaad van die hebben dingen winkels. Vaak zie ik leuke shoplogs en denk ik moet dat ook hebben. Na een nachtje slapen bedenk ik me: heb ik het nodig? Moet ik het echt hebben? En koop het dan niet…

  Ik beken wel dat er wel eens iets extra’s aan mijn vingers blijft plakken wanneer ik 1 van deze winkels binnen loop (Action, Kruidvat, Wibra, Zeeman), maar nee nooit echt teveel on onzinnige aankopen.
  marjonS recently posted…Vogelhuisjes #creaMy Profile

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.