Thermo ondergoed: waarom het zo fijn is!

thermo ondergoed

Nu het vriest dat het kraakt, is het zaak je lekker warm aan te kleden als je naar buiten gaat.

Zelfs ik, draag noodgedwongen thermo ondergoed tights.

En met mij vele anderen. Want thermo ondergoed is populair tijdens de winter.

Maat wat maakt thermo onderkleding eigenlijk zo warm? En wat onderscheidt thermo tights van gewone tights?

Thermo ondergoed: wat is het eigenlijk?

Thermo onderkleding is gemaakt van dun materiaal. Dus hoe kan het dan dat het je lekker warm houdt? Dat zit zo:

Net zoals de meeste sportkleding wordt thermo kleding gemaakt van materiaal dat zweet en vocht van je huid wegtransporteert. Daardoor blijft je huid lekker warm. Daarnaast neemt thermokleding je warmte op, en houdt je vervolgens lekker warm met je eigen lichaamswarmte.

En omdat thermo onderkleding strak om je lichaam zit houdt het de warmte ook nog eens extra goed vast.

Thermo ondergoed: materiaal

Thermo onderkleding is verkrijgbaar in 2 materialen:

  1. Synthetisch zoals polyamide
  2. Merino wol

Soms ook in een combinatie van bovengenoemde materialen.

Hoewel polyamide en synthetische stoffen normaliter vaak niet 'ademen' en je er dus heel zweterig in kunt worden, is dat bij thermokleding niet het geval omdat daarbij gebruik gemaakt wordt van 'technisch materiaal'.

Thermo ondergoed: waar koop je het?

Thermo onderkleding kun je op heel veel plekken kopen. En het is verkrijgbaar in allerlei prijsklasses. Van 3,79 bij de Action tot wel 80,- euro bij een speciaalzaak. Hieronder noem ik een aantal winkels waar je terecht kunt voor thermo onderkleding:

Thermo ondergoed Action

thermo ondergoed action

Thermo ondergoed Zeeman

Zowel lange onderbroeken als shirts:

zeeman thermo ondergoed

Thermo ondergoed Wibrathermo ondergoed wibra

Thermo ondergoed Hemathermo ondergoed hema

Albert Heijn heeft het soms ook in de aanbiedingthermo ondergoed ah

Thermo ondergoed Lidl

thermo ondergoed lidl
10,- bij de Lidl

Thermo ondergoed Aldithermo ondergoed aldi

Themo onderkleding Bristol

thermo ondergoed bristol
9,99 bij Bristol

Zalando

thermo ondergoed zalando
Craft thermo ondergoed, 39,95 bij Zalando

Thermo kleding: waar kun je uit kiezen?

Bijna elk kledingstuk is verkrijgbaar als thermokleding: tights, onderbroeken, hemden, t-shirts met korte mouwen, t-shirts met lange mouwen, handschoenen, mutsen, sjaals en sokken. De meest gangbare kleuren voor thermo onderkleding zijn zwart, wit en grijs. Maar soms is het ook wel in allerlei andere kleurtjes verkrijgbaar zoals bordeauxrood.

Thermo onderbroek versus thermo tights

Je hebt lange thermo onderbroeken en je hebt thermo tights. Ik kocht ooit bij de Hema de thermo onderbroeken. Maar daar heb ik spijt van gekregen. Want in tegenstelling tot zwarte tights kun je de thermo onderbroek niet goed dragen onder een wat kortere rok. Terwijl thermo tights dan gewoon een dikke panty lijken, kun je de thermo onderbroek van de Hema echt herkennen als lange onderbroek.

Hulp bij het kiezen van thermo kleding

Zelf ben ik heel tevreden over de thermo tights van de Action. Maar als je wat hulp wilt bij het kiezen van je thermokleding vind je op de website thermokleding.nl een handig schema dat je kunt gebruiken om te kiezen:

Wollen ondergoed Hema

Wollen ondergoed is een populair alternatief voor themo onderkleding. Helaas verkoopt de Hema geen wollen ondergoed ,en de Action ook niet. Voor wollen ondergoed kun je wel terecht op onder andere bol.com bever.nl en dilling.nl.

Conclusie over thermo kleding

Als het buiten koud en guur is, dan is thermo kleding een goede manier om lekker warm te blijven. Thermo onderkleding is makkelijk verkrijgbaar en het hoeft niet duur te zijn.

Let er wel op dat je de pasvorm fijn vindt. Zo zitten thermo tights fijner dan thermo lange onderbroeken vind ik persoonlijk.

Leestip: ondergoed wassen en Hoe moet je sportkleding wassen?

Wat vind jij van thermokleding? Welke soort en merken draag jij? Of je kinderen?

Vergelijkbare berichten

13 reacties

  1. Mijn dochter draagt die thermo panty's van de Action. Ze is er best tevreden over. Ze heeft ook thermo ondergoed. We kochten dat voor toen ze op skireis ging met school. Ze draagt het nu ook gewoon onder haar lange broeken als het heel koud is.

  2. Bij merinowol is het naar de schapen toe wel sympathiek als je checkt of er geen 'mulesing' is toegepast.

    Mulesing is the removal of strips of wool-bearing skin from around the breech (buttocks) of a sheep to prevent flystrike (myiasis).[1] The wool around the buttocks can retain feces and urine, which attracts flies. The scar tissue that grows over the wound does not grow wool, so is less likely to attract the flies that cause flystrike. Mulesing is a common practice in Australia for this purpose, particularly on highly wrinkled Merino sheep.[1] Mulesing is considered by some to be a skilled surgical task[2] although it may be performed by unskilled persons. Mulesing can only affect flystrike on the area cut out and has no effect on flystrike on any other part of the animal's body.

    Voor mensen die in Noorwegen komen toevallig: Janus is een heel fijn merk en te koop in de supermarkt :)

    Als het echt koud is of we gaan lang naar buiten gebruiken wij het ook. Het is een enorm groot verschil, zo'n extra laag.

  3. Heerlijk zo'n extra laagje als het koud is. Ik heb ook wat wollen ondergoed van de Duitse Aldi en Decathlon. Maar ik weet niet of er mulesing ( zie bovenstaande reactie) is toegepast. Iets waar ik pas later over hoorde toen ik de wolletjes al had. Heb ook wat items van Icebreaker. Erg duur maar blijft lang mooi!

  4. Ziet er top uit en met dit weer draag ik altijd een extra wolletje tijdens het wandelen.
    Als het superkoud is, heb een fleece broek over mijn gewone broek aan. Dat ziet er echt verschrikkelijk tokkie uit, maar het is superwarm. En ik kom bijna nooit iemand tegen.

  5. Werk buiten dus heb dit seizoen veelvuldig aan. Merk wel dat de betere merken Craft,Icebreaker etc beter pasvorm hebben en overall beter is. Ik heb er hier een van Lidl in grootste maat en zit strak te strak :(

    Zo kun je in drie laagjes goed kleden tot -15 :)

  6. Echte thermo kleding heb ik niet, ooit weleens gehad met een ski vakantie (ideaal), maar waar dat is gebleven? I do not know.
    Ik heb wel een extra dikke legging voor thuis, gewoon om lekker mee op de bank te hangen. Liefs.x

  7. Nope ik draag het niet!

    En mijn zoontje van 6 moet ik zelfs met dit gure weer drukken op het feit dat hij zijn sjaal en muts moet opzetten...
    Juist zijn vader, die zou met dit weer ook bijna met een T-shirt buiten lopen!

  8. Waarom ik als enorme koukleum nog nooit thermokleding gekocht heb weet ik niet, het klinkt heel fijn! Handige site ook voor dat overzicht, ga ik eens naar kijken. Voor de peuter wel net vandaag thermosokken meegenomen bij de Zeeman. Ben benieuwd!

  9. Ik ga thermokleding aanschaffen omdat ik me standaard te koud kleed en vaak verkouden ben. Ik twijfel tussen wol of synthetisch, ik heb via Decathlon wat wolletjes gekocht en zal binnenkort eens bij Zeeman binnenlopen! Dank voor de tips.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.