Te veel gegeten tijdens de feestdagen?

afvallen

De feestdagen in december zijn er om berucht dat mensen dan veel eten.

Misschien wel te veel!

Niet voor niets trekken websites als afvallen.nl en Weight Watchers en dergelijke plotseling heel veel bezoekers op januari : )

En ik was van de week bij de Action en daar hadden ze een hele gang met spullen om te sporten! Met van die hand gewichtjes tot sport bh’s en dergelijke. Want dit is de maand waarin sportscholen en sportwinkels goede zaken doen!

Velen willen dan namelijk af van de extra kilo’s die er bij zijn gekomen.

Typische Kerst en Nieuwjaars versnaperingen

Want rondom de december feestdagen zijn er standaard veel lekkernijen. Zoals:

  • Banketstaaf, zowel voor Sinterklaas als Kerstmis
  • Pepernoten
  • Chocoladeletters
  • Chocolade muizen en kikkers met van dat witte spul aan de binnenkant
  • Oliebollen
  • Appelflappen
  • Kerstkransjes
  • Kerststollen
  • Glühwein

En dan heb ik het nog niet eens over de vaak uitgebreide maaltijden die veel mensen klaarmaken voor Kerstmis.

Geen wonder dat we ons op januari dikkig en pafferig kunnen voelen.

Te veel gegeten tijdens de feestdagen: wat nu?

Gedurende de feestdagen heb ik me behoorlijk ingehouden als het ging om de snacks die ik hierboven noemde. Hoogstens heb ik wat meer gegeten tijdens Kerstmis. Mijn manier om eventueel overtollige kilo’s af te schudden is simpelweg weer normaal gaan eten. Dus niet meer snoepen van banketstaven, maar terug naar een klein stukje ontbijtkoek bij de koffie. En natuurlijk houd ik mijn gewoonte om dagelijks te gaan hardlopen streng in ere.

Want die dagelijkse hardlooprondjes beschouw ik als een belangrijke reden dat ik al jaren op hetzelfde gewicht blijf.

Met mijn 1 meter 70 en 59 kilo ben ik keurig op gewicht. En dat wil ik graag zo houden.

Maar stel nou dat je wat kilo’s teveel met je meezeult. Wat dan?

Ik ben geen diëtiste, maar persoonlijk denk ik dat je al een heel eind komt door simpelweg matig en gezond te eten, en daarbij voldoende te bewegen. En als handig criterium voor ‘voldoende bewegen’ verwijs ik dan graag naar de aanbevolen 10.000 stappen per dag. Of anders het criterium van ‘minimaal 30 minuten matig-intensief bewegen per dag’.

Helpt dat niet, dan zou ik naar een officiële diëtiste gaan. Want zo iemand helpt je om je levensstijl en eetpatroon blijvend aan te passen. En dat lijkt mij gezonder dan een dieet volgen.

Hoe voel jij je na de feestdagen? Hebben ze effect gehad op je postuur?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: