Reacties

De 5 simpelste tips om energie te besparen in je huishouden — 23 reacties

  1. Gas duurder dan electriciteit?? Volgens mij is dat absoluut onwaar. Niet voor niets is je huis verwarmen op electriciteit duurder.
    Natuurlijk geldt dat wel als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt. Dan is het ook milieuvriendelijker want gas is een non-renewable resource.
    Als je grijze stroom gebruikt ben je al helemaal niet goed bezig natuurlijk. Dan worden die non-renewable resources eerst gebruikt om je electriciteit te produceren....
    Ik zou dus zeggen: bij zonnepanelen op electriciteit, bij grijze stroom op gas.

  2. Ik kan me wel vinden in een paar van die tips ,ik kook altijd met deksels erop en heb geen droger en ik haal uit de vriezer en leg het in de ijskast en als het snel moet gaan in de verpakking in koud water,we hebben alleen een bad en ik zie ons daar niet samen in ik ga namelijk twee keer per week in een heel warm bad wel een uur ,dat doet mijn gewrichten goed lekker met veel schuim en verder bespaar ik door grote hoeveelheden van bv stampot spagettiesaus vol au vent en zo te maken en in portie in te vriezen dus een keer gas en gemakkelijk als je geen goesting of tijd hebt om te koken.

    • Dat is een hele tijd in bad Simonne. Mijn man kon er vroeger, toen we nog een bad hadden, ook zo lang in liggen. Wel twee uur of zo.

      Zelf vind ik de douche fijner.

  3. Tip nummer 4 vind ik ook een beetje raar. Als je kleine kinderen hebt is dat prima, maar inderdaad: met pubers onder douche??? Ik mag de badkamer niet eens binnen als ze hun gezicht aan het wassen zijn.
    Tip 1 pas ik regelmatig toe, maar dan vooral als het snel moet gaan.

  4. Samen douchen vind ik helemaal niks. Ik met mijn lange haren en ik ben enorm bijziend. Achter elkaar aan werkt beter en dan hoef je maar een keer de cabine schoon te maken, dus maar een kletsnatte handdoek.
    Dat van die waterkoker vind ik een slechte tip. Waterkokers zijn enorme stroomvreters. Net als keukenboilers. Ik houd elke week de meterstanden bij en dat is heel leerzaam. Ik heb de keukenboiler uitgezet (nam meer dan 500 kwh per jaar!). Ik haal een afwasbak heet water uit de badkamer als ik wil afwassen. Ja, heel primitief. In het begin doodeng, maar nu denk ik er niet eens meer bij na. Bij ziekte ofzo kan ik altijd die boiler weer aanzetten. Wij drinken veel warm water en voor het gemak zetten we koud water in de magnetron wat niet zo effeicient bleek. Een fluitketel heet water uit de badkamer scheelt enorm in het stroomverbruik en ik heb meteen twee thermosflessen heet water. In een beker mix ik heet water met wat koud zodat ik het sneller kan drinken. Water voor pasta en rijst haal ik ook vaak van boven. Als we een nieuwe keuken nemen, wil ik een andere oplossing en weer gewoon heet water beneden. Of een zonneboiler met collectoren.
    Inductie gaat supersnel. Wil ik tzt ook.
    Ik heb geen droger en laat mijn was op zolder drogen. Vaak is dat wat lastig bij shirts, bij het boord en de mouwen. Die strijk ik even droog. Een stapel van tien shirts is binnen een paar minuten klaar, want ik strijk alleen die plekken.
    Het ecoprogramma op dr wasmachine verbruikt veel stroom. Mijn normale wasprogramma duurt 2,5 uur en het ecoprogramma dik 3 uur. Nu gebruik ik meestal het korte programma (1 uur) of de donkere was op het korte programma met extra water (1,15) uur. Niet te vol stoppen zodat de was de ruimte heeft om te bewegen. Als ik hem te vol doe, wordt de was minder goed schoon. Ik heb dat met die programma's diverse keren uitgeprobeerd en kwam steeds tot dezelfde conclusie.
    Ik heb standaard een deken op de bank in de winter en elke avond heb ik er een paar kruiken bij. Ook 's nachts in bed.
    Wij hebben een dik, gevoerd gordijn in de hal en verder ook overal gordijnen. Onze woonkamer zit aan de tuinkant en bij de schuifpui laat ik de gordijnen in de winter vaak dicht. Ook al is het dubbel glas, er komt toch stralingskou vanaf.
    Als ik de oven heb gebruikt, laat ik hem in de koude maanden afkoelen met het deurtje open.

  5. Wij doen drie van de tips hier thuis. Die van de douche is vrij onmogelijk.... we hebben alleen een bad. Voor de rest vraag ik me af of je her verbruik van gas of elektriciteit wel kan vergelijken tussen verwarmen en koken.

  6. Eigenlijk zijn het non besparingstips.

    Gas is goedkoper dan elektra want dat moet je x10 doen een m3 gas staat gelijk aan 10 kw/h

    Was drogen in huis is hier geen doen extreem veel vocht, enorm veel luchten en dan moeten we ook erg veel stoken. Warmtepompdroger is veel goedkoper met alle comfort.

    Koelkast gaat extra open en dicht, veelal moet je bakje ook weer wat onderzetten en bij volle koelkast erg lastig. Dit levert niks op qua besparing.

    Samen douchen met kids wel maar met partner duurt veel langer :)

    Te veel ontdooien is niet goed, kost ook hoop energie voor alles weer opstart is dus te is hier ook niet goed.

    Erg jammer dat men veel zogenaamde besparingstips zomaar klakkeloos overneemt en zelf niet even controleert.

    • Hoewel ik tip 4 ook niet zoveel soeps vind, vind ik de overige tips wel goed.

      Als onze diepvrieskist een dikke ijslaag heeft, dan zie ik wel het nut om dat ding eens te ontdooien en grondig schoon te maken. Daarna werkt hij weer efficiënter.

      Ik heb het geluk dat ik mijn was in de berging kan drogen in de herfst en winter, en dat doe ik graag en veel. Zo bespaar ik op mijn droogtrommel. Maar je moet daar inderdaad wel de mogelijkheid voor hebben.

    • Tips goed vinden en daadwerkelijk besparen is heel ander verhaal :)

      Als hier een dun ijslaagje op de vriezer is te vinden zijn we weer 5 jaar verder waarom zou ik dan regelmatig ontdooien weet je hoeveel energie het kost om hem weer op -18 te krijgen ?

      Was hangt hier in huis en gebruik nu de droger echt wel vaker dan 2x per week en dat kost mij echt niet meer dan 60 euro per jaar dus als ik hem niet gebruik is de besparing veel lager en ik heb niet zo,n dure warmtepompdroger gekocht om hem niet te gebruiken zonde...

      Zal je zeggen dat ik met washangen hier in de winter meer stroom kwijt was stonden hier 2 grote ontvochtigers minimaal 8 uur per dag aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder