Wat is de beste stofzuiger voor jou?

stofzuigerIk ben geen fan van stofzuigers.

Ze maken lawaai, en ze blijven altijd achter stoelpoten haken! En als je dan een beetje ongeduldig wordt, rollen ze op hun kant en valt de stoel om met een kletterend lawaai. Nee, ik ben echt geen fan van stofzuigers.

Toch heb ik wel een stofzuiger. Want ook al is een bezem een stuk stiller, en haakt die niet achter stoelpoten, een stofzuiger verwijdert meer stof.

De truc is om de best mogelijke stofzuiger te kiezen voor jouw behoeftes. En daar gaat deze post over!

Stap 1: welk model stofzuiger wil je?

Als het om stofzuigers gaat heb je keuze uit twee modellen:

  1. Een steelstofzuiger. Dit model is het populairst in de VS en Engeland. Er zijn dus duidelijk culturele verschillen in stofzuigers! Wie had dat gedacht : )steelstofzuiger
  2. Een sledestofzuiger. Dit model hebben wij. Het is het type stofzuiger dat je als een hondje achter je aan sleept. En dat graag overal achter blijft haken…slede stofzuiger

Stap 2: met stofzuigerzak of zonder stofzuigerzak

Ik heb lange tijd gedacht dat ik met een stofzuiger zónder stofzuigerzak beter af was. Stofzuigerzakken zijn best duur, en bij ons thuis altijd op als ik er eentje nodig heb. Maar toen drong het tot me door dat ze eigenlijk wel heel efficiënt zijn. Ze vangen alle viezigheid netjes op, en daarna gooi je de zak met vuiligheid in de grijze container.

Bij een stofzuiger zonder stofzuigerzak heb je volgens mij met meer viezigheid te maken. Je moet dan bijvoorbeeld het reservoir waar alle vuil in komt best wel eens echt schoonmaken. Dat lijkt me extra werk. Mijn persoonlijke voorkeur is daarom een stofzuiger met stofzuigerzak.

Stap 3: waarvoor ga je de stofzuiger gebruiken?

Het spijt mij te moeten toegeven dat de sledestofzuiger het handigst is… Die kun je namelijk ook op trappen gebruiken. Dat is met een steelstofzuiger veel lastiger.

Stap 4: Overige aandachtspunten

  • Als je te maken hebt met allergieën in huis is het belangrijk een stofzuiger te kiezen die een filter heeft dat krachtig genoeg is voor mensen met een stofallergie. Kies dan bijvoorbeeld voor een zogenoemd HEPA filter. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. HEPA-filters kunnen meer en kleinere stofdeeltjes vasthouden. HEPA-filters hebben codes, zoals 12, 13 of 14. Hoe hoger het getal, hoe beter het kleine stofdeeltjes opvangt.
  • De borstel van de stofzuiger: er zijn verschillende soorten borstels die geschikt zijn voor bijvoorbeeld vloerbedekking, parket etc.
  • Eventuele hulpstukken. Wij hadden ooit een stofzuiger die in zijn ‘lijf’ nog 3 modellen stofzuigermondjes verborg.
  • Er zijn tegenwoordig ook robotstofzuigers. Die lijken op een soort ronde schijf, die zelfstandig je huis stofzuigt.

Welke stofzuiger is als beste getest?

Als het om dit soort apparatuur gaat val ik vaak terug op de Consumentenbond en hun testen. Zij testten de Miele Complete C3 Black Diamond EcoLine SGDG1 als beste. Deze stofzuiger kost 189,-. De beste koop is volgens de Consumentenbond de Bosch In’genius BGL8507 die maar liefst veel meer kost, namelijk 219,-.

Steelstofzuiger in actie

Als ik aan steelstofzuigers denk, moet ik altijd aan het liedje I want to break free, waarin Freddy Mercury verveeld een steelstofzuiger staat te bedienen.

Conclusie over stofzuiger kiezen

Het belangrijkste van een stofzuiger is dat hij goed zuigt en dat hij prettig is in het gebruik. En voor mij persoonlijk: dat hij niet achter stoelpoten haakt!

Wij hebben op dit moment een Miele stofzuiger.

Welke type of merk stofzuiger heb jij? En ben je tevreden?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: