Fiets gratis mee in de trein in het weekend

fiets mee in treinHet was flink zoeken, maar toen vond ik het toch op de website van vervoersbedrijf Arriva:

‘In het weekend en in juli en augustus mag de fiets de hele dag mee en is het meenemen van een fiets in de Achterhoek bovendien gratis!’

Dat vind ik een leuk nieuwtje! En het werkt voor mij beslist drempelverlagend om bijvoorbeeld 30 kilometer richting Winterswijk te fietsen, en dan gewoon terug te gaan met de trein.

Fiets mee in de NS treinen

Bij de NS mag je je fiets ook meenemen, maar dan niet gratis. Bij de NS heb je een Dagkaart Fiets voor 6,50 nodig. Er zijn speciale delen in de trein waar je je fiets in kunt zetten. Kijk maar:

fiets mee in de trein

Let wel: je mag niet tijdens de spits met je fiets in de trein. Maar dat vind ik heel begrijpelijk. De treinen zijn dan al vol genoeg zonder fietsen! De spits is op werkdagen tussen 6.30 en 9.00 en van 16.00 uur en na 18.30 uur.

Een vouwfiets kun je altijd gratis meenemen als je hem even inklapt. Dan geldt hij als handbagage.

Het wordt makkelijker en soms zelfs gratis om de fiets mee te nemen in de trein

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur heeft overlegd met vervoersbedrijven en consumentenorganisaties, en besloten dat het binnenkort makkelijker en soms zelfs gratis wordt om de fiets mee te nemen in de trein. Het gaat dan om tijden buiten de spits, in het weekend, op feestdagen en op toeristentrajecten, zoals de trein naar het strand.

Lees het hele bericht in Metro.

Hoe zit het dan met buggy’s?

Ik snap dus helemaal dat fietsen niet handig zijn in de spits. Maar toen kwam ik aan het denken:

‘Hoe zit het dan met buggy’s in de trein?’

Want die nemen vaak nog veel meer plek in dan een fiets! Maar blijkbaar mag je wel met een buggy reizen in de spits.

Conclusie fiets mee in de trein

Het is de moeite waard om te kijken of bij jouw vervoersbedrijf ook de mogelijkheid is om gratis een fiets mee te nemen in de trein. Het kan een leuk uitje zijn.

Neem jij wel eens een fiets mee in de trein?

17 Responses to Fiets gratis mee in de trein in het weekend

   • Een rolstoel mag altijd mee -daggik. Als je je rolstoel er zelf niet in kan krijgen, moet je wel vooraf assistentie regelen. Ik geloof 2 dagen van tevoren.
    Al zijn er weinig rolstoelers die de spits in willen. En dat vind ik logisch, het is dan al zo druk. En heel rolstoelvriendelijk is n station niet (al zijn er overal liften, ze stinken en kosten veel extra meters en minuten). Dat weet ik van mijn fiets-mee avonturen in de trein.

    • De meeste mensen in rolstoel, nemen die niet mee, maar zitten erin. En die mag gratis mee in trein, zou mooie boel worden als dat niet zo zou zijn. Echter het reizen met de trein met rolstoel in een hele uitdaging en moet vooraf worden aangevraagd. Ook gebonden aan maten, mijn ligrolstoel is te groot dus ik reis niet met de trein ook door vermoeidheid. Maar als je nagaat dat het OV toegankelijk maken al ruim 20 jaar op de agenda staat er en zeer weinig gebeurd is dat best triest. In veel omringende landen is het een stuk beter geregeld. En het meest triest is dat bijna alle tegemoetkomingen voor eigen vervoer/aanpassingen auto/bus ook zijn afgeschaft en daarom staan er op internet tientallen donate/crowdfunding acties voor bv een rolstoelauto of bus, die zijn alleen bijna niet te betalen. Ik vind het echt heel slecht dat er inzake mensen met handicap zoveel is weg bezuinigd. Gelukkig bezit ik wel een rolstoelbus.

 1. Ik trein niet zo vaak,doch fijn voor een dagje naar een grote stad, geen gedoe met (duur) parkeren en daarnaast ik hou niet van auto’s in de stad.
  Goede actie, fiets meenemen is zeker iets om in het achterhoofd te houden, mn ook om de reden zoals je benoemd!

Leave a reply

CommentLuv badge