Tips om je gezin gezond te houden in de koude maanden

weerstand verhogen

Weerstand verhogen. Het is één van de manieren om te voorkomen dat je ziek wordt. En zeker in de herfst en winter hoor je meer mensen klagen over verkoudheden of griep.

Het is inmiddels november, en ik heb al diverse mensen horen vertellen dat ze de griep hadden. Nou is het mogelijk dat ze alleen enorm verkouden waren, maar dan nog. Van een verkoudheid kun je je ook heel vervelend voelen.

Waarom worden we vaker ziek in de herfst en winter?

Wetenschappers roepen al jaren dat je niet ziek wordt van lage temperaturen of de kou. Je wordt ziek van bacteriën en virussen.

Maar waarom word je dan vaker ziek in de koude maanden als de temperatuur er niks mee te maken heeft?

Het simpelste antwoord is dit: als het buiten koud is gaan we meer binnen zitten. En doordat we knus bij elkaar zitten, kunnen virussen en bacterieën makkelijker van de een naar de ander overstappen. We zetten bovendien de verwarming aan, en houden deuren en ramen dicht om de warmte te bewaren.  En als je de boel dan ook nog eens niet goed ventileert, dan hebben de virussen en bacterieën een heerlijk feestje.

Doordat we meer binnen zitten krijgen we bovendien minder vitamine D binnen. En vitamine D is belangrijk voor ons immuunsysteem en voor weerstand verhogen.

Kou speelt toch wel een rol bij ziek worden!

Maar er is nieuws! Het zou zo maar kunnen dat onze moeders toch gelijk hadden als ze zeiden:

‘Je moet je warm aankleden anders word je ziek!’

Want uit recent onderzoek blijkt dat bijna een kwart van onze genen verandert per seizoen. In de winter worden de genen die ons beschermen tegen ontstekingen actiever en werken harder aan onze weerstand verhogen.

Nog meer ideeën over de rol van kou en ziek worden in de winter

 • Het influenza virus, en andere virussen, voelen zich het best bij koude temperaturen, en maakt je daardoor makkelijker ziek. Het doet zijn beste werk als het koud is.
 • Koude temperaturen drogen onze neusholtes uit. Als het goed is houd het slijm in je neus bacteriën en virussen tegen, en is zo bezig met weerstand verhogen. Maar in de winter gebeurt dit minder goed.
 • Door koude temperaturen trekken onze aders samen, waardoor witte bloedcellen die ziektekiemen aanvallen zich minder goed kunnen verspreiden.

Weerstand verhogen in de herfst en winter

Hoewel je natuurlijk best ziek kunt worden in de herfst en winter, kun je zeker het risico daarop wel verkleinen. Hier onder een overzicht van praktische maatregelen en manieren van weerstand verhogen.

 1. Kleed je lekker warm aan als je de kou in gaat. Een fijn excuus voor een leuke nieuwe winterjas, of sjaal : )
 2. Ventileer je huis dagelijks.
 3. Maak deurknoppen, lichtknopjes goed schoon.
 4. Leer je kinderen om te niezen met hun hand voor hun mond en zorg voor goede handhygiëne.
 5. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
 6. Ga elke dag naar buiten.
 7. Eet gezond en gevarieerd.
 8. Zorg voor een goede nachtrust.
 9. Drink voldoende.
 10. Neem tijd voor jezelf!

Conclusie over weerstand verhogen

Hoewel we technisch gezien niet ziek worden van de kou, maakt de kou ons wel degelijk vatbaarder voor verkoudheden en griep. Het aloude advies om je warm te kleden als je de kou in gaat is dus zo gek nog niet. Daarnaast kun je maatregelen nemen om je lichaam te beschermen en weerstand verhogen, tegen virussen en bacteriën.

N.B. Ben je benieuwd of er griep heerst? Op de site van het RIVM vind je de laatste stand van zaken!

Ben jij vaker ziek in de herfst of winter? En heb je nog aanvullende tips? Geef ze in de comments!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: