Voorruit ontdooien van je auto: snelle tips en tricks

autoruiten ontdooien

Afgelopen maandag was het bitter koud. En toen ik onze dichtgevroren auto zag dacht ik: 'Oh nee, het is weer die tijd van voorruit ontdooien : (

Niets is zo vervelend als op het punt staan om weg te gaan, om dan te ontdekken dat je auto is veranderd in een geblindeerde auto omdat je bevroren autoruiten hebt.

De boetes voor rijden met een auto met slecht zicht liggen tussen de 160,- tot 360,- afhankelijk van hoe slecht je zicht is.

Daarom een handige post met als onderwerp voorruit en autoruiten ontdooien!

Tip: als je een auto met standkachel hebt, heb je dit probleem nooit meer!

Voorruit en autoruiten ontdooien: tips en tricks

1. Voorkom dat je voorruit bevriest. Duh.

Zoals met zoveel dingen in het leven geldt bij voorruit ontdooien ook: 'Voorkomen is beter dan genezen!' Dus heb je de luxe van een garage of een overkapping? Zet je auto daar dan vooral onder. De beschutting beschermt je auto tegen de kou, waardoor je voorruit niet bevriest. En dat maakt het vervelende karwei van je voorruit ontdooien of krabben overbodig!

2. Plan B voor mensen zonder garage of carport

Heb je geen garage of carport? Of heb je de garage in gebruik als berging, zodat je auto er niet meer bij in past? Niet getreurd! Er zijn nog meer manieren om je autoruiten te beschermen tegen de vorst.

  1. Kleed je auto aan met een vlotte autopyjama. Bij de Wibra heb je al een autopyjama voor rond de 8,-. Let bij de aanschaf wel even op of de autopyjama geschikt is voor jouw type auto. Dat staat in de regel op de verpakking. Je vindt autohoezen ook handig online bij ondere andere bol.com:
    autoruiten ontdooien
    Universele hoes. Deze kost 34,95 bij bol.com

    Bij de Action ben je net als bij de Wibra goedkoper uit met 9,95

    autoruiten ontdooien
    9,95 bij de Action in de maten L en XL.
  2. Een andere optie is voorruitfolie ook wel bekend als een anti ijsdeken. Hieronder een voorbeeld. Deze zet je heel makkelijk vast met magneten!voorruitfolie
  3. Een oude deken kan ook effectief zijn. En bij lichte vorst kunnen meerdere vuilniszakken ook helpen.
  4. Een stuk karton kan ook als je geen deken, autopyjama etc hebt.

Anti vries deken auto Hema

Bij ons aller Hema koop je een anti vries deken voor je auto voor zo'n 4 euro:

anti vries deken auto hema

3. Voorruit ontdooien: als 1 en 2 niet zijn gelukt : (

Oké, je hebt punt 1 en 2 genegeerd of niet toegepast, en nu zit je dus met bevroren autoruiten. Je voorruit ontdooien is nu dus topprioriteit. Er staan verschillende methodes tot je beschikking!

De ijskrabber!

Neem een ijskrabber en krab daarmee de autoruit schoon. Heb je geen ijskrabber, dan werkt een cd-hoesje of zo'n parkeerkaart ook. Sommige mensen wagen er zelfs hun bankpas er aan. Maar dan loop je wel het risico dat je bankpasje het daarna niet meer doet.

IJskrabbers heb je in alle soorten en maten en zijn in de regel niet duur. Bij de Hema heb je er eentje voor 1,-. Maar ze zijn niet allemaal even effectief. In een test van Generali Verzekeringsgroep Nederland kwam deze als beste uit de bus:

ijskrabber
En hij is nog vriendelijk geprijsd ook bij winparts

Voorruit ontdooien met ruitontdooier

Je kunt kant en klare ruitontdooier kopen, maar je kun dit ook zelf maken. Ruitenwisservloeistof in een plantenspuit doen, en dit op je voorruit sprayen werkt ook voor voorruit ontdooien. Bij de Kruidvat heb je al een sprayfles ruitontdooier voor 1,99.

Voorruit ontdooien: en dit moet je vooral NIET doen!

  1. Gooi niet lekker warm water over je voorruit om hem te ontdooien. Want dan loop je het risico dat je hele autoruit barst.
  2. Zet ook niet de auto vast aan, om hem op die manier op te warmen. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de motor van je auto.

Voorruit ontdooien 12V

Er is ook nog een speciaal apparaat op de markt om je voorruit mee te ontdooien: een 12 volts autoruit ontdooier. Hieronder een voorbeeld van zo'n apparaat:

voorruit ontdooien v2
19,31 bij amazon.nl

Ruitenontdooier zelf maken

Je kunt zelf ruitontdooier maken! Je kunt ruitenontdooier zelf maken met azijn bijvoorbeeld. Meng 2 kopjes schoonmaakazijn met 1 kopje water en voila! Je hebt je eigen zelfgemaakte ruitenontdooier. Doe je mengsel in een plantenspuit en spuiten maar.

Een ander recept voor zelf ruitontdooier maken is met de volgende ingrediënten:

Meng 2 kopjes van de schoonmaakalcohol met 1 kopje water. Even schudden en daarna nog een eetlepel afwasmiddel erbij. Doe het mengsel in een plantenspuit en spuit je bevroren autoruit schoon.

Autoruiten ontdooien samengevat

Voorkomen is beter dan genezen. Zet je auto bij vorst in je garage, en als je die niet hebt, bedek hem dan met een autopyjama of deken. Krijg je toch te maken met bevroren autoruiten? Zorg dan dat je op tijd opstaat, en reken extra tijd in om te krabben. Dit kan met speciale krabbers maar in noodgevallen ook met lege cd-hoesjes, parkeerkaart of desnoods je bankpas.

Kom je er te laat achter dat je bevoren autoruiten hebt? Dan ben je het snelst klaar met kant en klare ruitontdooier.

Leestip: Leuke dingen voor de auto.

Heb jij nog handige tips voor het klusje van voorruit ontdooien? En wat doe jij om een bevroren ruit te voorkomen? Vertel het in de comments!

Vergelijkbare berichten

30 reacties

  1. Nooit geweten dat het slecht is voor de motor van de auto om hem vast van te voren aan te zetten. Dit doen we altijd, echt al jaren! Maar nog nooit iets aan de auto gemarkt dat ie het dan niet goed zou doen of zo....Ik vind het de handigste manier! Je stapt na een tijdje later in een verwarmde auto!

  2. Voorzien van 2 auto`s met voorruitverwarming :D

    Dan staat de auto wel aan, maar dan hebben we het over een minuutje.

    Auto laten warmdraaien is slecht omdat de motor niet "echt" draait. Waardoor de olie niet in beweging komt. Je hebt dus weinig smering en dus meer slijtage.

  3. Collega gooit altijd lauw (niet warm, zeker niet heet) water op z'n voorruit. Daarvan kan de ruit niet barsten, en het helpt heel goed.

    Ik heb geen voorruit, ik fiets. In een "banaan", maar die heeft geen voorruit. Wel heb ik een goede creme (a la vaseline), dat scheelt in de kou. Maar ik bevries slecht, ik beweeg meer dan n ruit....

    1. Als je ruiten aan de binnenkant bevriezen betekent dit dat er vocht in de auto is. Een tip is een vochtvreter in je auto leggen.

      Een andere tip is een bakje met zuiveringszout op je dashboard zetten. Maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.

  4. Laatst gelezen dat beetje lauw water met flink schoonmaakazijn zou helpen- dat lijkt me handig om te proberen (want altijd in huis) maar ik vraag me wel af of schoonmaakazijn slecht is voor de lak.

    Mijn man laat de auto vaak stationair draaien en ondertussen krabben we dan ieder met een krabber (noot aan zelf: weer even opzoeken!)

  5. Een kleine ventilatorkachel in je auto leggen een half uur voor vertrek, en je hebt een heerlijk warme en ontdooide auto. Moet je auto natuurlijk wel in de buurt van een stopcontact staan, maar met een verlengsnoer is dat vaak geen probleem.

  6. Ik moet bekennen dat ik mijn auto altijd even stationair laat draaien. Maar als ik weet dat het gaat vriezen dan heb ik zo'n folie op het raam. Maar dan nog moet ik hem aanzetten vanwege het beslaan van de ramen door het vocht, ondanks dat ik er een ontvochtiger bakje in heb te liggen. Want ook met beslagen ramen kunnen ze je bekeuren en je ziet zelf ook niks.

  7. Ik dacht dus echt dat je de motor juist aan moest zetten. Ik doe dat dus ook en ik ga wat bekennen: dat blijf ik doen. Weet je waarom? Stél nou dat je die hele auto hebt staan ontdoen van z'n ijsjas en hij start niet?! Alles voor niks. Mij niet gezien.
    Ik ontdekte trouwens dat een klein autootje ook dát als voordeel heeft: sneller klaar met schrappen.

    1. Dat laatste kun je eventueel oplossen door hem te starten voordat je begint met krabben? Dan weet je dat het niet voor niets zal zijn. Ik moet zeggen dat het milieu mij aan het hart gaat, en dat ik op die reden niet de motor alvast start.

  8. Motor alvast laten draaien en voorruit-, achterruit- en spiegelverwarming aanzetten. Terwijl de overige ramen vrijmaken van ijs met een krabbertje. Of eerst met de spuitbus erop als het dik hard ijs is.

  9. Stationair draaien is slecht voor je motor én voor het milieu :-( Bij onze zuiderburen kan het je zelfs een flinke boete opleveren! Ik heb zo’n voorruitbeschermer geprobeerd, maar liep er tegrn aan dat ik niet wist waar ik hem moest laten als ik hem dan van de ruit haalde: als je hem in de auto legt creëer je heel veel extra vocht in de auto, waardoor je uiteindelijk met veel meer condens zit, en thuis achterlaten vond ik ook niet zo’n succes, zat ik daar met zo’n druipend ding. Ouderwets krabben dus, tot ik een hogere auto kocht en niet meer bij mijn hele voorruit kon.... nu dus maar zo’n spray gekocht.

  10. Ik krab de ruiten van Dinnetje haar auto schoon mocht het vriezen. Dan heeft zij nergens last van. Die optie zag ik er nog niet bij staan. Laat een ander het regelen.

    Love As always
    Di mario

  11. Ik kocht onlangs zo'n pyjama, maar voorlopig nog niet nodig geweest, vandaag was de lente hier in het land.
    Ik ben toch wel benieuwd of dat werkt tegen bevriezing?
    Van die automagneten had ik nog nooit gehoord? Vreemd dat dit werkt, een autoruit is toch niet magnetisch?

  12. We hebben nu geen ford meer. Die was zo handig: voorruitverwarming aan, turboknop aan op de verwarming en binnen 45 seconden is je voorruit incl binnenkant helemaal ijsvrij. Nu weer een andere auto, dus terug naar krabben en voorruit bedekken enz. waardeloos. Beste idee: koop een Ford, want die heeft voorruitverwarming (net zoals achterruitverwarming, maar dan onzichtbaar weggewerkt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.