Een blog beginnen


blog beginnenWist jij dat er elke dag 50.000 mensen een blog beginnen? En dat zijn alleen nog maar de mensen die een blog starten op wordpress.com!

Ook al wordt er om de haverklap geroepen dat bloggen achterhaald is, en dat iedereen nu op Instagram en Snapchat zit, toch blijven blogs populair. En dat is ook niet zo wonderlijk. Want bloggen is niet alleen leuk voor jezelf, het kan ook een manier zijn om andere mensen te ontmoeten, je leven vast te leggen en je kunt er zelfs geld mee verdienen.

Heb jij eigenlijk ook wel zin om een blog te beginnen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan helpt onderstaand artikel van Robin je misschien wel over de drempel.

Een blog beginnen

Door Robin

Veel mensen beginnen tegenwoordig een blog. Vaak eerst in combinatie met een vaste baan, in de hoop dat het blog op een gegeven moment voor genoeg inkomsten zorgt zodat de vaste baan opgezegd kan worden. En waarom ook niet? De mogelijkheden zijn er dus waarom zou je ze niet met beide handen aangrijpen.

In dit artikel ga ik in op wat er bij komt kijken als je een blog wilt beginnen.Stap 1: de techniek

Als je een blog wilt beginnen dan kom je als eerste voor de keuze van een Content Management Systeem te staan. Een systeem waarmee je eenvoudig je blog bij kunt houden zonder dat je (diepgaande) technische kennis van HTML en andere web technieken nodig hebt. 

Veel gebruikte Content Management Systemen zijn WordPress, Joomla en Drupal. Maar hierover kan ik eigenlijk kort zijn.

Voor het beginnen van een blog kan je het beste kiezen voor WordPress.

WordPress is speciaal ontwikkeld voor blogs, het is gratis en je kan er alle kanten mee op. 

Voor WordPress zijn gigantisch veel thema’s (templates) en plug-ins beschikbaar zodat je je blog helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Je kan het zo gek nog niet bedenken of er is wel een plug-in voor beschikbaar.Stap 2: de keuze van een domeinnaam

Anno 2016 zijn veel mooie domeinnamen al vergeven. Voor de keuze van een domeinnaam zou ik je willen adviseren om in ieder geval te gaan voor een .nl domeinnaam (alleen als je je richt op de Nederlandse markt natuurlijk). 

Je zou kunnen bekijken of er domeinnamen vrij zijn die iets zeggen over het onderwerp van je blog, eventueel in combinatie met een ander woord. Je kunt ook een domein registeren met je eigen naam er in verwerkt.

Probeer je domeinnaam in ieder geval zo kort mogelijk te houden.

Stap 3: de hosting van je blog

Voor de hosting van je blog zal je op zoek moeten gaan naar een goede hostingpartij. Ik ga mijn vingers niet branden aan het noemen van namen, maar ik wil je adviseren om te gaan voor kwaliteit en niet voor de allergoedkoopste oplossing. 

Je hebt tegenwoordig hostingpartijen die voor een appel en een ei WordPress hosting aanbieden, maar de kwaliteit kan heel wisselend zijn.

Een bekend probleem is een traag blog! Omdat je site gehost zal worden op een server waar nog een enorme hoeveelheid andere sites op draaien. 

Een traag blog zal niet alleen je bezoekers frustreren, het zal ook nadelig zijn voor je ranking in Google.

Sites die snel laden worden door Google hoger opgenomen dan trage sites.

Stap 4: zorg er voor dat je je onderscheid

Een eigen blog beginnen is de laatste jaren steeds makkelijker geworden. De prijzen voor hosting zijn gedaald en je hebt geen technische kennis meer nodig. Bij sommige hostingpartijen kan je zelfs al met één druk op de knop WordPress installeren. 

Het gevolg is dat je niet de enige bent die een blog begint.

Wil je succes hebben met je blog dan zal je je dus moeten onderscheiden van de rest.

Dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door weliswaar hetzelfde te doen als de rest, maar béter! Je gaat dus concurreren op kwaliteit. 

Je kunt ook kiezen voor een compleet nieuwe insteek. Of een blog niche ontdekken die niemand anders heeft!

Stap 5 – zorg voor een verdienmodel

Als je geld wilt verdienen met je blog is het handig om een verdienmodel te hebben. Met een blog zijn verschillende verdienmodellen mogelijk.

Advertenties

  1. Aansluiten bij een netwerk. De eenvoudigste manier om je blog te monetizen is door middel van advertenties. Je kunt je aansluiten bij een advertentie netwerk zoals Google AdSense. Je plaatst dan een Adsense code op je site en Google zorgt vervolgens voor het vertonen van de advertenties. De advertentie inkomsten worden iedere maand automatisch naar je bankrekening overgemaakt zodat je er geen omkijken naar hebt. 

Met dergelijke advertentie netwerken zul je echter niet zoveel per bezoeker verdienen. Wil je er echt van kunnen leven, dan zal je heel wat bezoekers moeten hebben.
  2. Zelf adverteerders benaderen. Om je inkomsten te verhogen kun je zelf op zoek gaan naar adverteerders. Let er op dat ze wel relevant zijn voor je blog.  Omdat bedrijven op je blog gericht hun doelgroep kunnen bereiken, kun je op de manier meer verdienen aan advertenties. Het nadeel is wel dat het meer tijd kost, en dat je een de financiële kant zelf moet afhandelen.

Affiliate programma’s

Een andere methode die voor blogs goed kan werken is deelnemen aan affiliate programma’s. Als je deelneemt aan een affiliate programma promoot je producten en diensten van bedrijven in je blogposts.

Als je bezoekers, via een affiliate link, het product kopen krijg je een (hoge) commissie.

Deze producten zullen natuurlijk wel moeten aansluiten bij je blog. Als je een blog over afvallen hebt dan kan je bijvoorbeeld maaltijdvervangers verkopen via affiliate links.

Advertorials

Een advertorial ziet er hetzelfde uit als een normaal blog artikel, maar het is een ‘redactioneel artikel’.  Adverteerders geven graag hun geld uit aan advertorials, omdat advertorials veel beter gelezen en gezien worden dan advertenties.

Zelf producten verkopen

Nog een andere manier is je eigen producten via je blog verkopen. Bijvoorbeeld een e-Book dat je zelf geschreven hebt.

Het voordeel van een blog is dat je in principe al deze verdienmodellen kunt combineren!

Mijn kijk op de zaak

Ik ben het niet helemaal met Robin eens, als hij zegt dat je als beginnende blogger het beste voor WordPress kunt kiezen. Zeker als je net begint, vind ik Blogger een echte aanrader! Ik ben dol op Blogger. En het is een stuk makkelijker te gebruiken dan WordPress. Niet voor niets heb ik nog diverse blogs bij Blogger : )

Wat affiliate programma’s betreft: de meeste vind ik vrij moeizaam als het gaat om inkomsten. Met als gunstige uitzondering het partnerprogramma van bol.com. Daarmee valt echt wel wat te verdienen.

Zelf een product verkopen op je blog vind ik een goed idee, omdat je dan niet afhankelijk bent van bedrijven voor je inkomsten. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, omdat ik nog geen goed product heb kunnen bedenken! Google adsense in vind ik ook een aanrader. Het is makkelijk te installeren, en Google betaalt betrouwbaar uit.

Wat vind jij belangrijk advies voor iemand die een blog wil beginnen? 

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: