Wie koopt een activity tracker?

activity tracker

Mijn jongste zusje runt succesvol haar eigen bedrijf, samen met haar man.

Ze woont op ongeveer drie kilometer afstand van haar werk, en zou er dus heen kunnen lopen. Maar omdat ze vaak naar afspraken moet, gaat ze met de auto. Dat in combinatie met het feit dat ze een zittend beroep heeft, maakt dat ze nauwelijks beweegt.

Daar maakt ze zich zorgen over. Om precies te zijn: ze is bang dat haar gebrek aan beweging later wordt afgestraft met osteoperose. Maar niet genoeg om er wat aan te doen.

Ik blief geen activity tracker!

‘Neem dan een activity tracker!’ animeerde ik. En ik liet haar trots mijn Fitbit Charge HR zien. Mijn jongste zusje haalde echter haar neus op en zei:

‘Waarom zou ik willen zien dat ik bijna geen stappen zet? Ik hoef niet te zien dat ik faal.’

Blijkbaar is er ergens zo’n diep niveau van ongemotiveerd zijn, dat je niet eens begínt aan een activity tracker. Met andere woorden:

‘Om een activity tracker te kopen moet je eigenlijk al gemotiveerd zijn om meer te gaan bewegen.’

Wat maakt dat iemand een activity tracker fijn vindt?

Het zette me aan het denken. Zou het feit dat ik zo dol ben op mijn activity tracker komen omdat ík wel degelijk elke dag de 10.000 stappen haal? Als ik ‘s ochtends om een uur of 8.45 plaats neem achter mijn bureau, dan staan er al ruim 7.000 stappen op de teller, dankzij mijn dagelijkse hardlooprondje. En als ik na de lunch Trixie uitlaat dan voel ik na een minuut of tien mijn activity tracker aangenaam trillen aan mijn pols. En dan weet ik: ‘Ik heb de 10.000 stappen gehaald : )’

Met andere woorden, vind ik mijn activity tracker zo leuk omdat hij elke dag bevestigt dat ik goed bezig ben?

Wanneer wil iemand een activity tracker kopen?

En waar ligt dan het kantelpunt? Mijn zusje is zo diep ongemotiveerd dat ze er niet eens aan begint. Ik zet bij voorkeur geen stap zonder het ding. Want eerlijk gezegd vind ik dat ‘zonde’ van de stappen…

Maar als alleen mensen die toch al bewegen een activity tracker dragen, dan schieten ze hun doel voorbij lijkt me. Want de achterliggende gedachte is toch mensen aan het bewegen te krijgen.

Hoe denk jij over activity trackers?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: