Reacties

Waarom worden mensen blijer van ervaringen dan van dingen? — 27 reacties

  1. Spullen maken mij niet blij, wel bloggen, lezen, een film kijken of leuke dingen doen met mijn gezin. Uitzonderingen daar gelaten overigens. Want als ik bijvoorbeeld mijn wasmachine niet zou hebben, zou ik toch wel chagrijnig worden denk ik.

  2. Ik word blij van ervaringen en van spullen. Tenminste die spullen die ik gebruik voor hobby of die regelmatig erg handig zijn. Blij worden van ervaringen is misschien makkelijker. Er wordt vaak gezegd dat spullen snel gewoon worden en de kick er dan af is. Maar misschien beleef je dan die spullen die je kocht niet genoeg of ben je er niet bewust mee bezig. Ik fotografeer en ben zo blij met de fotospullen die ik heb. We hebben na jaren geen oven, nu alweer 3 jaar wel een oven. Wat handig en fijn dat je andere gerechten kunt maken. Wij hebben best veel spullen, want ook veel hobby's maar van al die spullen zijn wij erg bewust van en gebruiken we met veel plezier. Het onnodig hebben van spullen leidt tot niets, of spullen hebben omdat een ander het heeft staat ook garant voor niet de waarde in kunnen zien van je spullen. Ervaringen zijn ook heel mooi en ook die creëren we, soms met behulp van materiële zaken. Zoals de natuur in met je fototoestel. Ik denk dat je je bewust moet zijn wat je hebt, wat je doet en waarom.

    • Dat heb je heel mooi gezegd. Ik kan me voorstellen dat je dagelijks blij kunt zijn met je mooie fotospullen, en de foto's die je daarmee kunt maken.

  3. Meestal zijn het de kleine dingen(doen),die me blij maken. Maar een enkele keer ook spullen. Een zachte wollen trui doet me na jaren nog even schurken, als ik hem aantrek. En elke keer,als ik iets bak in mijn mooie nieuwe koekenpan,geniet ik er van.

    • Daar klinkt in door wat Colofullworld hier boven schrijft: 'soms creëer je ervaringen met behulp van materiële zaken.' Zoals het plezier als je je zachte wollen trui aan doet : )

  4. Er zijn spullen waar ik na jaren nog steeds blij van wordt. Misschien wel omdat het díe spullen zijn die mee gaan ervaringen opdoen ( zoals mijn prachtige wintersjaal die ik in de winter dagelijks draag).

    Aan de andere kant zijn er mijn / onze ervaringen: mijn jaar au-pair, de wandelingen in Griekenland (allemaal hoog en dus erg eng met hoogtevrees, maar waanzinnig mooi), en last, but certainly not least: de adoptiereis van onze zoon). Die dingen blijven me een leven lang bij.

    Overigens vraag ik me af of ze in die onderzoeken met 'ervaringen' de dagelijkse dingen bedoelen.

  5. Hoewel ik met sommige "dingen" erg blij ben (huis, campertje, paar hebbedingen van mijn overleden ouders) zijn het de ervaringen (met partner, kinderen, familie en vrienden) die me tot een (meestal) gelukkig mens maken!

  6. Wij vragen tegenwoordig voor verjaardagen geen cadeautjes meer (we weten gewoon niks/huis puilt al uit), maar wij vragen dingen om herinneringen te maken. Dat kan zijn: een vriendin verzorgt een picknick, maar het kan ook een bon zijn voor een hotelovernachting. Hier worden we gewoon veel blijer van dan allerlei prullaria.

  7. Maar bij het lijstje hoort ook nog de nuance dat je wel degelijk blij kunt worden van spullen, zolang je die spullen gebruikt om een ervaring te creëren. Dus die nieuwe keuken kan je inderdaad veel plezier geven, als koken je hobby is en je daarvan geniet. Dan kan een nieuwe keuken dat gevoel alleen maar versterken.
    Voor mij is dat ook inderdaad zo. Ik ben nog steeds heel blij met mijn kitchenaid-machine en mijn mooie keuken. Ik kan me echter ook voorstellen dat dat je niets doet, als je nooit kookt of het gewoon echt niet leuk vind. Net zoals een nieuwe auto mij niet zoveel plezier zou brengen.

    • Ik kon ook altijd wel genieten als ik mijn kinderen, zeker toen ze baby waren, een nieuwe outfit aan deed. Ze konden er dan zo schattig uit zien.

  8. Het is trend om meer voor ervaringen te kiezen dan voor spullen. Hier hadden we het laatst al over. Van teveel spullen word ik moe, maar van teveel ervaringen ook!
    Ik zie de meerwaarde van ervaringen nog niet (behalve dat je gedeelde herinneringen hebt) maar ik denk dan toch vaak: ik geef liever een paar honderd euro uit aan een nieuw vloerkleed dan aan een ballonvaart, want het kleed dat ik nu heb liggen is een terugkerende ergernis. Maar dat zal anders zijn als je een prima vloerkleed hebt, maar je vindt dat hij niet meer bij je stemming past. Dan is het een andere insteek.
    Maar ook bij de keuze tussen een cruise en een nieuwe badkamer zou ik gaan voor de badkamer. Daar heb ik 20 jaar elke dag plezier van.

  9. De laatste jaren ga ik ook graag even er tussenuit als het financieel toelaat.Maar ik kan je keus /gevoel heel goed begrijpen tussen vakantie en keuken.Dat zei ik nl vroeger ook altijd.Andere gingen dan een weekje op vakantie en dat was dan zo weer voorbij.En ik kocht bv een andere tv waar ik dan zelf jaren lang plezier aan had.Ik ben zelf niet zo,n koper, tenminste ik doe niet snel grote uitgave voor mezelf,ik kan wel bv heel erg blij worden als ik in een tweedehandswinkeltje net dat ene boek zie liggen.Ik heb vaak gehoord en gelezen dat veel en vaak kopen van nieuwe dingen die je (eigenlijk niet echt) nodig hebt een vorm van innerlijke leegte,onvrede is die je denkt op te vullen door het kopen van dingen of de afleiding ervan.Ik geloof zeker dat je door kopen niet je leegte kunt opvullen. Dan kun je aan het kopen blijven en dan zul je 'iets' blijven missen. Dat fijne gevoel waar je over schrijft is dan inderdaad maar van korte duur. Ik kan vaker van iets kleins blijer worden dan iets heel groot.

    • Koopdrang als signaal dat er sprake is een innerlijke onrust herken ik. Ik kan me voorstellen dat er best een kern van waarheid in die theorie zit inderdaad.

  10. Geluk zit in kleine dingen, dat is waar ik aan moet denken.
    Ik hou van ervaringen, doch ik word blij als ik een nieuw warm wollen vestje heb kunnen kopen en een wollen sjaal, elke keer weer als hem aan en om doe geniet ik ervan.
    Deze houden mij warm tijdens de wandeltochten of het vestje in huis
    Zo ook de nieuwe lens op de camera welke ik kreeg van mijn man.
    Dan kan ik de herinneringen vastleggen van de wandeltocht en vakantie of het uitje met ... vul maar in.
    Of ik kan het dampende kopje thee fotograferen of of of......
    Of de kenwood, waar ik zo fijn mee kan mixen en snijden, waar de heerlijkste cakes mee maak, waar je ook van alles weer mee beleef, zoals de geur, dampend op de tafel, mooi inpakken en cadeau geven...
    Het is voor mij combi van spullen en herinneringen..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder